• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOTCOMJaderna fuze aneb spasa svetove energetiky do 30 let
    V teto diskusi se probiraji problemy a uspechy jaderne fuze. Od diskutujicich ocekavam jistou argumentacni uroven, jinak je RO nemine.
    rozbalit záhlaví
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    MROZ: no beta=1 je jeste vic nez 0.5 pro levitujici dipol, zajimalo by me jaka je ta magneticka konfigurace. Kazdopadne budou mit velky problemy s neutronovou radiaci - ITER ma mit fuzni vykon 500 MW, je obrovskej a stejne je problematicke najit materialy, ktere by ten tok neutronu vydrzely. Tohle ma mit 5x mensi vykon, ale vyrazne (15x) mensi rozmer, coz dava tusit ze tam budou neutronovy toky jeste vyrazne vyssi. Hadam ze soucasny experimenty jim jedou bez tritia, takze to moc zatim moc neresi.
    MROZ
    MROZ --- ---
    Ahoj, zajímalo by mě jestli je možné to co říká pán na tomto videu:

Solve for X: Charles Chase on energy for everyone - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=JAsRFVbcyUY&feature=player_embedded
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    Vcera se na tokamaku COMPASS podarilo dosahnout vyssiho modu udrzeni plazmatu, tzv. H-modu. Zprovozneni COMPASSu tak prekrocilo jeden z nejdulezitejsich milniku, odted jedeme vyzkum na skutecne svetove urovni!
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    Občanské sdružení Fórum Věda žije! hledalo a našlo peníze, které chybí na rozvoj vědy a školství v ČR. Na možné zdroje financí ukázuje v sérii grafik: Máme na to? | Věda žije!
    http://vedazije.cz/node/2261
    KAERO
    KAERO --- ---
    DOTCOM: moderatorovi imho bylo jasne, ze kdyby dal prostor protijadernym aktivistum, tak uz se k fuzi nedostane :)
    chudak panek holt neni takovy medialni profik jako drabova. ale ty ses tam mel objevit a zamavat na kameru :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    KAERO: no ac jsem zainteresovana strana tak mi to prislo zoufale jednostrany. Prehlidka nazoru Drabove s nulovou moznosti nejake polemiky. Nemam rad kdyz se dava prilis velky prostor antijadernym aktivistum, ale tady je mohla Drabova smaznout v primem prenosu a bylo by to myslim lepsi nez ten monolog. A Panek vypadal desne nervozne :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    DOTCOM: namalovana Drabova, no to je zazitek. ale vlastne nevim, proc jsem se na to koukal, zapomnel jsem co je porad hydepark zac.
    KAERO
    KAERO --- ---
    DOTCOM: rozkaz, sefe! :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    V sobotnim hyde parku bude okolo 20:00 cast venovana tokamaku COMPASS, tak se nezapomente divat :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    19.1. pd 20:00 budu mit v Krasnych Ztratach seminar o jaderne fuzi, vice zde: http://www.facebook.com/events/205052649587613/?context=create#!/events/205052649587613/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ...nebo za studena...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Nebo bez toho tokamaku :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: skoda ze u toho nebyl sam cimrman. to by jim neco hezkeho poradil, treba jestli by to neslo bez toho vakua nebo tak :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    CYBERWOLF: tojo, vsak na tom kolegove delali do noci :)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    CYBERWOLF: Asi byl v týmu nějaký uvědomělý cimrmanolog :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DOTCOM: vyslo vam to na hezky datum :)
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    KAERO: jo, v podstate 3.5 let
    KAERO
    KAERO --- ---
    DOTCOM: super. jak dlouho teda trval transport a znovuvystavba? 3 roky?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    dnes se podarilo na tokamaku COMPASS dosahnout plazmatu trvajiciho o neco dele nez 300ms s proudem 140kA. Tim jsme dosahli typickych podminek na ktere bylo toto zarizeni projektovane!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam