• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    REONA: díky za tip, to bude mít doma úspěch - dcera dostala k Vánocům mimo jiné Vánoční prasátko a za mne jedna z nej dobrodružných knih poslední doby, co jsme četli - chytlo mne to stejně jako Prašina, akorát u Vánočního prasátka nebyla "slabá, naivní" místa, jako jsou občas v Prašině
    REONA
    REONA --- ---
    My čteme před spaním Ikaboga. Jako... asi bych to úplně nedoporučila. Holky (6 a 8 let) to sice nijak netraumatizuje, ale v té knížce se už dvě třetiny délky intrikuje, vraždí, umírá hlady apod. Muži, ženy, děti, vše jedním šmahem. Zajímá nás, jak to dopadne, ale vědět, do čeho se pouštím, tak bych po tomto vánočním dárku nesáhla (a říkám si, že si dárce asi nedal s výběrem moc záležet).
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    DZODZO: Ano, jsou chvíle, kdy je to fakt hodně napínavé (syn se třeba "děsil" panáků na střechách, když Jirka s Tondou a En jdou "neviditelně" po Prašině). Jsem zvědavá, zda i další díly jsou tak dobré jako ten první. Začínám zvažovat nákup do domácí knihovny, která už pomalu začíná praskat ve švech.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    MAGGIE: prasinu teraz citam tiez, (9) uz to zvlada ale (6) si pri niektorych tych napinavych scenach zakryva oci :D a to sa to snazim citat tak, aby to nevyznievalo az tak napinavo (napr. ked jirka uvazuje ci si nezlame nohy padom z vysky)
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    Já čtu dětem (10 a 11) před spaním doteď a ohromně to mne i je baví. Momentálně jsme se dostali k Prašině, která je dřív nebrala vůbec a kterou považuju až na pár "naivních bodů" jako fakt pecka dobrodrůžo, jako plus beru i délku jednotlivých kapitol, které přesně vycházejí na naši dobu "jdeme číst".
    VOY
    VOY --- ---
    JANISKA: Možná problém tkví v tom že jim to čtu já. Starší by si to měl spíš číst už sám.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    VOY: Mně připadá, že se u Walliamse podceňuje jeho schopnost popisovat smyslový prožitky, emoce a mentální pochody postav. Dělá to strašně dobře, přímočaře, srozumitelně. Pocit satisfakce z "úspěšnýho" čtení (tzn. čtení, z něhož má dítě intenzivní, třeba i fyzickej prožitek) tak může nastat i u čtenářů-začátečníků.
    To srovnání s Dahlem vychází navíc ze žánrový podobnosti (inklinace ke grotesce) spíš než z autorskejch kvalit. Ale co si budem, i Dahlem řada literárních kritiků dřív dost pohrdala.
    Za mě je Walliams fajn, ale určitě je prima podchytit ten zájem a zkusit pak časem dítě přesměrovat na trochu komplexnější knížky.
    VOY
    VOY --- ---
    MAGGIE: To bych řekl není k Rowling úplně fér. Jeho knihy mají o rád víc stupidních příběhů a postav. Plus např. otravnou tendenci dělat "vtipné" seznamy. Děti to baví a to je asi fajn, ale Dahlovi po kotníky nesahá a to lesbická teta nezachrání.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    ale Walliamse beru jako "novou Rowlingovou", protože jak je to plné různých fontů a obrázků, tak to děti baví číst - postupně se sice zjistí, že to je trochu na jedno brdo, ale co, děti čtou a v knihách nebývá moc gramatických přešlapů, takže za mne OK
    VOY
    VOY --- ---
    Musim rict, ze Walliams a zejmena jeho preklady do cestiny jsou pro me dost bolestivy. Navic mam dost smiseny pocity z toho jak montuje do knih hrdiny na voziku a homosexualy. Urcite je to uzitecny a prinosny pro deti, aby vedely, ze lide jsou ruzni. Na rovinu rikam, ze tata s drevenou nohou a zejmena paslovo "tulemout" pro me cinily ze cteni Taty za vsechny prachy celkem utrpeni. Proste cringy AF.
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    JANISKA: já tam (jako ze tam asi mají nějaký lapac pozornosti) nedávno koupila (tuším tady propagované) Co dělají emoce? V návaznosti ještě https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/kniha-pocitu-412228883? - mám k tomu doma Mapy mých emoci (to už tu snad taky bylo)- jsem se rozhodla, ze každé dítě dostane jednu knihu o tomto temtatu, tak snad mám ty 3 nejlepší.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    DZODZO: Některé knížky jsou jen v prezenčním fondu, no. My s dětmi taky knihovny hodně využíváme, ale když objevíme nějakou knihu, u které jsme si jistí, že se k ní budeme rádi a často vracet, připadá mi opodstatněné do ní fakt zainvestovat :)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    DZODZO: podle toho o jakou knihovnu se jedna. Moravska zemska ne vsechny knizky pujcuje, ale na druhou stranu, pokud je potreba se schovat pred svetem do studovny, tak proc ne? U Mahena je situace lepsi, ale zase jsou tituly, ktere ve fondu nejsou
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    neutracet za knihy... boli sme v knihovne, ale povedali zene, ze knizku co si chce pozicat je mozne citat len v knihovne (?), tak si ju sla kupit do knihkupectva
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    neutrácet za knihy, říkáte? Meander má teď akci "kniha zdarma ke každé objednávce nad 500 Kč".
    Meander – Nakladatelství knih pro děti - Meander
    https://www.meander.cz/
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    GOLDBERRY: Fiskuse miluji a tesim se na dalsi dily. Jen tedy vzdy pribeh na par stranek a takova cena
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    JANISKA: Taky kolem te vylohy jezdim a obcas kvuli ni vystoupim z tramvaje a pacham impulzivni nakupy, byva opravdu napadita :-).


    Mimochodem, Fiskuse tu znate?
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    tu jsou taky slevy
    Svojtka.cz
    https://www.svojtka.cz/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    což mi připomíná, že luxor má ode dneška do neděle 20% slevu na všechno :-)

    Jen tento víkend máte šanci pořídit celý sortiment internetového knihkupectví Luxor.cz s další slevou 20 %.
    Jak na to? Stačí v prvním kroku košíku zadat slevový kód 20NAVSE (pozor, ať se vám před něj nebo za něj nevloudí nějaká mezera nebo jiná diakritika) a na celý nákup obdržíte slevu 20 %.
    Neváhejte, akce platí pouze do neděle 24. dubna!
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    Vyšel další díl Mimi a Lízy (Mimi a Líza: Zahrada) a naprosto ostudně jsem podlehla reklamě ve výloze Kosmasu na Kamenické (nevím, kdo tam ty výlohy dělá, ale je fakt dobrej), impulzivně naběhla do prodejny, zakoupila výtisk za daleko vyšší cenu, než by mě vyšla v jiných knihkupectvích, a následně stihla s mladší dcerou půlku knížky cestou k prarodičům přečíst.
    Je to (zase) dobrý, ale stýská se mi po první knížce, kde ještě byla spoluautorkou A. Salmela. Má takový originální, rozeznatelný styl, který mi v dalších dílech chybí. Ale ani tak nejsem zklamaná, uvidíme, co řekne dcera, až s babičkou dočtou zbytek.
    Ale musím si tyhle impulzivní nákupy zakázat, zrovna včera jsem si říkala, že už je vskutku čas začít přemýšlet nad tím, kde uspoříme.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    JANISKA: dekuji, mame cele:) (mohla jsem zminit:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam