• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    Viry, bakterie, houby, háďátka, roztoči, hmyz...cokoli co otravuje život (nejen) našim rostlinným spolubydlitelům a my si s tím nevíme rady. Máte osobní zkušenosti a tipy pro prevenci či kurativní zásah??sem s tím;-)
    rozbalit záhlaví
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    VORONDE: Já bych nechal oba. Nebude z toho super starý dub, ty dva kmeny ho budou na životnosti limitovat. V pozdějším věku to bude dělat neplechu, ale jako rarita tu bude pěkné. Udržoval bych ho spíše nízký a to samé bych kladl na srdce dětem, aby neměl důvod se za 50 let rozlomit. A řezal bych ho jako velkou bonsaj.
    Pokud by jsi chtěla zasadit klasický, pěkně zapěstovaný dub s průběžným kmenem, tak ho kup za pár kaček nový...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOUBA: najlepsi z tabaku je rozotk ziskany destilaciou tabaku s vodnou aprou, pripadne nikotinium sulfat pridat do roztoku draselneho mydla.

    vyluh z tabaku -- opakujem ak nemas vlastny cerstvy tabak, ale kupeny na fajcenie, tak sa nedoplatius. na pripravu 10 litrov roztoku pby si potreboval vyluhovat tak kilo alebo viac sucheho tabaku a na osetrenie 100 m² porastu vysky 1-1.5 m spotrebujes tak 6-10 L takehoto vyluhu.
    VORONDE: ja by som tie spodne vetve v uime odpilil/odstrihol a rany osetriol steparskm voskom s fungicidnou prisadou.
    LUMIAN: priestory kde sa tie roztoce vyskytuju mozes osetrit pripravkom K-Othrine 25 SC. davkuje sa 1% (50 mL na L vody) postrekom v davke 2-5 L na 100 m² plochy; napadnute rastliny mozes osetrit pripravkom Spruzit Neu koncentrat v davke 15 mL/L vody postrekom vecer, kied je sucho a nesvieti uz priame slnko na ne.
    VORONDE
    VORONDE --- ---
    Prosím o radu - dostala jsem mladý dub, který byl prý dříve "připravován" na bonsai. Z toho důvodu má propletené kmeny. Ráda bych ho dala trochu do kupy a pak vysadila na zahradě, a proto se ptám - co s těmi kmeny? Nechat pouze primární a ten druhý odstranit, nebo to nechat být? Dostaly se ke mně oba názory, tak se ptám radši i tady ;) (a samozřejmě v předstihu - řešit to budu až o vegetačním klidu)
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LIBRIUM: takže na ty mšice stačí konkrétně nikotin (třeba syntetickej) a nejsou vlastně potřeba ostatní látky v tabáku obsažené? A jak případně připravit nejlepší výluh z čsrstvých tabákových listů?
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    LIBRIUM: akorát máme na zahradě psa, ale ani po něm to neleze :)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    LUMIAN: nejake domace ci hospodarske zvierata nechovas?
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    LIBRIUM: Já nevím, no, všude je fotka brouka co by odpovídal tomu mému doma, ale u každ=ho článku je něco jiného :) sametka rudá, ted ta sviluška a u obou je stejný obrázek, ale uplně jiné napáchané škody :/ a hlavně mě to neleze ani tak po stromech,kytkách jako po zábradlí, baráku, zemi ...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    MUI: osetrenie by si mala zopakovat 10-15 dni po prvom osetreni, bud zase s tym propikonazolom, alebo nejakym inym systemovym sirokospektralnym fungicidom (azoxystrobin, trifloxystrobin napriklad).
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WANAH: ano, on predavany konzumny tabak mava natolko znizeny obsah nikotinu, ze by sa to clovek ako zdroj pre insekticidne roztoky nedoplatil. napriklad cerstvo nazbierany tabacum alebo este lepsie rustica obsahuje casto 5 az vyse 10 % hmotnosti nikotinu a pribuznych alkaloidov. tie fermentovane susene aromatizovane rezane zmesi zriedka obsahuju 1 % nikotinu.
    WANAH
    WANAH --- ---
    LIBRIUM: Proč to nefunguje? kvůli nízké koncentraci nikotinu?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    MUI: aky fungicid, co obsahuje, kolko % a ako si to aplikovala/davkovala?
    LUMIAN: ide imo o svilusku ovoconou (Panonychus ulmi). chces navrh ako ich hubit?
    vykazuju niektore rastliny skody? prednostne napada ovocne stromy, kriky a ruzovite rastliny. sposobuje na nich vysychanie listov a sfarbenie do zlta/zltohneda.
    hubit sa da fyzikalne, chemicky, biologicky, ale najlepsi byva integrovany postup kde sa pouziju rozne metody/pristupy kombinovane, znizuje sa tak riziko rezistencii a zvysuje ucinnost.
    KERB: ano, respektive skor nikotin z tabaku. vopred, ak chces setrovat odrasteny ovocny strom alebo dokonca viacero stromov/ovocny sad proti voskam nikotinom, tak je to ekonomicky mozne len ak pestujes vlastny tabak (neda sa aplikovat nejaky vyluh z napr. 10 g predajneho tabaku na liter vody, to nefunguje.).
    su ale alternativy, ak nepestujes vlastny tabak (synteticke a prirodne).
    KERB
    KERB --- ---
    ahoj, zkousel jste nekdo tabak na msice u ovocnych stromu?
    MARI
    MARI --- ---
    mohli byste mi někdo poradit, co to je a jak se toho zbavit? mám to snad na všech aloích (na jiných sukulentehc jsem si toho nevšimla). když se to na listech objeví, tak začnou schnout (a uschnou, jako je ten spodní). napřed jsem měla problém s puklicemi, kterých jsem se zbavila (aspoň myslím, i když pořád se objevuje ta mazlavá tekutina kolem a sem tam i na listech) a teď tohle...
    někdo nějaký účinný tip (kromě hození rostlin do popelnice, to se mi moc nechce, pěstuju je už x let a mám k nim citový vztah...).
    děkuju.
    https://i.nyx.cz/files/00/00/13/85/1385611_bbd89974b8677b4d4298.jpg?name=_MG_0255.JPG
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    Hezký den, chtěla bych moc poprosit o radu, co je toto za pavoučka, přijde mi to podle obrázků jako sametka rudá (nebo jak se to jmenuje) máme to uplně všude, na terase, na kytkkách v truhlíku, ale i zemi, parapetech, zábradlích, a celkem mi to otravuje život, nevítě někdo co to je zač? :)

    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DENDROBATA: virusova mozaika naozaj nema zatial pricinnu liecbu,
    postihnute rastliny sa daju len prihnojit stopovymi prvkami a dufat, ze sa nejak spamätaju,
    ak sa nejedna o obzvlast cenne rastliny, tak vykopat i s korenmi a zlikvidovat.

    dolezite v prevencii viroz rastlin je hubenie saveho hmyzu, takmer vsetky virozy prenasaju
    msice a podobna haved.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Info od pana Kozáka k níže zveřejněné fotce...."Tak toto je virová mozaika, s tou se nic nedělá." Co vy na to?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    OGMIOS: Povápním a uvidíme, a taky se jedná o pár rostlin v tom místě, vedlejší záhon je v pohodě, se mi zda že v jednom místě je půda kyselejší, rostou tam řasy, vidíš mám v lednici papírky na pH :) (zákon mimima)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: dej pak vedet jak jsi se s tim popral ;)
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    LIBRIUM: Jsem tušil že to bude nedostatek mikroprvků .. dík, nějak se s tím poperu
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    DENDROBATA: prihnojit hnojivom s nizkym NPK a vyssimi obsahmi stopovych prvkov, hlavne Mg, B, Fe, Mn. pokial mozno, tak v rozpustnej forme vecer postrekom ako listove hnojivo. pokial by podna reakcia (pH) bola nizsia nez optimum pre rastlinu, privapnit.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Žloutnou mi listy na nepaličáku česneku, nevíte čím by to mohlo být? .. tipuju přebytek (nebo nadbytek) nějakých látek .. díky
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    XCIDER: keby boli problemy este neskor v sezone, dobry je prip. Spruzit Neu koncentrat (repkovy olej + pyretrum), davka 100 mL/10 L vody/100-200 m³ koruny, ucinkuje proti vsetkym skodcom, ma dobry ekologicky profil a kratku ochrannu lehotu (3 dni).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam