• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    Viry, bakterie, houby, háďátka, roztoči, hmyz...cokoli co otravuje život (nejen) našim rostlinným spolubydlitelům a my si s tím nevíme rady. Máte osobní zkušenosti a tipy pro prevenci či kurativní zásah??sem s tím;-)
    rozbalit záhlaví
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    LIBRIUM: Díky!
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DA_NIELA: lignohumaty su naoxidovane a dalej chemicky upravene lignosulfonaty, sand "nadopovane" stopovymi prvkami este.
    daju sa pouzit na podporu ranych faz rastu, zakorenovania atd cibulovin, ale morenie v zmysle ako Sulkou (tj. preventivne fungicidne/-staticke osetrenie na ochranu cerstvych sadenic proti hubovym a bakterialnym patogenom) nefunguje.

    ked moris Sulkou, tak preto, aby si minimalizovala skore straty/napadnutie sadenic hubovymi ochoreniami, lignohumaty pomahaju tie cibuloviny/cesnak zakorenit a dodavaju stopove prvky.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    LIBRIUM: Aha, takže tahle věc se na moření česneku nehodí?
    Návod s tím počítá ... http://www.raselina.cz/userfiles/file/lignohumat-komplet-pdf-467.pdf
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DA_NIELA: bud pani v zahradnictve neporozumela co presne chces kupit, alebo je uplne nekompetentna.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DA_NIELA: Sulku jsem teď kupovala v Hornbachu (konkrétně na Řepích, ale budou ji mít asi všude), kdyby ses nakonec rozhodla pořídit si i tu. Měli jí docela zásobu.
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    Chtěla jsem se pustit do pěstování česneku, vydala jsem se do zahradnictví pro obligátní Sulku - a neměli. Místo ní mi paní prodala jakýsi "rostlinný" přípravek jménem Lignohumát. Na zadní straně mě zaujala tabulka obsahu těžkých kovů s poměrně vysokými hodnotami (Cd 1, Pb 10, Hg 1, As 10, Cr 50), že prý sice splňuje zákonem stanovené limity (ale netuším, pro kterou kategorii - http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100050345.html). Ale přesto - i když ty limity splňuje - není to zbytečné, prolévat si zahrádku takovýmto roztokem? Nejsou jiné přípravky také účinné a přitom šetrnější? Nebo jsou mé obavy zbytečné? :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PAPAVLIS: normalne zasterilizovat v zavaracich poharoch staci, na sucho by som to nevypaloval, tym sa znizuje vitalita a meni zlozenie.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PAPAVLIS: mozes na to pouzit Merpan 80 WG.
    pripravit roztok 1 % (10 g + voda na 1 L) a kratko tam namocit ten korenovy bal,
    pripadne okrem toho s tym osetrit substrat (davka 50 mL 1 % roztoku na 1 L substratu, 3-5 dni pred presadenim)
    PAPAVLIS
    PAPAVLIS --- ---
    asi by taky pomohlo přepalovat substrát..... s tím máte někdo zkušenosti?
    PAPAVLIS
    PAPAVLIS --- ---
    SASOS: LIBRIUM:
    tak jsem na to asi přišla, vypadá to jako Sclerotium ceppivorum.....houba, která napadá hlavně česnek :) co jsem tak načetla, muselo to být už v substrátu + tomu pomohlo vlhko a teplo, i když to moc nechápu, protože zas tak moc nezalívám, hmmmm ..... takže všechno znovu zkontrolovat a přesadit....jen mi poraďte, mám to něčím ošetřit? různě čtu Fundazol, Rovral, Sulka? zas ať ty kaktusy nezabiju
    díky
    SASOS
    SASOS --- ---
    tak podle toho jak to vypada to vlnatka nebude, nedela vubec takovehle pravidelne kulicky. Kdyz jsem tu fotku videl poprve, tak to ve me vyvolalo dojem pavoucich kokonu a jen jsem cekal, kdy se rozebehnou vsude mali pavoucci :). Jestli je to citit houbou, tak bych uplne zmenil typ substratu a kvetniky. Vyměnil bych to za nepruhledne plastaky a substrat bez toho vermikulitu, ci co jsou ty hnede kulicky. Substrat bych namichal hodne piscity, aby nebyl tak porezni se vzduchovymi mezerami. Pri presazeni bych zkontroloval koreny a pri sebemensim naznaku napadeni bych se zkratil. Pokud by jsi zkracovala, pak je potreba kytky tak tyden nechat zaschnout. Pak teprve sazet. Jak casto zalivas? Prisnam se, ze sam nic takoveho ze sbirky neznam. Me suzuje korenovka a sviluska, ale houby v substratu opravdu ne. Myslim si, ze pokud najedes na tvrdackej rezim - zalivka 1x za 3 tydny, tak tam tohle nemuze vyrust. Pak me jeste napada, co pouzivas za substrat? Jestli je to nejaky kupovany, pak muze byt problem i ve spatnem skladovani uz v obchode.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    MATT: ja som ziadne preventivne osetrenia neodporucal. len poznamenal, ze pokial v priebehu rokov clovek pouziva pri krajnej nutnosti chemickeho osetrenia stale ten isty preparat, koleduje si o rezistentne skodce.
    PAPAVLIS: no prave, riesenie na 3-6 mesiacov nie je riesenim :) predpokladam ze tie rastliny mas vnutri, alebo v skleniku/zimnej zahrade apod., tam by v podstate ak nove dokupene drzis v karantene nemali byt recidivy skodcov, tj. malo by byt mozne ich eradikovat narazovo nafurt.
    PAPAVLIS
    PAPAVLIS --- ---
    LIBRIUM: ok, poptám se....díky za všechny rady, mě jediné co se zatím osvědčilo, přesadit rostlinu do nového substrátu viz. MATT, ale cca za 3 - 6 měsíců to tam mám zas.....některé kytky přesazuju i 4krát do roka a už mě to fakt sere.....

    MATT: zalívám klasicky, podle počasí a ročního období :) ano, mám to např na kytkách euphorbia tirucalli, aeonium urbicum, na pár mammillariích a na fotce Haworthia reinwardtii.....mimochodem ta mi teď i kvete, tak jí nechci dělat moc šoky....ach jo
    MATT
    MATT --- ---
    LIBRIUM: právěže "preventivní" zálivky nedělám. jen nárazovky, kde se co objeví. většinou jsou to čerstvý kousky přinesený z výstavy. kuli rezistenci se je taky nejdřiv snažim odstranit fyzicky (sběr, sprchou) a pak až jedy. jednou se mi podařilo svilušky zničit jen směsí vody, oleje a mýdla, ale byla to počáteční fáze infekce, kdy ještě nebyly zalezlý na kořenech.

    PAPAVLIS: jak to zalejváš? u tyhle kytky by imho vůbec podmínky pro plíseň neměly vznikat. tušim, že to je Haworthia attenuata.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PAPAVLIS:
    MATT: acetamidprid (Mospilan) ma sice dobru rozpustnost vo vode a aj dalsie vlastnosti (logP) na aplikaciu zalievkou, problem je ze je v pode velmi rychlo rozkladany (polcasy max. dni), cize ucinok je relativne kratkodoby.
    navyse ak si pouzival Mospilan "rutinne" na hubenie hymzu, je vyssie riziko ze budu tie cervce rezistentne a s vysokou pravdepodobnostou aj skrizene rezistentne voci ostatnym nikotinylom.
    jka by som sa d9otazal id SASOS, ci to vidi tiez na cervce, ak ano, tak by som vedel poradit insekticid...
    MATT
    MATT --- ---
    mě to taky nejvíc evokovalo vlnatky. spíš než zalejvání se mi osvědčilo kytku uplně zbavit substrátu, klidně pod sprchou. a pak jí den, dva, nechat namočený kořeny v roztoku s mospilanem.
    PAPAVLIS
    PAPAVLIS --- ---
    LIBRIUM: kuličky jsou dost pevné a červci v nich nejsou, spíš bych to tipovala na houbu, protože to po houbě i voní.... mospilan dělám koncentrát pro okrasné rostliny, tuším je to 5g na 10l vody asi
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PAPAVLIS: pri presadzani si skusala tie "chuchvalce" nejak rozdrobit naprikld, ci v nich nie su nejake cervce?
    Mospilan... akou koncentraciou a davkou si zalievala tie rastliny?
    PAPAVLIS
    PAPAVLIS --- ---
    LIBRIUM: dlouhodobě se trápím taky s vlnatkou krvavou, ale tu se mi snad už podařilo zničit.... tohle se udržuje jen v hlíně nebo pod kameny....na vlnatku používám Mospilan 20 SP....prolívala jsem to i hlínou ... dále máme doma smutnice, ale ty mi do kaktusů nelezou
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PAPAVLIS: mam silne podozrenie ze to bude nejaky rod plstnateho cervce, teda Wolllaus nemecky.
    nenasiel/-sla si nieco podobne (zhlukmi akoby "vaty" pokryte foci) na nadzemnych castiach rastliny?
    inak by este bolo dobre sa spytat ID SASOS, on je na sukulenty expert...
    (zeby to mohla byt nejaka hubova choroba neviem vylucit, ale nepride mi to pravdepodobne).
    osetrenie podla toho co to je. ked si to presadzal, neboli v tom nejake hmyzy?
    PAPAVLIS
    PAPAVLIS --- ---
    můžu poprosit o radu? co je to? bojuju s tím u kaktusů už pár let a objevuje se stále znovu a znovu.....několikrát ročně kvůli tomu přesazuju....díky
    Image and video hosting by TinyPic
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam