• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MACKIEEDRUPAL - Open Source CMS
    SUPEREGO
    SUPEREGO --- ---
    SUPEREGO: už se to řeší. ID SAMGARR je prostě boží :)
    SUPEREGO
    SUPEREGO --- ---
    Ahoj, mám stránku, na kterou jsem nahrál aplkaci postavenou na Drupalu (http://communitytools.info/). Přecenil jsem ale svoje schopnosti, s Drupalem dělám poprvé a nějak to zlobí.

    Urgentně sháním někoho, komu bych mohl dát přístup, kdo by se na to podíval a zajistil, aby všechno pracovalo jak má.

    Potřebuju to co nejrychleji, pokud možno během dneška. Nemělo by to snad být moc práce, jen vědět na co se má člověk koukat (což já při prvním pohledu na Drupal nevím).

    Ozvěte se mi prosím na honzabo@gmail.com, na odměně se určitě dohodneme.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    TEKKET: share hosting nebude, ale server potencialne ponese vice verzi webu. Nebude to ale multi-site, ale spis prima kopie, duplikat.

    Kazdopadne diky za nazor a pokud mas chut, tak zkus prosim svuj postoj vice popsat ;)
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    STAROJDA: můj názor je, že jestli to nepojede na shared hostingu, kde jsou možnosti optimalizace minimální, tak bych šel do d7.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Dalsi tema do plena:
    Uvazujeme vyvoj rozsahlejsiho webu (hlavne hodne obsahu, funkce spise standardni) a resi se pouziti D6 nebo D7. Hlavni argument pro D7 je jeho celkove zlepseni konceptu a snadnejsi vyvoj. Hlavni argument pro D6 je vykon.

    1) Prevazuji vyhody D7 nad jeho problemy s vykonem? Neni lepsi pouzit D6 a tim si zajistit vykonne stranky?

    2) Dalsi uvahy vedou smerem k D8, ktery ma prave resit vykonnostni problemy D7. Lze tedy uvazovat o tom, vyvijet web ve starsi verzi a pocitat s tim, ze se preportuje do D8 az bude k dispozici? Pokud ano, na jake verzi je lepsi zacit - D7 nebo starsi D6?


    ad 1) osobne bych sel cestou D7, uz kvuli tomu ze drupal znam az spise z teto podoby. Vykon se da uhlidat a optimalizovat. Nicmene web bude opravdu rozsahly a navic se pocita s jeho duplikaci jakozto nove varianty (a to ne ve forme multi-site)..

    ad 2) ikdyz portace neni uplne trivialni a nese naklady, take bych sel touto cestou. Bylo by treba presne vycislit tyto naklady a hlavne pracovat s moduly, ktere jsou siroce vyuzivane a tudiz brzy upravene pro D8.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    Resili jste nekdo migraci z joomly do drupalu 7? Jde mi o radove tisice clanku, vcetne autoru, meta tagu, komentaru...Resili jste to pres nejaky modul, Migrate API nebo nejaky vlastni reseni? Jak jste resili presmerovani starych url na nove? Dik.
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    SIGN: zajímavý, na co jste narazili? Já jsem zatím patchoval jen contrib moduly. Jediný, kde by asi bylo třeba patchovat core byla situace, kdy ve views 3 nešlo seskupit uzly podle pole, dokud jsem nevypnul rdf modul z jádra.
    SIGN
    SIGN --- ---
    D7 je pouzitelny, pokud se vyvarujete ruznejm nesmyslum co v D7 jsou - na ktery jako naschval vzdycky narazite zrovna vy, kdyz to nejmin cekate ;)

    Nase jadro D7 distra uz ma nekolik patchu
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    QUARATH: hmmm...ja to potrebuju vyresit pro jeden hudebni/kulturni portal, kde se obcas publikuji pomerne velke clanky, kde autorovy zalezi jaka fotka se zobrazi v jake casti clanku, chce ovlivnit jeji zarovnani, atd....Nehlede na to, ze ruzne velke obrazky v jednom clanku nepusobi dobre.
    QUARATH
    QUARATH --- ---
    SAMGARR: nj, to ne...aspon do doby, nez opravi Media a spol.
    ad#2 tohle mozny je (ale uz nevim, kde sem na to narazil), ale osobne to resim radsi pres imagefield s JScrop - protoze tak mam jistotu, ze to "Authenticated User" nenarve nekam, kde by to nemelo byt
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    QUARATH: na ty jsem koukal, ale neumej one node per image, nahled s moznosti upravy fieldu, automatic node title...Jsem trochu narocnejsi:)
    A rovnou se zeptam, mate zkusenosti s imagecache a wysiwig editorama? Jakoze pres editor uploadnu fotku a imagecache mi ji zmensi podle mnou definovaneho profilu, to mozny na D7?
    QUARATH
    QUARATH --- ---
    SAMGARR: na to muzes pouzit bud plupload (tam je problem, ze ti pak nepujdou automaticky prejmenovavat) nebo multiupload (neni tak fancy jako plupload, ale nejsou potreba zadny js)
    SINC
    SINC --- ---
    STAROJDA: taky D6 ztrati podporu pri vydani D8
    a kdyz uz clovek neco dela, tak aby bylo na co nejdyl podporovany platforme
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    STAROJDA: teď už je to stále více spíše tak, že dost důležitých modulů už se vyvíjí jen pro d7, u některých je pro d7 komplet nová major verze, která na d6 není a nebude k dispozici.

    Osobně na d6 budu dělat ještě nějaký čas menší weby - hlavně tam kde se bude nasazovat na slabší nebo nedoladěný shared hostingy.

    ctools jsou, views 3, panels, display suite, vbo, rules...atd a taky přibývají nové d7 only moduly. Vše slušně použitelné, i když chybičky se najdou.
    SAMGARR
    SAMGARR --- ---
    STAROJDA: je dulezity udelat si prehled o modulech, ktere budes potrebovat i vyhledove treba...ja jsem takhle ztroskotal na modulu pro bulk upload fotek.
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    STAROJDA: pokud uz jsou Views a Panels pro 7 hotovy, tak to asi pujde :)
    QUARATH
    QUARATH --- ---
    STAROJDA: ted delam zrovna stranky na D7 (http://euromines.unie.savana.cz/) a je pravda, ze pouzivam u nejakejch modulu beta nebo dev verze, ale oproti D6 mi rozhodne nic nechybi - naopak u nekterejch modulu byl vyvoj pro D6 zastavenej a uz se dela jen pro D7/8
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    STAROJDA: Myslím, že v současné době už není důvod, proč nepoužít D7. Pokud se snad najde modul z D6, který zatím nebyl portován na D7, tak už se toho asi nedočká... Ale na druhou stranu pokud se nejedná o nějakou naprosto obskurní funkcionalitu, tak se najde jiný modul pro D7, který půjde použít. Při tvorbě nového webu je to bez problému, člověk si vybere jaký modul chce. Horší je migrace z D6 na D7 v případě, že se nějaký takový "nepřeveditelný" modul najde...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Jeden z drupalich "expertu" u nas v praci tvrdi, ze na novy web je stale lepsi pouzit Drupal 6, hlave kvuli tomu ze ma nejsirsi vyber overenych modulu (tedy ze Drupal 7 nema takovy siroky zaber).
    Je to stale pravda? Mam pocit, ze se toto musi kazdym dnem zlepsovat.
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    CARTMAN: lazy cron nepoužívám

    DEEFHA: cron se nespouští ani na jednom z obou webů. cache je myslím u obou na default nastavení.

    SAMGARR: u d6 jsem zaregistroval jen na localhostu pomalejší odezvu při prvním načtení webu, ale i tak znatelně menší časový úsek než u d7
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam