• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOUZICKAWing/Ving/yong - chun/tsun/tjun - - cvicim/cvicil/budu cvicit
    TOM
    TOM --- ---
    ROZA1: nechapu o cem mluvis. Krome toho, ze evidentne narazis na EBMAS.
    Ktera "drtiva vetsina"? Asi jsem mensina, protoze nevim, komu by mohl iras chybet. Divakum? "Pravym" wingtsunistum? Ostatnim BU?
    SOPTIK: ve fullcontactu. Coz je snad stale kontext. Kdyby neplatila pravidla a kazdy se bal...minimalne o oci, tak v zapase odpadne...95% pozic jinak velmi funkcnich strategii na zemi, kde to vetsinou konci.
    Wt samozrejme povazuju za nejefektivnejsi, nejkomplexnejsi a nejstrategictejsi BU (umeni, ne sport vhodny pro "zapas") ever .)
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    TOM: Uvedomujes si, ze tak, jak jsi to napsal, to vyzniva, ze kdyz nastavis pravidla (vetsinou ve smyslu nezmrzacit soupere kopama do rozkruku, prstama do oci ci trhanim hrdla),tak wt prijde o svoji efektivitu? To jako efektivita wt postavena jen na tom, co ze bezne zakazuje ve sportu pravidlama? To snad ne ... Ja o wt moc nevim, ale to malo, co vim, my s timhle teda moc nepasuje
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM:
    DELVIT: nemáte pravdu.Bohužel vycházíte z "v Evropě neumětelem šířené turecké sebeobrany",která efektivitu představuje jako soubor špinavých technik,které evropským Turkům fungujou,kdežto bílým civilizovaným evropanům málokdy,protože na tréninku se to nedá procvičit a na fakultách si málokdy vypícháváte oči a drtíte primární a sekundární pohlavní znaky.
    Wingchun je,jako každé jiné "kungfu",komplexní metodika tréninku + taktika,jeho efektivita pramení z osvojení dovedností (náměr,timing,feeling),zkušeností,bojového ducha atd,jako ve všech ostatních BU a BS.
    To se ovšem nehodí moc do krámu multilevel marketérům, a tak si pod pojmem wingchun v ringu obvykle všichni představují týpka stojícího v "chce se mi čůrat" postoji s man/wu v bambulích co dostává na budku.
    Problém je to,že existuje spousta videí,kde se někdo hýbe dle zásad wingchun( a uplaťnuje dovednosti z wingchun tréninku) a vyhraje - jenže drtivá většina lidí to odmítne přijmout jako wingchun,protože jim do jejich správné představy ten "chce se mi čůrat" postoj prostě chybí.
    Nerozlišují mezi tréninkovým prostředkem a z něj následně získanou dovedností a tak nechápou,že wingchun není definován tím,jak to vypadá,ale jak to funguje.....
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DELVIT: kolenem do bricha muzes, nesmis akorat do rozkroku.proslapovani kotniku klidne muzes, mmckari si je lamou v leze. ale jinak v tomhle neni oproti mma a daslim BU rozdil, ti to taky nesmeji delat
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CYBERKOTLIK: Sparovat se samo da, ale vzdy tam jsou pravidla. Taky se urcite da vyzkouset, jak moc je to pouzitelne atd.

    Na mysli jsem mel napr. treba prsty do krku, kolenem do podbrisku/trisla, proslapovani kotniku atd.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DELVIT: a) to teda nevim, kterou techniku mas na mysli b) tohle se tyka vsech BU nejen wt. kdyz sou zakazany lotky, tak zkratka kazdej musi myslet na to, ze nemuze davat loktem, bez ohledu na to co cvici. tohle sou spis takovy bachorky pro lidi vyhybajici se fullkontakt sparringu. Henrich Pfaff se svym ving chun v klidu sparoval s mma-ckarema a nemel problem
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TOM: myslim to ta, ze kdyz budes chtit pouzit techniku a uprostred pohybu si uvedomis "ups" tohle nemohu pouzit. Tak toho souper urcite vyuzije a cloveka uzemni.

    Vsechny tyhle MMA, Ultimate, full contact, etc. maji pravidla a proto jsou relativne bezpecne a to je dobre.

    TOM
    TOM --- ---
    DELVIT: proč nebezpečné? full contact beru pořád jako zápas s pravidly
    stejně jako třeba MMA, ačkoli to vypadá brutálně
    je spousta lidí, co WT cvičí jako doplněk, protože některé prvky se dají dobře použít
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TOM: nejen efektivní, ale i velmi nebezpečné pro toho, kdo by do toho šel. S WCH se můžeš ubránit jedine, bez pravidel.
    TOM
    TOM --- ---
    SOPTIK: tak není to sport, co si budeme povídat :)
    jakmile wt použiješ v zápasu s pravidly, tak přestává být efektivní
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    TOM: muj point je, ze bych to jako pekny priklad full contact wing chun neuvadel:-)
    TOM
    TOM --- ---
    SOPTIK: já bych to tak nezatracoval
    typický příklad styl vs styl - jeden z nich je úplná lama a video na youtube vždycky postuje vítězná strana
    navíc tady je evidentně karatista zvyklý na kumite styl - první kontakt a od sebe
    v tomhle videu se přeci taky xkrát otáčejí od sebe zády, tak co se divíš?
    jinak mi nepřijde, že by si wt aktér hrál na bruce-leeho. tan sao s bong saem je celkem výhodný sparingový střeh. myslím že na 3měsíčního studenta to ujde
    LOUZICKA
    LOUZICKA --- ---
    SOPTIK: no co k tomu rict. jeste ze jsem to video nevkladal do diskuze karate...
    PMPM
    PMPM --- ---
    Gentlemen, pradědeček diskuzních serverů o bojových uměních opět v provozu- viz http://bojovaumeni.cz/
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    LOUZICKA: kdyz pominu "techniku" toho karatisty, tak vubec jeho pristup k zapasu ... ve sportovnim karate by za tohle chovani normalne dostal napominani za ztratu bojovyho ducha. Jen pro referenci, takhle ma vypadat nasazeni a technika dobryho sportovniho karate http://www.youtube.com/watch?v=QQFSPKjPlNM :) Myslim, ze rozdil je na prvni pohled znat :)
    LOUZICKA
    LOUZICKA --- ---
    Wing Chun Street Fight. - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=96g99gMnsMY
    LOUZICKA
    LOUZICKA --- ---
    SOPTIK: zoufalosti koho? toho karatisty? nevim co bych v jeho situaci jineho delal... na tom videu mi prislo dobry, ze jsou tam videt funkci zakladni principi wch. prestoze typek ma styl, ktery asi tady neni bezne k videni. A to docela se rezou na to ze nemaji ani jeden chranic...
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    OGMIOS: Presne tak, to prvni jediny vypada realne, druhy je jasna exhibice a treti je priklad zoufalosti - otocit se behem fajtu k souperi zadama a zacit zdrhat? wtf? :)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LOUZICKA: tak asi akorat ten prvni odkaz je peknej, druhy je nahranej a 3ti je uplnej des, pripomina mi to kdyz na zakladce cikani delali ze jsou Bruce Lee :D
    LOUZICKA
    LOUZICKA --- ---
    a tohle neni wing chun ale za podivani to stoji

    muay-thai funny fight - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=kyUtd4IAMOs
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam