• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    FIFI: Jako v Roztokách??? Ani náhodou, to myslím nemám zapotřebí... Na Interbrigádě, jestli to vyjde (doufám, že jo, děsně se těšim :-))
    FIFI
    FIFI --- ---
    ALDEMIK: a budeš učit tady ve městě?
    BIRLIBAN
    BIRLIBAN --- ---
    SYNAESTHESIA: Velmi moc hezky, obzvlášť věta "Tatínek má mezi nohama takový kolíček a maminka štěrbinku" je fakt půvabná:)) Já v librexu natrefil na Moji první knížku o sexu a ač si nemyslím, že bych byl přehnaně průderní, příjde mi podivné pětiletému dítěti tak detailně vykreslovat problematiku sexuálního života, neboť by svou stylizací této věkové skupině odpovídala..
    DINE: Byla mi nadělena a mám z ní radost..:)..
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    SYNAESTHESIA: to vypadá fakt hezky :)
    SYNAESTHESIA
    SYNAESTHESIA --- ---
    Vedle se probírá téma, kterak dítku sdělit jak přišlo na svět a někdo doporučil moc fajnovou knížku. Tak pokud náhodou nevíte jak na to, tak třeba tahle kniha pomůže:

    Kateřina Janouchová : Jak jsem přišel na svět



    Nakladatelství: Mladá fronta
    Počet stran:60
    Rok vydání:2006
    Vazba:vázaná

    "Jak vlastně přicházejí děti na svět? Co se celých těch dlouhých devět měsíců děje u maminky v bříšku? Jak se rozhodne, jestli bude miminko chlapeček nebo holčička? A jak víme, kdy nastane ten správný čas, aby se děťátko narodilo?"













    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    ALDEMIK: Vlaštovky a Amazonky podle mě splňují všechno, jen tam není to tajemno. Ale já jsem si na ně krála s kamarády každé prázdniny, několik let. :)
    A co Alenka v říši divů? To je možná zase moc fantazie, co?
    Když byla řeč o Michaelu Ende, co Děvčátko Momo a ukradený čas?
    No ale v podstatě, upřímně, mumini jsou podle mého názoru naprosto ideální, je tam úplně všechno.
    A ještě mě napadl Pinocchio, jenže ten byl zfilmovaný mockrát, není tajemný ani tam není ta říše. Ale je tam hodně vztahových témat.
    MYS_USATA
    MYS_USATA --- ---
    Jako prvňák bych skočila po Dětech z Bullerbinu. Dále se mi také líbilo Tajemství proutěného košíku, které sice bylo také zfilmované, ale trošku okrájeně. Kniha je mnohem zajímavější. Je tam plno mezilidských vztahů, tajemná atmosféra (Klárčiny obrázky plus pátrání po Vládově tátovi), zvířata, venkov...
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Tak děkuju moc všem, kdyby vás ještě něco napadlo, tak mi to klidně napište do pošty, budu ráda.

    Jenom pro zajímavost, když už jsem vás do toho zatáhla: :-)

    Zatím mám asi tyhle kandidáty:
    Mumini (Črodějův klobouk + Neviditelné dítě, případně Čarovná zima) - spousta vztahových témat (rodiče a děti, kamarádství, závist a snaha se předvést, soucítění, téma krádeže a vlastnictví, ...), atmosféra toho světa, někdy napětí, ne úplně silný příběh (jsou to spíš jednotlivé epizodky)
    Mluvící balík - nejsem si jím úplně jistá, četla jsem ho dávno, musím ověřit a zjistit, co je tam za témata. Vztahů tam je také dost, pěkně charakterizované postavy, svět supr, napětí také, přijde mi tam trochu stupidní a schematické zlo, ale už si to moc nepamatuju...
    Boj o ostrov - potřebuju projít a zjistit, mám pocit, že je tam málo vztahových témat
    My z ostrova... a Děti z Bullerbynu - už jsem to dlouho nečetla, tak si to prohlídnu, ale je tam trochu nevýhoda, že tam není žádný kouzelný svět a ten prvňáci hrozně žerou, jinak taky supr
    Zahrada od Trnky - ne, je tam supr atmosféra, ale opět málo vztahů kromě kluků a kocoura

    A pro starší uvažuju o těchhle
    Ronja - docela náročné téma toho vztahu s otcem, to bych s malýma nedělala, protože to sice pochopí, ale podle mě ještě neprožijou. Ve třetí třídě ale už třeba jo... Jinak asi úplně ideální
    Bratři Lví srdce - Tak 3.-4. třída, z podobných důvodů
    Tom Sawyer - Tam je spousta výborných témat (vztah s Huckem, s tou holkou, s tetou, dobrodružství, ta vražda, ...), dělala bych to se staršíma proto, protože menší by to nezvládli z hlediska dramatických dovedností, dá se s tím pracovat moc pěkně a byla by škoda to dělat plytce
    Nekonečný příběh a Čaroděj Zeměmoří - obojí hodně zaměřené na vlastní identitu, dělala bych to tak s páťákama...
    Hobit - ne, dívala jsem se na něj teď trochu z dramatického hlediska a je tam hrozně málo sociálních vztahů, a i dramatické situace jsou hodně schematické...
    Verneovky - ne, podobný důvod
    Mayovky - ne, důvody současné osobní averze, i když jako malá jsem je samozřejmě žrala
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    KEYA: Mluvící balík mě taky moc bavil - hlasuju pro něj! jinak Děti z Bullerbinu a Vlaštovky a Amazonky byly taky príma knihy. Mě ještě moc bavila Alenka z planety Země od Kira Buličova .. alias sci-fi od plínek :-)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    LUCCHA: já právě teprve podle knížky chci řešit, jak a nakolik to propojovat s tématy a jakými...
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    KEYA: Aha, tak to mi něco uniklo. Ale vážně nevím, kolik současných prvňáků bude znát zfilmované Děti z Bullerbynu ;-)
    KEYA
    KEYA --- ---
    IDENTITY: Zfilmovaná je :-)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    ALDEMIK: No, možná to bude vypadat blbě, ale jak jsem četla ty požadavky, řekla bych, že ideálně tomu odpovídají Děti z Bullerbynu. A neznám dítě, který by tahle knížka nechytla. Zfilmovaná, pokud vím, není, identifikovat se může jak kluk, tak holka, sedmiletý děti to zvládnou bez problému, děj tam je, vztahy taky...
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    ALDEMIK: a co nejdřív vymyslet téma a pak k němu najít knihu kterou třeba ani ještě neznáš. Myslím to tak, že téma třeba Cirkus a knihy jsou třeba Cirkus Humberto, nebo jíné, zrovna o cirkusu jich moc neznám. Ale ty téma určitě, indiáni, opuštěný ostrov (hned se nabízí Robinson Crusoe, Dva roky prázdnin, Robinsonka - o holce, je taky pěkná knížka...) Indie - všeobecně cizí země, to taky děti moc baví - Pohádky tisíce a jedné noci
    KEYA
    KEYA --- ---
    ALDEMIK: Tak bratry Lví srdce jsem měla hrozně ráda... a nevšimla jsem si, že by to bylo spíš pro kluky :-). Ale četla jsem to až ve třetí.
    Hobita by možná zvládli - my ho čteme (zatím spíš prohlížíme a občas něco přečtem a vyprávíme) s Aničkou od jejích cca 4 a má ho moc ráda.
    Co Mluvící balík od Durrella?
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    ALDEMIK: Ransome, knihy o Vlaštovkách a Amazonkách, ale zase je to mozna trochu moc o lodich a malo o vsem jinem. Co Pipi nebo My z ostrova Saltkräkan?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    KAIRRA: S Vinnetouem mam problem faktograficky, ze je to proste vybajena kravovina. Jinak diky za napady :-) Kdyztak si to ozkousim na nejake kontrolni skupince, prece jenom na to mam pul roku...
    JUDYCUM
    JUDYCUM --- ---
    ALDEMIK: Co Zahrada od Trnky?
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ALDEMIK: nepodcenovala bych je :) Pribehove jsou Verneovky fakt idealni.
    Toma Sawyera jsem ja mela na zakladce jako cetbu v hodine uz ve druhy tride, ten je taky dobrej imho, i navazujici Huckleberry Finn, i kdyz ten uz je takovej bezutesnej. Od Twaina je taky super Yankee z Connecticutu, asi znas, odehrava se to ve stredoveku, ale ten je mozna zase moc drsnej..
    Nekonecny pribeh - ta kniha- mi naopak prijde ze je pro starsi, prisla mi celkem komplikovana a protahovana, cetla jsem ji ve 13ti.
    Co nejakou netradicni Mayovku? Nebo on i ten Vinnetou je knizne dost zabavnej, ale chvilema trochu krvavej, pro prvnaky..
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    TRISMEGISTOS: Pro prvňáky??? Jakože děťuchy maluchy 7 let?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    ...a Narnii asi ne, ta je na mě moc křesťanská, ale jinak by perfektně splňovala všechny požadavky :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam