Prosím, pomůžete mi najít jednu knížku? Není nová, četla jsem ji před cca 20 lety v nemocnici, ale snad se někomu něco vybaví...
Byl to dobrodružný příběh o hledání pokladu a mám pocit, že tam byly nějaké francouzské reálie. Kluk ve věku okolo 12 let jede někam na prázdniny a má nehodu, při které si všimne hvězdy vyryté do kamene. Na místě se dozví o pokladu, který někdo schoval a cesta k pokladu má být vyznačená právě těmito hvězdami, které k sobě ukazují cestu. S pomocí několika místních dětí hledá další hvězdy, aby našli ten poklad. O totéž se začne snažit i místní záporák, který vystěhoval jednu babičku s vnučkou z jejich domu do staré stodoly. Chlapec s kamarády a starým pánem, snad bývalým námořníkem, postupně nacházejí další a další hvězdy (jedna je na stromě, který v mezičase vyrostl, tak je hodně vysoko) a nakonec nacházejí poslední hvězdu. Ta je ovšem na pozemku záporáka, který si tudíž na poklad chce dělat nárok. Hrdinové ale z nějakého tajného zápisku vědí, že poklad není na místě poslední hvězdy, ale v nějaké vzdálenosti od ní. Nakonec ho nacházejí v malé jeskyni na pobřeží, kterou si v minulosti vysloužilý námořník od záporáka koupil. Poklad nakonec použijí k tomu, aby se babička s vnučkou mohly vrátit do svého domova.
Předem díky za jakékoli nasměrování.