• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    Svět dětské fantazie tvoří zejména knihy pro děti.


    Přivítejme v knihovně nové potvůrky, skřety, příšerky, robůtky a jinou pohádkovou havěť.

    Jaké knihy kupujete svým dětem? Jaké dětské knížky jste měli rádi jako malí?

    ... Objevy ... Doporučení ... Recenze ... Obrázky ... Ilustrátoři ...

    "Preferujeme nové zajimavé dětské knihy, nic proti Krtečkovi, ale toho všichni známe :-)"


    Návod na vkládání obrázků najdete v . n . á . p . o . v . ě . d . ě .

    rozbalit záhlaví
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ATUARFIK: koupila jsem knizku domu a dala synovi. Dostalo se mi odpovedi, ze ji nepotrebuje, ze kluk uz je :-D
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ATUARFIK: Ehm, tak jsem dneska knihu předala synovi s tím, že to má na zítra do vlaku. Asi dvě hodiny byl zalezlý v pokoji, strašlivě se celou dobu chlámal a co bude zítra číst v tom vlaku, netuším. A podle těch úryvků, co mi předčítal nahlas, je to fakt dobrý - praktické a pragmatické, hodně o respektu a o zdraví. Doporučuji.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VOY: já jsem se začala učit ve 14 a už jsem se to nikdy nenaučila tak, abych měla pohodlí při vyjadřování

    Proto jsem chtěla aby se syn naučil brzo. Malé děti jedou imerzní. Pořád načítají tolik věcí, že cizí jazyk nevnímají jako něco co se musí pracně "učit"

    Plynulá aj mu otevřela svět internetu, je hodně online lekcí, kroužků, videji, I to GPT je lepší anglicky.

    IMHO dnes už není cíl umět se zeptat anglicky kde je nádraží. Ale přes AJ čerpat info, zábavu, informace.

    V angličtině jsou rychleji dostupné knížky pro děcka. Teď čte sapiens od harariho (jako grafickou novelu). V češtině furt musíš čekat, co vyjde, protože automatizované překlady konkrétně pro češtinu hned tak nebudou (malý jazyk)
    VOY
    VOY --- ---
    Aby bylo jasno rozhodne si tady nedelam legraci z nekoho kdo ma objektivni duvody proc je pro nej obtizny se neco naucit. Opravdu si ale myslim, ze vetsina deti co jsou dnes v tom veku co se bavime, tzn. kolem 8-10 let se behem sveho zivota nauci minimalne na uroven zakladni konverzace a cteni textu. Proste proto, ze se na nas vali takove mnozstvi obsahu v anglictine, ze je opravdu tezke zit zcela bez toho. Nerikam, ze kazdy musi cist pouze v anglictine nebo v ni prednaset. V zemich kde umi anglicky kazda prodavacka to jistojiste taky neni tim, ze by lokalni populace byla vyznamne jazykove nadanejsi nez jsme my v CR.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    SEVERINE: jj, dyslexii mam dg., sice se za ty roky urcite zlepsila, ale nese to urcite nasledky
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    VOY: dik, se tak nejak hlasim
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    RYBKA: já mám jedno dítě, kterymu porad nespinalo co se jak v angličtině čte, až se z toho vyloupla dislexie.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    VOY: Jde. Moje dcera je zářným případem. A nepomáhá ani sledování různých dementních videi na YT ... Ona je vůči angličtině neuvěřitelně rezistentní...
    VOY
    VOY --- ---
    Vím, že se tady dostáváme trochu mimo sféru tématu klubu, ale poradíte mi tedy v rámci sdílení rodičovských zkušeností nějakého známého Minecraft youtubera? U nás je to bohužel tak, že německého contentu je asi o řád víc než českého takže si děti celkem dokážou vystačit s německy mluvícími youtubery. Což je nikam neposunuje. Rozhodli jsme se teda se ženou, že teď když oba umí číst tak přepneme Netflix na angličtinu s německými titulky. Jsem zvědavý jaký s tím budeme mít úspěch.

    Nicméně mám za to, že jen opravdu velký ignorant se v dnešním světě zvládne anglicky vůbec nenaučit. To snad vůbec nejde.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BEBERA: lidi to tak mají právě i s tím koukáním jak někdo hraje. Mají aha zážitky jako že Takhle (jako bys koukala jak někdo hraje šachy) nebo estetické emoční (jako bys koukala na olympiádu)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    YMLADRIS: Ne, neberu to jako provokaci. To mi vůbec nevadí. Jednak se z každé knížky dozvím něco nového, druhak se můžu na chvíli ponořit i do myšlení někoho jiného a podívat se na svět z jiného úhlu, který by mě samotnou nenapadl...Číst příběhy jiných je podle mě úplně jiná disciplína...
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    BEBERA: Mně hry nevadí, ale ty videa mi taky lezou na nervy 😁 ovšem aby nebyla ta realita tak černobílá, tak holt tyhle věci fungují. Desetiletá dcera se skokově zlepšila v angličtině, na úroveň, že byla schopná se na dovolené bavit s kanadskou holčičkou - z debilních videí na snapchatu a instagramu o bůhvíčem, které jsem jí zakazovala, jak jen to šlo, jako úplně nesmyslné marnění času 🙈
    GALE
    GALE --- ---
    BEBERA: Počítačové hry naučily cestou naši (hračskou) generaci nejen anglicky. Jsem ráda, že tenhle trend pokračuje.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BEBERA: a číst knihy ve kterých někdo cizí zažívá nějaký příběh, to ti nevadí?

    Pardon za provokaci :)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    VOY: Velmi, ale velmi nerada potvrzuju, co píše Ymladris, a sice proto, že z celého srdce nesnáším počítačové hry, ale ještě víc nednáším videa, ve kterých někdo hraje počítačové hry. Asi před rokem, to bylo synovi skoro 12, se sám pochválil, že je dobrý v angličtině. Řekla jsem mu, ať nemachruje, a když si na tom trval, dala jsem mu pár vět, ať je přeloží. Poradil si skvěle, tak jsem zkoušela další a další a překvapil mě jednak vcelku rozsáhlou slovní zásobou, tak i hovorovými obraty, které se ve škole určitě neučí. Přišel nevěřící manžel a taky ho zkoušel a jen zíral. Ze syna vypadlo, že to má právě z videí o minecraftu, přesně jak psala Ymladris, že kouká, co hráč děla a u toho poslouchá ten komentář... Jinak ma angličtinu jen ve škole a ta je stejná, jako byly jazyky za nás...
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    YMLADRIS: potvrzuju, stejny pripad u obou nasich deti, Minecraft jako hra je bezva na slovni zasobu, i psanou formou, kdyz si vyhledavaly, co jak postavit ... a YT na mluvenou formu. Nejdriv Minecraft, pak dalsi hry a aktivity - kresleni, hackovani, fotbal ... Obe moje tesne predpubertalni deti mluvi a rozumi lip, nez kdy ja budu :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    VOY: jo no my mluvime takovou spis broken english, neni to pro nas pohodlne, takze samozrejme jsme hrali hry typu plysak nerozumi cesky (matka mluvi za plysaka, preklada atd), ale prulom byl fakt ten minecraft. nevim zda koukas na youtube na how to videa o necem. Youtuber neco dela a neustale komentuje svuj proces (napr. takze ted jsem otevrel truhlu. je tam tohle. vyberu si ten diamant a dam si ho do inventare...) a dite jak vidi cinnost plus komentar, tak si hrozne rychle pospojovalo co a jak. Co se tyce aktivniho pouzivani, pobral z toho YT ze "anglictina je na nadsene komentovani sveho procesu" :) takze pak se treba rypal klackem v bahne a k tomu to komentoval ("ted si podam silnejsi klacek a zkusim co se objevi kdyz udelam tohle...") coz jsme podporovali (pridavali jsme nase komentare...)

    nase dite je chytre, muze to byt nahoda, ale na FB v rodicovskych skupinach podporujicich seberizeni deti je takovych reportu fakt hodne. Ze deti koukaji na net a hraji videohry a z toho porozumi a nauci se cist.

    nejake tipy na anglictinu obecne jsem davala sem
    Angličtina | Wiki.js
    https://rozvoj.amentum.cz/anglictina

    uroven v te skolce asi takhle (nema to zadnou pointu, staci prvnich 30 vterin)
    Shared album - Mirka Misakova - Google Photos
    https://photos.google.com/share/AF1QipNd0LAWoCCE6jvRBi-LEEnSPhJp8UaKivclc_EQ1p_Nbc8yIR71ZWauurbKwIkd1g?key=MGtGRURTazZ2dk5qU2hfMnVZUUpCdFVZa01JSmNB
    VOY
    VOY --- ---
    YMLADRIS: Muzes o tom rict vic? Mluvil s nim nekdo anglicky? Nechce se mi moc verit, ze by z pouheho sledovani videi o Minecraftu na YT nekdo ziskal vic nez pasivni znalosti.
    GALE
    GALE --- ---
    MAGGIE: Syn má tenhle systém ve školce na angličtině a fakt skvělé. Hodně ho to posouvá. Mají appku, kde se dívá na videa a taky v jejich YouTube kanále.
    MAGGIE
    MAGGIE --- ---
    naše děti se učily skrze Wattsenglish a prima: https://www.wattsenglish.com/
    MEI
    MEI --- ---
    Díky moc za vaše tipy!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam