• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOUZICKAWing/Ving/yong - chun/tsun/tjun - - cvicim/cvicil/budu cvicit
    TOM
    TOM --- ---
    SOPTIK: "považuju" = imho :)
    kde bys chtěl přizpůsobovat techniky? při sparringu, zápasu, nebo v reálné sebeobraně?
    myslíš sparring typu lat-sao? ten má pravidla jenom proto, aby ses učil techniku, ne?
    já si nechci ověřovat, že mi funguje všechno, co jsem se ve wt naučil
    samozřejmě že při tréninku zkoušíme i volnější boj, kde se ale s palcem před okem vždycky zastavíš, fak sao na krk dáš s 50% silou, atd. vidíš a cítíš jak ti to jde/nejde. to mi jako ověřování stačí
    ROZA1: já se z tebe to "jádro" přece snažil dostat, a místo toho jsi navršil akorát další hromadu... nejednoznačných přirovnání
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    LOUZICKA: nojo,když na nyxu je flame všechno,co se vymyká přátelskému potlapkávání po ramenou a synchronizací výstřiku,co se filmů s Bruklim týká :-)))))
    Píšu,že Turkům jediným to funguje - kolik metrů z toho musí čouhat nadsázka,aby bylo zřejmé,že mluvím o typu lidí "přirozený rváč" versus typ lidí "tohle ve skriptech nebylo"?Prvnímu typu funguje všechno,druhý typ musí používat jinou metodiku,aby mu fungovalo alespoň něco....:-)
    A když už to ze mě páčíš.......ty jejich záchody jsou fakt hrozný :-))))))Stačí?
    A ještě k tomu obvinění z flame - myslím,že jsem naopak navršil pár argumentů s logickou linkou proti konkrétnímu výroku.Ale jak je tu obvyklé,pitvá se vše ostatní,mimo jádra problému.
    To i ty taijisti vedle ve foru vydržej víc - tam musim napsat alespoň čurák,kunda a doprdele,abych je dostal do varu,viď DARJEELe :-))))
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    TOM: Jak muze byt nejaky BU, podle tebe, nejefektivnejsi, nejkomplexnejsi a nejstrategictejsi, kdyz zaroven neni vhodny pro sport, tj nemuzes ho pouzit, aniz bys soupere zmrzacil popr zabil. Kde je ona komplexita a strategicnost, kdyz nemuzes takto prizpusobit techniky? :) A kdyz uz jsme u toho, jak jinak si podle tebe overis, ze ti BU funguje, nez sparringem? A sparring preci musi mit pravidla, nebo to se ve wt nesparruje?
    LOUZICKA
    LOUZICKA --- ---
    ROZA1: osobně mi přijde že flame styl vs styl rozjizdis ty svou "turko" argumentací.. btw co mas proti turkum?
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM: a tak...."opravdovější" - "neopravdovější",je mi celkem u kloaky,víš jak....
    No a jestli moje psaní považuješ za strašný útoky tak toho radši necháme,když to tedy pořád nechápeš.
    dik,čau
    TOM
    TOM --- ---
    ROZA1: samozřejmě jsem si z hanlivého označení LT vyvodil, že zřejmě cvičíš nějaký opravdovější WT
    nevím jistě, nakolik svoje útoky považuješ za argumenty, ale třeba tady pořád nechápu co rozporuješ (wt jako takové), když o tři příspěvky níž vysvětluju kontext (wt v zápasech)
    iras je zkratka z angličtiny. inner rotable adductor stand
    bez ohledu na to, coznamená "reálná" bojová aplikace, tak může mít iras svůj význam. nejen jako výhodný postoj na dlouhou vzdálenost, kdy jsi z jakéhokoli důvodu pasivní, ale i v aktivní formě, jako je např. hin bo anebo přechod přes centrální linii protivníka
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM: :-)
    Místo abys okomentoval moje argumenty,snažíš se to otočit ve flame styl vs styl.....náhodou nějaké argumenty k podpoře svého sporného výroku nemáš?
    Ale abych tě uspokojil:
    cvičím wingchun
    bingo
    iras?Turecky neumím,ale v číně tomu říkají Yi Ji Kim Yeung Ma nebo tak nějak
    trapáci jsou lidi,kteří se ho snaží použít jako formu pohybu v reálné bojové aplikaci (což není),a ne jako součást metodiky-tréninkový nástroj kterým se v tréninku získávají dovednosti a zkušenosti (což je).Je to zhruba takový rozdíl,jako mezi postavení si na poličku hliněné formy a nebo odlitku díky formě pořízené....
    TOM
    TOM --- ---
    ROZA1: možná by pro nás bylo evidentnější kdybys nám prozradil, co cvičíš :)
    LT je podle poslední věty asi Leung Ting
    "chce se mi čůrat" bude asi iras
    trapáci asi lidi, kteří ho používají
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM: no ano,to vidím.Evidentně nenarážím na EBMAS,ale na všechny podobné "sebeobrany",včetně té původní od LT,které sice můžou Turkům fungovat,ale s wingchunem nemají nic společného.
    Mluvím o tom,že efektivita BU je dána rychlostí,sílou,koordinací atd. atd.,né "zabijáckým pohybem".A pokud je někdo díky správnému tréninku wingchunu rychlý,silný,koordinovaný atd. ,bude takový i v ringu bambule nebambule.
    Sranda je,jak se zástupci stylu s "tisíci pohyby a jejich kombinacemi" pošklebují boxerům,že jen tupě mlátěj tři údery a pak si sami v ringu nevzpomenou ani na přední zadní,protože jim hrozně chybí možnost trhat ohryzky.....:-)))))
    Mimoto bych vsadil na to,že trapákům v "chce se mi čůrat" postoji by bez bambulí vytrhnul ohryzek ten boxer - prostě je rychlejší a ten jeden pohyb prstama se opravdu nemusí studovat 10 let.....

    Resumé - abys pochopil,o čem mluvím - rozporuju tvůj konkrétní výrok "jakmile wt použiješ v zápasu s pravidly, tak přestává být efektivní",pokud ho vztahuješ k wingchunu jako takovému.Pokud transkripci WT - wing tsun - používáš pouze k označení Tingova shitu,potvrzuje to mnou výše napsané.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TOM: nejkomplexnější? To snad ne... .-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SOPTIK: já to pochopil tak (ve smyslu na každým šprochu pravdy trochu), že když jde o sebeobranu (napadení, nejsou pravidla, nejistota co se bude dít), tak jako napadený jedeš filosofii primárně vyklidit prostor a pokud to nejde, tak co nejrychleji zrušit protivníka a pryč - tj. první cíl na těle soupeře co mě napadá je rozkrok hned další kolena a jiné klouby, krk, brada, hlava atd., prostě místa, který i ve FC sparringu bývají nějak ošetřena pravidly, popřípadě chrániči.
    Ale taky si nemyslím, že bez možnosti vytrhnout ohryzek nebohému sparringovy ztrácí WCH svoji podstatu a své možnosti.
    TOM
    TOM --- ---
    ROZA1: nechapu o cem mluvis. Krome toho, ze evidentne narazis na EBMAS.
    Ktera "drtiva vetsina"? Asi jsem mensina, protoze nevim, komu by mohl iras chybet. Divakum? "Pravym" wingtsunistum? Ostatnim BU?
    SOPTIK: ve fullcontactu. Coz je snad stale kontext. Kdyby neplatila pravidla a kazdy se bal...minimalne o oci, tak v zapase odpadne...95% pozic jinak velmi funkcnich strategii na zemi, kde to vetsinou konci.
    Wt samozrejme povazuju za nejefektivnejsi, nejkomplexnejsi a nejstrategictejsi BU (umeni, ne sport vhodny pro "zapas") ever .)
    SOPTIK
    SOPTIK --- ---
    TOM: Uvedomujes si, ze tak, jak jsi to napsal, to vyzniva, ze kdyz nastavis pravidla (vetsinou ve smyslu nezmrzacit soupere kopama do rozkruku, prstama do oci ci trhanim hrdla),tak wt prijde o svoji efektivitu? To jako efektivita wt postavena jen na tom, co ze bezne zakazuje ve sportu pravidlama? To snad ne ... Ja o wt moc nevim, ale to malo, co vim, my s timhle teda moc nepasuje
    ROZA1
    ROZA1 --- ---
    TOM:
    DELVIT: nemáte pravdu.Bohužel vycházíte z "v Evropě neumětelem šířené turecké sebeobrany",která efektivitu představuje jako soubor špinavých technik,které evropským Turkům fungujou,kdežto bílým civilizovaným evropanům málokdy,protože na tréninku se to nedá procvičit a na fakultách si málokdy vypícháváte oči a drtíte primární a sekundární pohlavní znaky.
    Wingchun je,jako každé jiné "kungfu",komplexní metodika tréninku + taktika,jeho efektivita pramení z osvojení dovedností (náměr,timing,feeling),zkušeností,bojového ducha atd,jako ve všech ostatních BU a BS.
    To se ovšem nehodí moc do krámu multilevel marketérům, a tak si pod pojmem wingchun v ringu obvykle všichni představují týpka stojícího v "chce se mi čůrat" postoji s man/wu v bambulích co dostává na budku.
    Problém je to,že existuje spousta videí,kde se někdo hýbe dle zásad wingchun( a uplaťnuje dovednosti z wingchun tréninku) a vyhraje - jenže drtivá většina lidí to odmítne přijmout jako wingchun,protože jim do jejich správné představy ten "chce se mi čůrat" postoj prostě chybí.
    Nerozlišují mezi tréninkovým prostředkem a z něj následně získanou dovedností a tak nechápou,že wingchun není definován tím,jak to vypadá,ale jak to funguje.....
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DELVIT: kolenem do bricha muzes, nesmis akorat do rozkroku.proslapovani kotniku klidne muzes, mmckari si je lamou v leze. ale jinak v tomhle neni oproti mma a daslim BU rozdil, ti to taky nesmeji delat
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    CYBERKOTLIK: Sparovat se samo da, ale vzdy tam jsou pravidla. Taky se urcite da vyzkouset, jak moc je to pouzitelne atd.

    Na mysli jsem mel napr. treba prsty do krku, kolenem do podbrisku/trisla, proslapovani kotniku atd.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    DELVIT: a) to teda nevim, kterou techniku mas na mysli b) tohle se tyka vsech BU nejen wt. kdyz sou zakazany lotky, tak zkratka kazdej musi myslet na to, ze nemuze davat loktem, bez ohledu na to co cvici. tohle sou spis takovy bachorky pro lidi vyhybajici se fullkontakt sparringu. Henrich Pfaff se svym ving chun v klidu sparoval s mma-ckarema a nemel problem
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TOM: myslim to ta, ze kdyz budes chtit pouzit techniku a uprostred pohybu si uvedomis "ups" tohle nemohu pouzit. Tak toho souper urcite vyuzije a cloveka uzemni.

    Vsechny tyhle MMA, Ultimate, full contact, etc. maji pravidla a proto jsou relativne bezpecne a to je dobre.

    TOM
    TOM --- ---
    DELVIT: proč nebezpečné? full contact beru pořád jako zápas s pravidly
    stejně jako třeba MMA, ačkoli to vypadá brutálně
    je spousta lidí, co WT cvičí jako doplněk, protože některé prvky se dají dobře použít
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    TOM: nejen efektivní, ale i velmi nebezpečné pro toho, kdo by do toho šel. S WCH se můžeš ubránit jedine, bez pravidel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam