KEIKIN - - - To nevím, každej se nějak cítí a nějak je přijatý, záleží na okolnostech a něm samotným, že je scéna uzavřená jsem netvrdila, ale chápu však, čeho se chytáš ;)
Taky mi připadá, že zas tak uzavřená není. A to pak asi, zdá se, štve ty, který sem jezdí delší léta. Vlastně se ani nedivím, jen se divím, že se někteří uzavřou tak, že přehlížejí nový a nadějný, jakoby jim to nepřáli nebo jakoby to nechtěli vůbec vnímat a vidět. Nevím. Zacházet do konkrétna nechci.
imho slovo trance (a myslím si, že už se to xkrát řešilo) je v Češtině významově tranz a ten vychází např. ze stále se opakujícího základního rytmu, který navodí mystický a kolikrát těžko popsatelný zážitek plný energie - euforie, tranzu.
A právě primitivní národy jsou jeho "průkopníky", řekla bych. Ale ne primitivní v gramotném nebo negramotném slova smyslu, ale spíš co se celkově přístupu a způsobu života týče, jako starobylé moudré národy.
Navíc ty národy asi ani nejsou pozadu ve vývoji, v dorozumívání se svou řečí a svým způsobem, naši gramotnost tam nepotřebují, to je vlastně jasný.. Dokud jsou na svým území. Mají svou gramotnost, které zas nerozumíme my civilizovaní lidi. A třeba jim jen zůstala ta nálepka primitovnosti jako zaostalosti a jakési jednoduchosti, ale tak to je zas takový povrchní uvažování, který je zaměřený na primitivní lidi jako takový a ne na význam myšlenek lidí z Nyxu, co se o národech zběžně bavili.
Připadá mi, že hodně opakujících se (základních) rytmů z elektro muzik se snaží napodobit právě ty "primitivní" bubny nebo spíš souzvuk nástrojů, které primitivní národy používaly, nebo ještě používají, k transu a proto to vzájemně souvisí nejen s psytrancem, kterej to přímo nosí v názvu. Hudební vyčleňování se z jakési "primitivnosti" není asi úplně na místě, zvlášť, když kvalitou se skoro žádnej syntetickej zvuk nebo souzvuk moc nevyrovná tomu primitivnímu, asi možná proto, že mu chybí jakási živost a tak je dobrý, když někdo obohatí ten elektrozvuk o svojí živou energii, kterou dá do nějakýho nástroje.
Atd..
TADY např.
http://www.vesmir.cz/clanek/jazyk-narod-a-stat-v-africe