• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOUBA: ak sa nemylim, tak virozy rastlin potrebuju vzdy vektory (prenasace), tj. najcastejsie ten savy hmyz. preto je aj potrebne tie msice hubit, ony msice samy o sebe malokedy rastliny "usaju k smrti", avsak casto prenasaju rozne virozy.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LIBRIUM: Díky. A když si zavirovanou rostlinu dám doma na záhon, riskuju tím, že se mi to rozšíří i na ostatní? Nebo pokud to nepřenese potřebný hmyz, tak se to na ostatní nedostane?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOUBA: virusy obvykle prenasa cicavy hmyz (vosky, msice) ked su rastliny mlade.
    nejak moc liecit sa to po infekcii uz neda, da sa skusit tie rastliny podporovat a dufat, ze sa spamätaju,
    inak alöe osetrovanie od sadenice proti msicim.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    HOUBA: Tak prý by to mohl být nějakej virus - pokud jo, tušíte někdo, co se s tím dá teď dělat?
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    Netušíte někdo, co by mohlo způsobovat kroucení vršků rajčat? Viz foto http://houbahoub.rajce.idnes.cz/rajcata (foceno mobilem a špatně zaostřeno, ale třeba z toho někdo něco pozná).

    V sadbovači byla ještě v pohodě, ale po přendání do květináčů, kdy trochu povyrosla, se to začalo všem dělat. Netuším, jestli to je nějaká brebera nebo jestli mohlo bejt něco špatnýho v té zemi, do které jsem to přesazoval. Případně co s tím dělat, jestli se to třeba zlepší po vandání ven nebo jestli jsou všechna na vyhození.

    Dík.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    Prosím poraďte co na roztočíka maliníkového (?), který nám loni kazil ostružiny? Potřebovala bych něco, co snadno seženu a nezabije mi to kočky ani psa, při případném olízání.. Děkuju!
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    LIBRIUM: orchidej - nevím, není to moje kytka, byla jsem jen dotázána jednou známou, jsem si říkala, zda to není nějaká typický neduh...
    molice - to bude problém - mají je vsichni na ibiškách v kanceláři v jednom patře - i kdybych stříkala, nemůžu zaručit, že ostatní budou =)rezistence
    (je zajímavé, že nic jiného, než ty ibišky jim nechutná;-)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    ROWAN: skus popisat druh/kultivar, podmienky (substrat, velkost kochliku, zavlahovy rezim/rosenie, hnojenie, teplota, stanovisko, skodce?)

    ROWAN: molice su vseobecne velmi tvrdohlavy skodci. su pribuzne pukliciam/cervcom, maju vysoku fekunditu (jedna oplodnena samicka nakladie vela vitalnych vajicok), rychly sled generacii (v stredoeuropskej klime aj 10 a viac generacii za rok) a rychlo si buduju rezistenciu voci insekticidom. plus v sucasnosti mnoho starsich, dobre osvedcenych pripravkov (Applaud, Match, Furadan, Nurelle D) uz nema registraciu/nie su dostupne.

    otazne je, nakolko si ochotny tam robit opakovane osetrenia viacerymi pripravkami. plus, ci je/nie je molicami napadnuty nejaky porast/kultura aj v blizkosti, okrem toho ibisku.
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    A pak ještě masivní napadení ibišku molicemi. Co by jste doporučili?
    ROWAN
    ROWAN --- ---
    Orchidej - žene do květu a pak jí ten výhon zaschne. Nevíte čím by to mohlo být?
    PIDLOOCKO
    PIDLOOCKO --- ---
    PIDLOOCKO: našel jsem zdroj. Bylo to starý pečivo, který jsem měl připravený na krmení kachen :)
    PIDLOOCKO
    PIDLOOCKO --- ---
    LIBRIUM: uf uf. Díky.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    PIDLOOCKO: vyskladnit vsetky zdroje potravy (obilne, sladke a olejove potraviny, zivocisne vlakna ako vlna a hodvab), prazdne priestory osetrit pripadne Biolitom Uni (nechat 60 minut posobit, potom odvetrat), povrchy v skriniach umyt 3% roztokom Savo Prim, vyvetrat, nechat uschnut. potraviny ulozit do dobre tesniacich sklenenych alebo plastovych doz, vlnene a hodvabne veci do tesniacich plastovych saklov, prip. v skriniach zavesit odparniky proti moliam s empenthrinom/vaporthrinom alebo transfluthrinom. kontroly opakovat co 3 mesiace, moze to trvat ca. rok, kym je bezpecne zlikvidovany (dlha generacna faza).
    PIDLOOCKO
    PIDLOOCKO --- ---
    Doma se mi teď objevil Rušník Skladištní. Má někdo tip jak na něj?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    LIBRIUM: moc děkuju, vyzkouším. Už jsem z nich nešťastná, všechno přežijou :) Akorát ten Biool - už jsem ho zkoušela a trochu mi vadí, jak jsou pak rostliny zalepené tím olejem. Přišlo mi, že je to spíš dusí, ale když zkusím méně koncentrovaný roztok, třeba to bude lepší.
    děkuju
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    SAGEMA: postrekom
    1. osetrenie Nissorun 10 WP 0.07 % (0.7 g/L resp. 3.5 g/5 L), postriekat vsetky povrchy rastlin a kochlikov,
    o 7 dni
    2. osetrenie Vertimec 1.8 EC 0.1 % (1 mL/L alebo 5 mL/5L), opät postrekom vsetkych povrchov (robit vonku/na balkone/pri otvorenom okne, Vertimec pachne rozpustadlami)

    na udrzovanie potom mozes aplikovat postreky s Bioolom (Biool 20-30 mL/L vody raz za 1-2 tyzdne).
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    Prosím poraďte, co na svilušky. Stále s nimi bojuji na minirůžích, ale nedaří se mi je zlikvidovat. Už jsem zkoušela Mospilan i do zálivky nebo do roztoku s Mospilanem celé růže na chvíli ponořit, ale stále se vrací. Minirůže pěstuju doma. Budu vdečná za jakoukoli radu, jsou to nezmaři :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DENDROBATA: pravdepodobne hryzec, vzhladom k velkosti/priemeru nory.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    To mi řekněte co to mohlo udělat? Dnes jsem odhalil na zahradě kdouli, která byla nějak divně na křivo, tak ji jdu zkontrolovat a normálně jsem ji vytáhl ze země, průměr kmínku cca 7 cm přesto totálně ohlodané kořeny, resp celá kořenová báze a samozřejmě v kořenové zóně chodba vedoucí odněkud někam že by ruku do ni strčil. Zkusím ji vysadit znova ale jámu vystelu rabicovým pletivem? Může toto udělat hryzec či co to je hlodavce? Děkuji
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DANI: imo blbost. skrupiny z vajec v sackoch nemaju ako posobit na strom pripadne tu chorobu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam