• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA:
    SHORMICHA: my jsme smrt probrali třeba i nad knihou Gaston, chlapeček, který se porad ptal. Ale i dříve, když byl Bartovi rok a půl, umřel můj táta, když mu byly tři, umřel náš dobrý kamarád a nadto B kmotr. Vzal to prirozene, což neznamená, že je mu to jedno. Je to smutný, ale když se to stalo, nedalo se před tím uhýbat, tedy my jsme na to ani nepomysleli, ale zase diky tomu vím, že děti zvládnou i těžká témata.
    SHORMICHA
    SHORMICHA --- ---
    NIENNA: o smrti pojednává knížka Návštěva malé smrti, kterou vydal Baobab. tu jsem ale ještě neměla v ruce, jen jsem ji viděla prodávat. zamýšlela jsem se nad ní v momentě, kdy nám začaly umírat prababičky a před nedávnem v souvislosti se smrtí našeho psa, kdy se vyrojila u dětí spousta otázek
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    NIENNA: Já nevím, ale já se náboženství fakt v debatě s dítětem nevyhýbám (akorát teda ho fakt neřešíme denně, to nevím proč :-) To není o tom dítěti neříct, o co se zajímá nebo s čím přijde bezprostředně do styku.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    KAIRRA: Jak já jsem milovala babiččiny příběhy z války!!! Byly vtipné i smutné. Strašidelné. A hlavně OPRAVDOVÉ.

    Moc se mi jako malé líbila od Bořkovcové kniha: Zakázané holky. Taky k tématu nacismu. Mě to tehdy hodně oslovilo. Dalo mi to dětskou perspektivu a uplně jiný prožitek.

    Za mě - velké díky za tyhle knihy... co tu zazněly...

    A jen tak mimochodem - na náboženství narážím v diskusi s Lenkou každou chvilku... Má tři roky. Zítra. Nějak nechápu, že se tomu někdo dokáže vyhnout.. vzhledem k tomu, jak víra ovlivňuje lidi... a lidstvo... tj. naprosto souhlasím s KAIRRA....

    Co mě děsí je, že cítím, že podléhám tredům - "hlavně nemluvit o smrti a nezranit křehkou dětskou duši"... a vím, že to je o mě... Lenka v klidu dá, že liška sežere zajíce. Nemá s tím problém. To já... (a nemám ho s liškou a zajícem, ale s tím, co ona na to). Vrrr - pracuju na sobě... ale jde to ztuha...
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    ANNAWA: já právě taky.. i za cenu občasných můr. Stejně se nakonec člověk nejvíc bojí neznámého a neuchopitelného. Takže např. nejstarší dcera hodně řeší téma války (průběžně od cca těch pěti) a nedávno ji hrozně překvapilo, že její prababička válku přežila.. měla takovou přestavu, ze že nepřežije nikdo. Což je zase strach podmíněný nedostatkem informací. Takže jsme si pak dlouze vyprávěly, jak který praprarodič prožil tu dobu, že zrovna téhle babičky se kromě potravinových lístků válka až tak moc nedotkla, zatímco druhá byla nuceně nasazená ve zbrojovce atd atd.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TANAIS:
    KAIRRA: ja osobně mám svým rodičům celkem za zlé,že mi neřekli a nevysvetlili spoustu věcí, dokonce ani ty, na které jsem se ptala.
    I proto to i svých dětí dělám jinak a některá témata schválně otevírám, s ohledem na věk a zkušenosti, ale zase je extra nešetřím. Mému nejstaršímu synovi bude letos osmnáct, takže už jsou vidět i výsledky a za mě dobrý. Plus spolu stále hodně mluvíme o ledascem, protože ví, že necouvnu.
    FIFI
    FIFI --- ---
    TANAIS: to je hrozně sporný. Můj syn v pěti letech - začínal skládat z písmen slova a učil se to na názvech ulic, když jsme chodili hodiny s dcerou v kočárku /aby spala/. Ulice kolem našho domu se jmenují: Havlíčkova, Masarykova, Palachova, Máchova, Puchmajerova, Čapkova, 17. listopadu, Tyršovo náměstí atp.

    Samozřejmě, že se např. ptal na Palacha a řekla jsem mu jasně, jak se upálil, za co a jak ho to bolelo. To jinak nejde. To dítě už číst témeř umí. Často jsme chodili na Olšany a samo jsme šli k jeho hrobu, on už přesně věděl, o co jde.
    Stejně tak jsem mu říkala, jak zemřel Mácha, že hasil požár a zřejmě měl zápal plic či salmonelu z té vody, kterou tehdy pil.
    Před měsícem měl tento můj syn /nyní téměř 20 let/ použít v testu /na čj /ve větách jako příklady slova hasicí a hasící.
    Ihned ho napadl Mácha, kterak hasil a češtinář byl nadšen, nikdo jiný ze třídy neměl tato slova použitá správně:-) :-)

    Já bych to do běžného dítě rvala hned, třeba od těch pěti.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    TANAIS: teda já nechci vyvolat flejm, ale přece nebudu dítěti vykládat jen a pouze to, na co se zeptá? "A maminko co je to ten holokaust?" by se dost možná nezeptalo hodně dlouho. Tyhle věci navíc fakt nejsou tak oddělené od našich dnešních životů, jak bychom si přáli, imho právě naopak. A jestli mají starší děti nulový pojem o základních otázkách (ne)vyznání, pak to považuju právě za důsledek toho, že je s tím neseznámili jejich rodiče..
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    SHORMICHA: Já teď jezdím po školách s různýma besedama, např. s besedou o husitech, je to pro děti od třetích do pátých tříd a mám tu zkušenost, že otázky víry fakt nepobírají. Je to pro ně něco absolutně abstraktního.

    Nevím, já jsem ten komiks nečetla, takže ho samozřejmě nemůžu hodnotit. Jen mi přijde, že některá témata mají přijít v době, kdy se o ně dítě samo zajímá. Ano, pokud by má dcera chtěla vědět teď, co je to holokaust, pravděpodobně bych hledala něco takového. Ale sama od sebe nevím, proč bych jí tuto knihu měla předkládat.

    MARKYSHA: to se obávám, že tomu kniha nepomůže, pokud k tomu není dítě vedeno výchovou celkově.
    SHORMICHA
    SHORMICHA --- ---
    ps: naše děti mají samozřejmě i spoustu naprosto bezstarostných knížek, ale tyhle mi přijdou zajímavé právě tím přesahem. seznamují dítě s něčím, s čím se ve svém životě třeba ještě nesetkalo, nutí ho zamýšlet se nad věcmi, které dosud neřešilo. pokud je to téma zpracované dobře a ohleduplně, může být i smutné. jo a jako poslední bych nadhodila knížku Jura a lama, která je tak trochu o ovcích a lamách a tak trochu o chlapečkovi jménem Jura, který má dvě maminky. není to nijak vtíravé, jen to dítěti ukazuje, že spolu třeba můžou žít i dvě osoby stejného pohlaví a tvořit normální rodinu.
    SHORMICHA
    SHORMICHA --- ---
    jinak o poznání optimističtější a veselejší, ale také zajímavá je tahle knížka o nevidomé holčičce, u které se moje dcera místy vyloženě smála, protože hlavní hrdinka Konstantina je docela číslo. žije docela normální život, jen by se někdy třeba ráda projela na kole... fajn způsob, jak naučit děti nekoukat na nevidomé jako na nějaké chudáky, ale jako na jedny z těch, kteří to mají v něčem jinak než my, ale patří do "našeho" světa a můžeme se s nimi normálně kamarádit
    SHORMICHA
    SHORMICHA --- ---
    a navíc, já mám z války a holocaustu trauma dodnes a poprvé jsem se s tím setkala pořádně až díky komiksu Maus, který jsem četla asi v 17-ti letech. do té doby jsem to vnímala jako plochá nudná fakta skrze hodiny dějepisu, které mě nechávaly bez většího emočního pohnutí
    SHORMICHA
    SHORMICHA --- ---
    tady na stránkách Albatrosu je možné nahlédnout do knihy http://www.albatrosmedia.cz/dite-s-hvezdickou.html
    SHORMICHA
    SHORMICHA --- ---
    TANAIS: no, vzhledem k tomu, že na téma holocaustu a druhý světový války se občas s dětma dostanu, třeba když se mě ptaj, co to je za zlatý kostky na chodnících se jmény lidí a letopočty, tak mi to nepřijde úplně od věci. navíc ta kniha spíš nastiňuje příběh, kdy dítě nechápe, proč je najednou v nějaké speciální třídě, pak do školy nemůže chodit vůbec a jak mu nějací lidé pomůžou... není tam žádný koncentrák, ani krvavý scény
    dcera to komentovala, že je ta knížka moc hezká, ale smutná
    a ten údiv, proč někdo nemohl něco dělat kvůli jiné víře, ten si myslím taky není u dítěte k zahození. bylo to pro ní úplně absurdní
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TANAIS: třeba proto, aby si od malička uvědomily, jak odporný je rasismus.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    Já nevím - já měla jako malá z válečných témat děsivý sny, stačilo, že se o tom mluvilo ve škole, nic jsem číst nemusela. Dceři je osm. Vím, jak reagují děti v její třídě, co řeší a jak zpracovávají "běžná denní témata" ze zpráv. Já bych jí tuhle knížku nekoupila. Nevím, proč by měla v osmi letech řešit otázku holokaustu... Myslím, že na tohle je čas.
    SHORMICHA
    SHORMICHA --- ---
    z poslední doby doporučuji

    Dítě s hvězdičkou (tak od 8 let) - komiks o dětství židovské holčičky v době holocaustu, velice decentně podané
    KEYA
    KEYA --- ---
    V pátek budou mít v Knihkupectví Dobrovský u Anděla slevu 30% na vše :)
    KUBAN88
    KUBAN88 --- ---
    Asi to tu jeste nebylo ale kamaradovi vysla detska knizka a je fakt super
    V kreslené abecedě měst dostala Praha přednost před Paříží - iDNES.cz
    http://kultura.idnes.cz/abeceda-z-mest-0dt-/literatura.aspx?c=A150402_102951_literatura_ob
    KEKEL
    KEKEL --- ---
    FUNTL: taky jsem si objednal na zkoušku pár starších čísel HRANY - Indiáni, Film, Příroda a Vesmír... a musím říct, že super! - Doporučuju všem (i těm, co nemaj děti:). Bylo by škoda, kdyby tenhle časopis zmizel.
    JESTERKA_NA_ZDI
    JESTERKA_NA_ZDI --- ---
    Tak toto je teď hit u nás - miluje ji dvouleťák i 3,5 letá. Máme to z knhovny a obávám se, že ji nebudou chtít vrátit a budem muset sehnat vlastní. Mně se moc nelíbí ty ilustrace, ale je to nesmírně obsahově bohatý:
    Markétka a Míša se ptají - Ivana Kocmanová, Radana Přenosilová | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/175804/marketka-a-misa-se-ptaji/
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    U nás nový hit, který je požadován dokola:
    Doktor Bolíto - Korněj Ivanovič Čukovskij | Databáze knih
    http://www.databazeknih.cz/knihy/doktor-bolito-210323
    a střídáme Broučky se Sekorovými ilustracemi
    Broučci - Karafiát, Jan - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/broucci-1
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Nemohu usnout a tak se hledam neco vhodneho pro deti.
    Nasla jsem docela zajimave knizky u Svojtky.
    Nakladatelství Svojtka & Co. - Kdepak bydlí zvířátka
    http://www.svojtka.cz/shop/kniha/3677-kdepak-bydli-zviratka.html#
    Nakladatelství Svojtka & Co. - Najdi zvířátka
    http://www.svojtka.cz/shop/kniha/3208-najdi-zv-y-tka.html
    A do tretice knizka "Kdopak bydlí v ZOO"
    Nakladatelství Svojtka & Co. - Kdopak bydlí v ZOO
    http://www.svojtka.cz/shop/kniha/3541-kdopak-bydli-v-zoo.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam