• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ZORBOVA: máme jí doma už několik let a je notně otahaná bo je taky děsně oblíbená.....


    MEDVED007: ani jsem netušila, že to je nějaký regionalismus :-) ale rodina z matčíny strany je od plzně, takže je možné, že se to u nás doma proto používalo a já to používám dál ač jsem v plzni ani okolí nikdy nežila.


    SKOLD: já jsem jako na malé děti mluvila v podstatě spisovně , protože mám takový pocit, že někdy by tu spisovnou češtinu slyšet měli a že rodina by měla být takový základ, aby slyšeli spisovnou verzi a později poznali, že takhle je to nespisovně (neříkám nesprávně). čím jsou starší tím víc tu řeč zhoršuju. ... pro mě je spisovná čeština asi normální bo jsem ze severních čech kde byla míchanice lidí z celé republiky, třeba i od té plzně a tak vlastně všichni vždycky mluvili spisovně....manžel je z moravy, čili taky spisovná (až přespisovná) čeština.....asi víc nespisovně píšu než mluvím :-)
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    SKOLD: Asi máš pravdu. Já mám regionalismy v podstatě ráda, ale tenhle nějak nejsem schopná překousnout, připadá mi, že už to hraničí s przněním jazyka. Ale třeba je to jen můj osobní problém, tak se omlouvám.

    Jinak s dětmi jsem vždycky mluvila jak mi zobák narostl, tedy nespisovně s tím, že jsem se zvlášť v jejich útlém věku snažila omezovat vulgarismy.
    SKOLD
    SKOLD --- ---
    GABBIANO: Hele, já prozměnu nerad opravuju takovýdle lingvistický pedanty (no offence ,.), ale pokud tady akcentujem nějakej dětskej aspekt, tak je naopak poměrně důležitý mluvit/psát přirozeně, pokud nejde o nějakej oficiální projev, protože tím se, když teda berem v potaz děti, oživuje jejich schopnost učit se dalšímu jazykovýmu kódu, podporuje to bohatost nejen jazykové fantazie, žejo. Taky proto jsou nejlepší pohádky, který si hrajou s jazykovou stránkou a rozvíjej v dětech tu hravost. Taky je pak důležitý, aby rodiče nebyli pedanti a s dětma mluvili přirozeně a zbytečně netrvali na spisovný mluvě, protože to je to nejhorší, co rodič dětem může udělat; druhej extrém je zas samozřejmě trvat jen na dialektu. : ))

    - první otázka do plénu, když teda už tak "rýpám" - jak mluvíte se svýma prckama? (resp. mluvili a jaký to má dneska účinky?)

    A co se týče nyxu, je jasný, že tady sice děti nečtou (a tím pádem bych tady žvatlal naprosto mimo mísu), ale pokud to není vyloženě nějaká extra brutální gramatická chyba, tak bych to nechal bejt, nebyl grammar nazi, a kochal se nad stylistickou svérázností. Ale reagoval jsem hlavně proto, že mě napadlo to téma jazykový bohatosti, normálně bych se k tomu fakt nevyjadřoval...

    - a druhá otázka, respektive postřeh na diskuzi: když už jsme u stylistiky - kolikrát jsem si říkal v literatuře pro děti a mládež, že mi tady chybí nějakej výraznej autor, kterej by pracoval s jazykem tak, jako například Aškenazy nebo třeba Vaculík v literatuře pro "dospělé". Bejt v nějaký knížce pro mládež řeč např. Vaculíkovy Sekyry, to by bylo skvělý, zatímco musím "snášet" skoro až uniformizovanou řeč Ivy Procházkové, byť jsou teda její knížky jedny z těch lepších...
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    MEDVED007: Pěkně prosím, ŠrutovY Lichožrouty. Tenhle západočeský regionalismus hrozně tahá za uši (a za oči). Já hrozně nerada někoho opravuju, ale tentokrát jsem se neudržela.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    SPACEPIONEER: tak pokud to nebude číst on , ale bude mu to přdčítáno, tak naše děti milujou buřtíka a špejličku od svěráka, od vánoc čteme šrutovo lichožrouty. nevím, jestli ho to něco poučí, ale bude ho to bavit.
    na poučení je teď hafo různých encyklopedií, atlasů...hodně obrázků, trochu textu...velmi příjemné na interaktivní prohlížení s dospělým.....
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ALDEMIK: anebo Myška a pohádková polévka (od téhož autora)
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    SPACEPIONEER: Kvak a Žbluňk nebo Pan Sova. Obojí vyšlo v prvím čtení a je to super.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SPACEPIONEER: ted jsem nedavno ditkum kupovala Smalcovu abecedu, ta se mi libi moc
    Šmalcova abeceda - Petr Šmalec | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/knihy/155973/smalcova-abeceda/
    A mam rada autorku detskych knizek Zuzanu Pospisilovou. Tez jiz vydala pomerne dost knizek.
    Prijdou mi dobre i knihy z edice "prvni cteni". Jsou vetsinou kratke, vhodne pred spanim a pozdeni pro samostatne cteni.
    Výsledek hledání "První čtení" (v edicích) | knihy - Albatros Media
    http://www.albatrosmedia.cz/?p=searching&type=edition&search=Prvn%25C3%25AD%2B%25C4%258Dten%25C3%25AD&searchBy=edition&sortBy=date&dir=desc
    SPACEPIONEER
    SPACEPIONEER --- ---
    Ahoj vespolek a prosím o radu: rád bych daroval 6tiletému synovci k narozeninám nějakou fajn knihu. Prcek je docela zvídavý, knížky má rád (chce pořád po babičce, aby mu četla), se zájmem si prohlíží i ty od staršího bráchy (10 let). Zatím ale číst neumí, letos jde do první třídy. Třeba nějaká dobrá kniha pro předškoláky, díky které by se hravou formou něco učil? Díky za všechny tipy;-)
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    Nepotkal někdo někde ke koupi Šlo povidlo na vandr?
    DINE
    DINE --- ---
    pokud potrebujete jeste nejaky darky, treba ty nejlepsi knizky pro deti, originalni ilustrace do detskeho pokoje, tricka s potiskem nebo pexeso, mame v inter:zone specialni otevreno pro vas dneska od 11h do 23h, zitra 11h-21h a sobota 11h-14h!
    Home @ eshop.INTER-ZONE.cz :: komiks / fashion / street art shop
    http://eshop.inter-zone.cz/
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SKOLD: minulý týden jsem Pohádky pro neposlušné děti zahlédla v antikvariátu kousek od Masaryčky, pokud o ni někdo stojí a nevadí mu antík.
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    KAIRRA: tak my děti v bulerbinu až tak ve 4,5 a to čtem celkem dost, ale co vidím okolo, tak to ty děti dávaj až pozdějc, dost s nima pracuju, takže toť moje zkušenost.
    LADKAW
    LADKAW --- ---
    SKOLD: Dík moc
    MEDOULKA
    MEDOULKA --- ---
    SKOLD: supr, dik!:)
    LADKAW
    LADKAW --- ---
    SKOLD: Já zájem mám :)
    SKOLD
    SKOLD --- ---
    Ona je úplně skvělá knížka taky třeba Pohádky pro neposlušné děti a jejich starostlivé rodiče od Taragela, která se veze na tý starý dobrý nonsensový vlně, žejo. Naneštěstí je všude vyprodaná, ale kdyby byl zájem, tak můžu nahodit upload alespoň namluvené verze, kterou perfektně namluvila Geislerová.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    Nonobody: dik za tyhle tipy! Já mám doma stejně starou dcerku a ta ve třech a půl dávala i ty nejdelší kapitoly z Dětí z Bullerbynu, tedy klidně 4-5 stran. Ale ona je trochu exot v tomhle, tak právě nevím co je běžné :)
    NONOBODY
    NONOBODY --- ---
    KAIRRA: No nevím, ve čtyřech letech děti fakt daj tak ty 2-3 strányk a to bejvaj ty, co jsou na to čtení zvyklí.
    Televizky ti vydržej nejvejš stránku:)

    Lindgrenová má hned několik knížek, který jsou psaný pro menší děti.
    Strašidlo Sušinka - Lindgrenová Astrid, Sýkorová-Pekárková Eva - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/strasidlo-susinka
    dá se číst po částech, nebo:
    Kajsa Nebojsa - Lindgrenová Astrid - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/kajsa-nebojsa
    FIFI
    FIFI --- ---
    MARKYTKAK: Stmivani ted velmi rychle precetla moje dcera (nedavno ji bylo 11), ale ona cte hodne.
    MARKYTKAK: naopak Pani B. mel ted jako povin. cetbu muj syn ( ve tride je nejstarsi, brzy mu bude 16), jinak tam jsou deti 14-15 roku. A vsichni svorne nadavali, ze takovou blbinu jeste snad necetli. Profesorka jim to zadala uz v cervnu, syn to teda s vypetim sil precetl jeste o prazdninach, spolecne s dalsi povin. cetbou. Ted v prosinci uz to mel pouze zapsat do CDeniku a i to mu trvalo desne dlouho. Eroticno ho nebralo vubec, nejvic mu bylo lito dcery pani B., to jak na ni matka celej zivot srala. Vetsina synovych spoluzaku to cetla na posledni chvili. Tyden pred odevzdanim CDeniku (pondeli) syn prisel a rika: Mami, tak Pepa (nejchytrejsi zak z cele tridy) teprve predevcirem zacal cist tu povin. cetbu, tak mu rikam, ze to asi nestihne, ze se to cte fakt blbe. V patek mi syn hlasi: Mami, tak Pepa dneska prisel s tim, ze uz to precetl, ze je konecne konec a ze konecne ta otravna Bovaryova umrela.
    I syn cte velmi hodne, ale videt, ze vetsine pubertaku tahle kniha nesedla a nejak se tomu nedivim.
    GABBIANO
    GABBIANO --- ---
    DINE: No ne, díky, hned jsem si o to napsala Ježíškovi! ;-)

    MARKYTKAK: Jo, Twilight sága na jednu funguje, na druhou ne. Na erotiku ještě nedozrály, mají ještě hodně dětské zájmy. On ten věk je dost zavádějící. Já jsem v jejich věku taky četla podstatně náročnější věci. Každopádně dík.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam