• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUOchrana rostlin, rostlinolékařství - vše co nás zajímá, rady, tipy, zkušenosti, poradna
    CAVALIER
    CAVALIER --- ---
    prosím o pomoc, takovéhle mrchy (myslím, že červec neboli vlnatka) se mi usadili na opuncii a bojím se i o ostatní kaktusy, které mám ve stejném květináči. nejlépe nějaká přírodní metoda jak se jich zbavit ... nebo pokud někdo z Prahy, máte trochu nějakého přípravku, abych nemusel kupovat celé balení kvuli malému kaktusu.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SASOS: jo, zdá se, že by to mělo být ono.
    Plus teda jsem při googlení zjistila, že na té třešni mám navíc slunéčka Harmonia axyridis, což by na jednu stranu mohla být záchrana, na druhou stranu bych nerada vyháněla čerta ďáblem (co jsem se dívala, tak Harmonia axyridis je se svou agresivitou dost likvidační pro ostatní druhy).
    SASOS
    SASOS --- ---
    TRISSIE: zkus se podívat na mšici třešňovou a porovnej to s tím co máš na fotce.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    nevíte někdo, co je tohle za potvoru a jak se jí zbavit? Mám to letos na ovocných stromech (třešeň, hruška, jabloně) a jak na potvoru, zrovna na třešni, která je napadená nejsilněji (90% špiček všech větví) je hnízdo nějakého ptáka (kterého bych nerada ohrozila, ale bojím se, aby na to neodešel celý strom).

    DIVA
    DIVA --- ---
    DIVA: byla jsem dodatečně vybavena vertimecem, je některý z těch přípravků vhodnější pro moje účaly? přímo pavučinky se objevily zatím na jediném fikusu, asi centimetr velké, v místech, kde listy vyrůstají ze stonku. jeden list vysátý ze 40%, zbytek jen lehce, bez změn zbarvení z lícové strany. zjistila jsem to při ošetřování listovým leskem, takže část těch breber jsem ometla nezáměrně. jde mi o to, jestli celou tu rostlinu nejprve očistit, zbavit parazitů i pavučin a až potom ošetřit, abych hubila jen zapomenuté zbytky nebo "neviditelná" životí stádia, anebo raději intoxikovat celou populaci tak jak je. a je potřeba ošetřit i rostliny, na kterých se zatím usídlilo jen několik pionýrů? takových kytek tu mám asi deset, bez známek oslabení, jen na spodní straně listu nalezeni jednotliví pavoučci
    DIVA
    DIVA --- ---
    ahoj. jsem pod útokem svilušek a vyzbrojila jsem se prev-b2. pomůžu si, když napadené rostliny zbavím škůdce před postřikem i mechanicky? je to jen pár pokojovek, jen jedna s pavučinkama a žlutým listem. nebo je lepší tam parazita nechat, aby si lázeň hezky užil? díky
    KJIRI
    KJIRI --- ---
    Dobrý den. Prosím o radu. Máme na zahradě okrasný modřín cca 5 let. Každé jaro pěkně obrazí, ale výhony postupně světlají až žloutnou a začnou zasychat. Není na nich patrné žádné poškození. Na jaře zaschlé konce větviček ostříhám a koloběh se opakuje. Za inspiraci, so s tím, předem děkuji.

    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LIBRIUM: Ok, díky.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOUBA: skladovat mozno cisty nikotin (volnu bazu) alebo jeho soli (napr. nikotinium sulfat). tabakovy zapar treba spotrebovat hned, resp. si ho pripravovat podla potreby.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LIBRIUM: Děkuji za vyčerpávající odpověď. A doufám že poslední otázky - jak dlouho takovej výluh vydrží, kdybych ho nechtěl použít celej najednou, ale používat ho až by bylo zase potřeba? A pokud lze skladovat, tak v jakejch podmínkách (tma a chlad?)?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOUBA: aha takze to by som pouzil skor tu rusticu, ak sa ti urodi dost.

    mozes pouzit listy resp. cele nadzemne casti rastliny

    susit to netreba, staci nasekat na drobno (1-2 mm kusky), a budto podrobit destilacii s
    vodnou parou po alkalizacii sodou alebo potasom (destilat nasledne okyslit zried. kys. sirovou
    na pH 5, zahustit na parnom kupeli kym nezacne krystalizacia)
    alebo vyluhovat horucou vodou, najlepsie destilovanou.

    na vyluhovanie davas 200-400 g cerstveho rasltinneho materialu rusticy na konecny objem postreku 10 L;
    rastlinny material posekaj nadrobno, zapar litrom horucej mäkkej/dest. vody, pridaj 10 g kyseliny citronovej
    a nechaj luhovat zakryte aspon hodinu. nasledne to sced ceez ciste platno, rastlinny material zapar este
    aspon 3 x litrom horucej vody, kyselinu citronovu uz pridavat nemusis.

    precedeny vyluh z tabaku potom dopln roztokom 200 g draslneho mydla v obejem vody dostatocnom na
    konecny objem 10 L; takto pripraveny roztok potom hned aplikuj postrekom, na 100-150 m³ kultury 5-10 L,
    najlepsie velmi skoro rano alebo neskoro vecer.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LIBRIUM: no já právě nemám kupovoaný, ale mám k dispozici živé rostliny (rustica i tabacum). Čili na ten výluh použít čerstvé listy nebo je nejdřív usušit? A louhovat cca jak dlouho? Ve studené vodě nebo se to má nějak zahřívat? Omlouvám se za možná hloupé dotazy, ale zatím jsem žádný výluh nedělal.
    SNUPAK
    SNUPAK --- ---
    VORONDE: Já bych nechal oba. Nebude z toho super starý dub, ty dva kmeny ho budou na životnosti limitovat. V pozdějším věku to bude dělat neplechu, ale jako rarita tu bude pěkné. Udržoval bych ho spíše nízký a to samé bych kladl na srdce dětem, aby neměl důvod se za 50 let rozlomit. A řezal bych ho jako velkou bonsaj.
    Pokud by jsi chtěla zasadit klasický, pěkně zapěstovaný dub s průběžným kmenem, tak ho kup za pár kaček nový...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    spytal by som sa nejakeho arboristu, ak chces ist naisto mozes ich "rozmotat", zasadit do separatnych kochlikov a potom rozhodnut, ktory zasadis (alebo ci oba).
    VORONDE
    VORONDE --- ---
    LIBRIUM: To mě také láká, ale v zahradnictví mě varovali, že prý nechat jen jeden kmen, že se tak za 20 let jinak "rozštípnou". Tak nevím, komu věřit a lovím rady ;)
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    VORONDE: tak to podla toho co chces dosiahnut. ja by som ich asi zasadil tak ako su, aspon za 50 rokov bude zaujimavy/nezvycajny dvojdub.
    VORONDE
    VORONDE --- ---
    LIBRIUM: OK, větve odstřihnu. Teď jen co s těmi kmeny? Rozplést a jeden šmiknout, nebo nechat být? Jsou stále ohebné a od sebe půjdou.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    HOUBA: najlepsi z tabaku je rozotk ziskany destilaciou tabaku s vodnou aprou, pripadne nikotinium sulfat pridat do roztoku draselneho mydla.

    vyluh z tabaku -- opakujem ak nemas vlastny cerstvy tabak, ale kupeny na fajcenie, tak sa nedoplatius. na pripravu 10 litrov roztoku pby si potreboval vyluhovat tak kilo alebo viac sucheho tabaku a na osetrenie 100 m² porastu vysky 1-1.5 m spotrebujes tak 6-10 L takehoto vyluhu.
    VORONDE: ja by som tie spodne vetve v uime odpilil/odstrihol a rany osetriol steparskm voskom s fungicidnou prisadou.
    LUMIAN: priestory kde sa tie roztoce vyskytuju mozes osetrit pripravkom K-Othrine 25 SC. davkuje sa 1% (50 mL na L vody) postrekom v davke 2-5 L na 100 m² plochy; napadnute rastliny mozes osetrit pripravkom Spruzit Neu koncentrat v davke 15 mL/L vody postrekom vecer, kied je sucho a nesvieti uz priame slnko na ne.
    VORONDE
    VORONDE --- ---
    Prosím o radu - dostala jsem mladý dub, který byl prý dříve "připravován" na bonsai. Z toho důvodu má propletené kmeny. Ráda bych ho dala trochu do kupy a pak vysadila na zahradě, a proto se ptám - co s těmi kmeny? Nechat pouze primární a ten druhý odstranit, nebo to nechat být? Dostaly se ke mně oba názory, tak se ptám radši i tady ;) (a samozřejmě v předstihu - řešit to budu až o vegetačním klidu)
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    LIBRIUM: takže na ty mšice stačí konkrétně nikotin (třeba syntetickej) a nejsou vlastně potřeba ostatní látky v tabáku obsažené? A jak případně připravit nejlepší výluh z čsrstvých tabákových listů?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam