HELLEJU:
su to dost odolne skodce, vyzaduju nezriedka dlhodobejsie osetrovanie rastliny.
pokial je to v kvetinaci/kochliku, odporucal by som zalievkou dimetoat, Bi-58 alebo Perfekthion (je to to iste), 1.5 mL/L asi 100 - 200 mL na liter substratu/pody. je to ucinne aj proti skdocom, ktori su medzicasom rezistentnejsi voci neonikotinoidom, smrdi to ale znacne neprijemne merkaptanovo, je to toxickejsie nez neonikotinoidy, preto je to urobitelne len u rastlin vonku/v skleniku/na balkone, alebo tam rastlinu aspon na 2 - 3 dni po zalievke premiestnit. par dni to zapacha velmi, ale je to dobre a dlho ucinne. po aplikacii Perfekthionu zalievkou treba rastlinu polievat prvy ca. tyzden pravidelne, dostatocne, nie prebytocne. po par dnoch mozno aj prihnojit, ak sa blizi termin alebo nie je zasobena depotnym hnojivom. pri hnojeni pouzivaj hnojivo s nizsim obsahom dusiku a vyssim obsahom drasliku, horciku a stopovych prvkov. prehnojeniu dusikom treba predist.
rastlina by mala byt na mieste s tahom vzduchu, alebo vonku, teplota by mala byt pre citrus optimalna, ale pokial mozno kolisat v limitoch.
pokial sa jedna o rastliny ktore zostavaju v kazdom pripade dnu a nutne pouzit nieco menej toxicke a bez zapachu, da sa pouzit Mospilan SP, davku by som dal 0.5 g na liter postrekom rovnomerne celu rastlinu, plus sucasne do pody rovnaku koncentraciu (0.5 g Mospilan/L vody) zalievkou 100 mL/L substratu. postrek Mospilanom je mozne zopakovat za 14 dni, zalievku len 1 x za sezonu. z neonikotinoidov okrem Mospilanu ma dobru ucinnost proti Coccoidea este thiamethoxam (Actara 25 WG, 0.4 g/L postrek + zalievka).
dolezite je spravne zazimovanie rastliny, aby nezostali prezimujuce skodce, je dobre u zimujucej rastliny po novom roku (januar - zac. marca) urobit postrek zimnym, olejovym pripravkom (Biool, Spruzit, repkovy olej 20 mL/L + saponat 10 - 20 mL/L vody, roztrepat, rovnomerne postriekat rastlinu).
do rotacie insekticidov su dobre inhibitory syntezy chitinu, napriklad Match 050, Dimlin 48 SC, Nomolt 15 SC alebo Applaud, 2 - 3 aplikacie v 14-dennych odstupoch koncom leta/na jar.
neaplikovat insekticid s rovnakym mechanizmom ucinku opakovane, okrem odporucanych serii. ak je nutne cervce hubit dlhodobejsie do vycistenia, treba naplanovat aplikacie podla sezony a pripravku (zima = olej, jar = inhibitor syntezy chitinu (Match, Applaud), leto alebo kalamitne premnozenie, dnu = neonikotinoid (Mospilan, Actara), eradikativny, rezervny, na von/balkon/sklenik = Perfekthion/Bi-58, jesen = inhibitor syntezy chitinu), popri tom nechemicke metody boja s skodcom.
uhynute a ojedinele skodce priebezne odstranuj mechanicky (saponatova voda, hubka, mala kefka. po cisteni rastlinu orosit cistou vodou).
po aplikacii systemoveho insekticidu (Perfekthion, Mospilan, Actara) by som plody nekonzumoval minimalne 4 tyzdne (neonikotinoidy) resp. 6 tyzdnov (Perfekthion).