• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    SASOS
    SASOS --- ---
    Zdarec, objevil jsem ted o vikendu na joste tuny housenek. Snazil jsem se je obrat ruco, ale jak jsem v nedeli zjistil, tak lidske oko jich dost prehledlo... ty devky jedou systematicky odspodu kere, takze si jich normalne clovek nevsimne. Co myslite, bude jim smakovat mospilan v koncentraci 0,04%. Nebo jim mam umichat nejakou jinou mnamku? Jen kdyby furt nelilo ... To bude jinak ucinnost toho postriku naprd.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    LEMS: tož humánějc bych to řešila ráda, jsem ochránce přírody, ale nevím, mám dvouleté mladé stromky, zahradu plnou mravenců, a na tyto dva stromy my prostě lezou, množí si mšice na mladých listech, pupenech. Stromky mi nerostou. Stromů máme plnou zahradu, je mi to jedno u 6letejch stromů, ale tuty mladý dost živoří. Do života mravenců se nepletu, ale prostě tuto mi štve. Hledám nějakou levnější věc, jsem studentík, penězi se moc ohánět nemohu :)
    LEMS
    LEMS --- ---
    ad SVETLUSKA222: nejdou ty mravenci dneska resit nejak humanejc? slysel sem snad cosi o tom, ze se daj mistne elektricky ci chemicky dezorientovat, jakoze narusit jim ty jejich stezky..
    RADU
    RADU --- ---
    LEMS: v poho;) likviduj spadaný listí na podzim, zavlažuj ho když by bylo sucho, organicky hnoj, příp bych tam mrskla ten feromonovej lapač kterej ti jednak jedince nachytá a jednak ti umožní signalizovat jejich výskyt a příp. časovat zásah tim Dimilinemem;) ale zkušenej ochranář lesů mi řikal že fakt by to nechal a jen podpořil abiotický podmínky, že jde vážně jen o estetiku a o to že nebude tak rychle strom růst
    RADU
    RADU --- ---
    SVETLUSKA222: důvod proč se jich chceš zbavovat?...
    LEMS
    LEMS --- ---
    RADU: moc dik za info!
    RADU
    RADU --- ---
    LEMS: tak je pravda že jako stresor je to pěknej,ale listnáče nasaděj jednoduše listy další takže pokud ti nejde o víc, řešila bych to prevencí-odstraňovat na podzim listí a kompostovat ho nebo pálit, strom přihnojovat příp. instalovat feromonový lapače Deltastop. prej je nejjednodušší zásah tim Dimilinemem, insekticidy moc zrovna nepomáhaj...nejsem zastáncem chemie takže bych to hodně zvažovala vzhledem k tomu co od toho očekávam.
    LEMS
    LEMS --- ---
    RADU: jsou to jediny stromy uprostred zizkovskyho vnitrobloku. tak od cervence uz moc neplnej svoji estetickou funkci (mikroklimaticka asi taky nic moc) a mame tu smutnej podzim.
    pride mi teda dost hloupy, ze se to neresi. jirovce jsou docela frekventovanej mestskej strom. jeste s tema suchama v lete jim ta klinenka urcite neprida. zrovna loni sem kacel jeden co uz zasel. prokazat, ze to bylo na klinenku ale asi nemuzu:))
    RADU
    RADU --- ---
    LEMS: dneska sme to zrovna brali, ty to máš někde na zahradě, parku nebo jak?anobrž prej neni prokázanej jedinej strom, kterýho by klíněnka zahubila, takže ochrana se neprovádí, je zbytečná. max. když ti jooo jde o estetiku třeba ve městě-to pak je dobrý sledovat její výskyt a aplikovat prej nejefektivnějš inhibitory tvorby chitinu-konkrétně pak přípravek Dimilinem 48 SC na listy jakmile se ti vylíhnou dospělci (což poznáš tak že na minách (skvrnách na listech), kde jsou přezimující kukly, objevíš "vylezlou" prázdnou kuklu) pokud chceš ještě prevenci a další možnosti, napiš;)mám to tu tady.)
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    SVETLUSKA222: lepovy pas je prima, a ani to nemusi byt nejaky original na hmyz, kamarad uspesne pouziva obycejnou lepici pasku (nejakou co dobre lepi, napr. patex, popripade tu oboustrannou). Po nejake dobe si tam vytvori z mrtvolek cesticku, ale mezitim uz jich tam zacnou posilat mnohem min, kdyz se zadny nevraci s koristi...
    nez nas tohle napadlo, pouzivali jsme klasickou "stezku smrti", spocivajici v postavani u stromu a rozmackavani mravencu o kuru. ten pach ty ostatni taky odpuzuje, ale cinnost to neni prave nejzabavnejsi...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SVETLUSKA222: alternativne aplikaciou insekticidu (imidacloprid, Reldan, Dursban, Agrion Delta, Talstar), ale najprv by som skusil tie lepove pasy.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    FAT: no že mi to nenapadlo.... podívám se, třeba bude mít někdo ještě další dobré nápady... DĚKUJI!!
    FAT
    FAT --- ---
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Jakým způsobem bojujete, proti mravencům, co lezou po kmenu mladých stromků a obtěžují mladé listy mšicemi? Přemýšlela jsem, že kmen obalím normální mucholapkou, nic jiného zatím mi nenapadlo. Chci zabránit těm mravencům lízt na kmen.
    LEMS
    LEMS --- ---
    ok, diky zkusim srs a stary dobry google!
    RADU
    RADU --- ---
    LIBRIUM: srs dělá řadu monitoringů ale jestli klíněnku teď zrovna netušim.imho to ale půjde dohledat na googlu.)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    LEMS: to by mal vcas oznamit prislusny urad (neviem, ktory CR urad je zodpovedny za toto); informovat sa tam? zavisi od situacie, vyvojoveych stadii skodcu atd.
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    RADU: no on má místo přímo u okna. Víc světla už mít nemůže:-(
    LEMS
    LEMS --- ---
    nebude nekde podle akutalniho vyvoje pocasi urceny presnejsi termin na postrik proti klinence nez je 10 duben?
    RADU
    RADU --- ---
    spíš bych se u tehle druhů přikláněla k nedostatku světla, většinou na to trpěj
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam