• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COSMIC_MONCHIPSYCHEDELICKÁ KAVÁRNA U STRÝČKA HALLUCINOGENA k tanci a poslechu hraji Bandcamp, Beatport, Ektoplazm a dalsi :)

dodrzujte prosim 2 podmínky:

- drzte se prosim tematu
    - odkazy prosim jen k legalnimu stahnuti / koupi

rozbalit záhlaví
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    ACIDQA: že by scéna prodělala změny během jednoho roku?:)

Čarotek 2008. Akci jsem si užila, nijak bavilo mne to od stavění po odjezd. Mělo se tam sjet kolem dvaceti sounds. První den, kdy měli dorazit tam byly asi tři a ještě nic nestálo. Druhý den se pomalu začalo stavět a skrátka nikdo neřešil, kam tu stěnu postavit, prostě tam pic jedna, tam pic druhá. Když dorazili další, tak to nějak švácli mezi ty, co už stály a vůbec neřešili, kudy ten zvuk bude procházet. Když si člověk představí CZech tek, tak mu vapadne podobný obrázek. Tam jsem taky byla (pro pořádek).
    Tak si teď představte, co člověka napadne za otázku. Kde na to ty lidi berou? Od kud se berou ty peníze na takové vybavení? Vím, že si někdo může dovolit koupit něco takového, ale to je o tom, že má práci. Jenže kde a jak si můžou vydělávat lidi, co stále cestují a dělají jednu akci za druhou, nebo je alespoň vymetají. Proto jsem položila otázkulidem zasvědceným. Odpověď zněla, že si vydělávají prodejem. Tady bych si dovolila poznámku, že se divím, že to někomu příjde jako novinka, nebo mítus. Fet se na těchto akcích vyskytuje, stejně jako psíčkaři dávají MDMA, houby a LSD, když nebudu zmiňovat další výčet jiných látek. Taky malá poznámka - nikomu to neodepírám, dokud neohrozí život jiných lidí.

Zajímá mne, v čem, podle tebe spočívá to hudební uspokujení. Kde je ten tahoun, co táhne lidi na ty akce a proč se tolik vrství beden na sebe? Proč do takové stěny, nikoliv v úhlu?

Co se týká plachet, neberu to toliko jako veliké díla, spíš jako dekorace. Tak se aji jmenují. Někdo dokáže udělat umělecké dílo i tímto způsobem. Tady si mne špatně pochopila. To, jak jsem to myslela je v podstatě vyjádřeno v tom, co už jsem psala. Zkus si to přečíst znovu a přemýšlet nad tím jinak:)

Ale přiznávám, že jsem se psaním pokoušela zesměšnit to, jakou škálu barev většinou používají. Samozřejmě mají i velice vymakané díla a třeba i působivější, než kdejaká houbička se skřítkem. Jsem egomaniak. Tím se omlouvám všem, co tvoří pěkné plachty.

Co se týká toho, co jest považováno za umění. Pro mne má největší hodnotu samotná tvorba. To, že to nakonec nějak vypadá je jen takový bonbónek na celé práci.

Co se týká kelímků, tak ano, dalo by se to označit kreténismem. Pokud tě pobuřuje, že jsem to viděla v míře, která mne zaskočila zrovna na čaroteku, tak se s tím nějak vyrovněj. Já za to nemůžu, že jsou lidi hovada. Dřív jsem si toho nikde jinde ani na technu nevšimla. Až minulý rok a zaskočilo mě to. A to hodně! A je blbé, že těm lidem nic nevysvětlíš. Třeba to byl úkaz jen na této akci, jenže ty lidi nesedí zavření doma...
    MAGICM: Máš pravdu, že tu jsou lidi, co jsou schopni pořídit vybavení i jinak. V tom má i Skaff pravdu, že jsem všechny hodila do jednoho pytle.

Co se týká placení za vystoupení: Všechno něco stojí a tento koníček celkem dost, pokud se tomu člověk věnuje naplno. A ve finále to také dopadá, když akce dopadne prodělkem, že si to ti lidé ani nevyberou.
    No a v podstatě, když si člověk pořádně propočítá, kolik si kde vydělal, tak to ve finále proplatí nějaké náklady. Spíš je to o tom, že člověka baví cestovat a vymýšlet různé věci.

Proč jsem vůbec něco psala je to, že jsem chtěla sdílet názor, že každý způsob využívá jinou politiku. Každá scéna má své pro i proti.

INK_FLO: Nijak si nemaluju, že psytrance scéna je to nejlepší. Pročíst si můžeš nejeden příspěvek, kde kritizuju jak se tu egohoní lidi navzájem.

No je pravda, že srovnávat akci s účastí 1000+ s akcemi do 600 je milné:)

Prostě jsem velice nešikovně napsala svůj příspěvek, příště se pokusím méně jednostranně.

VYHULENY_UFO: :D
    MAGICM
    MAGICM --- ---
    ACIDQA: me vic pobavilo to nesmrtelne klise, ze soundy se zivi prodejem drog:) Chapu Skaffa ze mlcet nemohl.
    Jo a taky soundy rozdavaj detem na hristi lizatka s herakem:))

Co se ostatniho tyce ... kdyz je rec o umeleckych seberealizacich, krome nezbytnych nakladu za kvalitu (zvuk, narocnejsi dekorace a pod) je memu srdci osobne blizsi umeni vytvarene ciste pro radost ostatnim, nez seberealizace za ucelem "navalprachy".
    Ostatne neni to tak davno, co jsem byl nechapave udiven nad informaci ze treba za fireshows se na akcich plati, ze ano...:)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    ERIDANI: třikrát jsem si řekla, že nebudu vůbec reagovat, ale nedá mi to nevypíchnout alespoň to, co mě pobavilo nejvíc

na techno se nahromadí chaoticky bedny, kam to padne, zvuk se mísí, jde o to vytlouct s těch bass co nejvíc

Prosimtě, kdy jsi naposled byla na nějaký "techno party"?
    A vážně si myslíš, že ty fluoro ""nesmysly"", co vyrábíme jsou umění?:))
    Vážně si myslíš, že házení kelímků je čistě záležitostí technoscény, nemůže to být spíš obyčejný lidský kreténismus?
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SKAFF: Klidně mi vyvrať to, co jsem přehnala, či napsala dle své představy:) Dala jsem si s tím tu práci to napsat, tak se taky můžeš snažit. Nevím co ty si za tu dobu, co chodíš na akce stihl poznat. V potaz jsem brala akce většího rázu samozřejmě z mého pohledu a poohledů přátel. Lidi, co se tomuto odvětví věnují říkají, že to bývalo kdysi jiné. Říkají i to, že stále existuje banda lidí, která drží čistou tradici příjemných akcí. Jenže díky tomu, jak se na běžné kalbě funguje, tak už se neodvažují dělat akce veřejné. Tak si představ, že srovnávám větší akce s většími, abychom si zvládli lépe porozumět. A nečerti se hned:)
    000333
    000333 --- ---
    ERIDANI: !!! .)
    COSMIC_MONCHI
    COSMIC_MONCHI --- ---
    eridani/binarstorm: souhlas
    BINARSTORM
    BINARSTORM --- ---
    omg .. nejakou uroven tomu tady taky muzem nechat :-D .. ne ze by tu nezaznelo nekolik hodnotnych nazoru a i na tech opacnych neco je ... hlavni platidlo jsou dnes penize a neda se bez nich v tomto prostoru plnohodnotne zit, proto i finance mohou byt forma uznani ci podpory ne? i ty bedny musi nekdo koupit, aby je nekdo mohl mrdat. (uz sem asi taky ztratil uroven :D)
    PSYION
    PSYION --- ---
    spálit a pochcat?
    PSYSELF
    PSYSELF --- ---
    PSYLA: heh. to nepomůže :)
    PSYLA
    PSYLA --- ---
    PSYSELF: at to tva zena zamete a spali treba dik
    PSYSELF
    PSYSELF --- ---
    INK_FLO: takže: beru jednou psy VS zbytek světa a jednou psy VS
    psy VS psy (ale ty druhý a horší). kdyby to někdo sháněl, mám to doma pod kobercem.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    takže srovnání psy VS freetekno máme za sebou, mám tu další kategorie, kdo si to rozebere?

psy VS vesnické zábavy
    psy VS metal nebo hip-hop
    psy VS zbytek světa
    psy VS psy (ale ty druhý a horší)
    BENKI
    BENKI --- ---
    ERIDANI: jak přesné ! :-)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Prostě je to tak, aby tu byla rovnováha, tak je fajn, když i návštěvník přispěje svojí energií. Když už ji nemá čas dát do tvoření, nebo příprav, tak ji může dát v podobě tvrdě vydělaných peněz:)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SHQ: Nepročítala jsem si to všechno, takže pokud budu mít otázku, která už běžela, tak pardón:) Myslíš to tak, že by byl v pozici, jak se staví většinou zvukař? To by mohlo vyřešit problém s odposlechem. Já bych byla pro:) Pokud myslíš něco jiného, tak popiš jak pro tělocvikáře.
    ___
    Jinak k diskuzi platit, či neplkatit bych měla takový obrázek. Když si člověk představí, jaký problém mají herci si vydělat slušný peníz tady u nás ve srovnání s jinými zeměmi, tak je to žalostné. To stejné se tu dá říct o jakémkoli jiném umění. Lidi tu nejsou zvyklí na to, že je fajn někoho ohodnotit adekvátně za výkon. To, co se stává koníčkem nemusí zabírat jen kousek času. Proč by tedy člověk, který je nadaný a schopný nemohl dostat odměnu za dobře odvedenou práci a navíc podporu, aby mohl tvořit dál?

Nejednou jsem přemýšlela nad tím, čím je pro nás umění tak důležité. Proč by měl být někdo za něco tolik hodnocen, když se to nedá jíst, pít, ani spát se na tom nedá?. Pak jsem si prožila dva a půl měsíce v prostředí, které mi přišlo jako Disneyland a pochopila, co je na umění a kutúře tak důležitého. Když mé oči deno denně spočinuli na ehmarchitektuře, na které si vydělává turistický průmysl ( discotéky v různéém stilu ) a nemohla najít nic hodnotnějšího, opravdovějšího, tak jsem pociťovala, že mi něco chybí. Lidi kolem, co se jim tato podoba světa líbila, tak z převážné většiny spadali pod ten konzumní typ, co si platí za zdánlivé pozlátko. Jak jsem byla šťastná, když jsem se vrátila domů. Tenkrát jsem porozuměla v čem je důležité umění. POkud si můžu vybrat, čím se obklopovat, tak raději nedám přednost levnému šuntu, ale pořádnému kousku, na který si ochotně počkám.

Proč tedy nepodpořit kvalitu v jakékoliv podobě? Když někdo hraje blbě tak si moc neškrtne na různých akcích.

Když si jen tak porovnám free techno a psy oupen-air, tak tu mám hned několik rozdílů. Na psy akce je prostor vždy legální = musí se zaplatit
    větší akce zvučí profesionálové, teda si to alespoň myslím = to taky něco stojí, na techno se nahromadí chaoticky bedny, kam to padne, zvuk se mísí, jde o to vytlouct s těch bass co nejvíc
    vstupné pomáhá pokrýt náklady, které nejsou jen o DJs, ale i dekorace, které se pokouší být v jednom duchu ( ty barvičky, když člověk nepoužívá jen balakryl černou a bílou taky bývají dražší, o jiných materiálech ani nemluvím )
    pak jsou tu vystoupení lidí, kteří předvedou nádhernou podívanou v kostýmech s vybavením, co stojí taky fůru peněz a dovednostma, co stojí fůru času a peněz a není to klasické šolichání s ohnivou hračkou a kolikrát jsou to lidé, co tento druh hudby neposlouchají. Co mi také vadí, když pominu jisté druhy vyjímečnosti lidí na techno akcích je to, že se tam docela hodně lidí zcela běžně neostýchalo házet plastové kelímky do ohně. Kdyby to byl jeden dva lidi, tak ok, stane se...

tak když si to tak srovnám s akcí, co je sice beze vstupu, kde se lidi pořádně vyndají na baru a podpoří systémy tím, že si od nich koupí nějaké drogy, tak je celkem evidentní, že je za co platit

Zajímalo by mne, když se tedy pozvou nějací DJs na free akci, zda když se na barech vydělá víc, než jsou náklady, tak jestli ti DJs dostanou alespoň něco, nebo se jen napakuje organizační článek.

JInak par dón. Možná se to bude opakovat.
    CASPERDJ
    CASPERDJ --- ---
    PLECH: budu se snazit co nejmim abych nedostal za spamovani trestne body:))
    PLECH
    PLECH --- ---
    DARJEEL: Neboj se, eště se o tom do toho 24. párkrát dozvíš ;)
    CASPERDJ
    CASPERDJ --- ---
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    THX_1138: to muzes i tu, ne? auditek je tu dost, ale kvalitnich postu malo
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam