• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYUhodni zvíře
    MISERY
    MISERY --- ---
    činčila?
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    CAMELLA: vačice?
    NORDSSON
    NORDSSON --- ---
    FIN: aha, tak o kuprejovi jsem četl akorát v Saole :)
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    ježiš ja sem fakt idiot,sorry..
    FIN
    FIN --- ---
    lidi, čtěte, fakt. to je utrpení... z čeho by jeden usoudil, že zavalitý hlodavec... ...který vzdáleně připomíná nutrii bude nutrie?
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    nutrie
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MYS_USATA: nene
    MYS_USATA
    MYS_USATA --- ---
    ondatra
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Je to zavalitý hlodavec s krátkýma nohama, osrstěným silným ocasem a tupým čenichem, který vzdáleně připomíná nutrii. Oči i uši jsou malé. Dlouhá srst je hrubší, ale velmi hustá, na hřbetě světlejší než na břiše. Existuje mnoho barevných odstínů od černé, šedé a hnědé až k nažloutlému nebo zrzavému zbarvení. Kožešina je velmi ceněna.

CAMELLA BOD
    STHENO
    STHENO --- ---
    CAMELLA: yop, zadavaj.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Nestor Kea
    STHENO
    STHENO --- ---
    Velikostí se blíží vraně. V rámci své příslovečné hravosti a krotkosti, až drzosti, se stali i prokletím některých parkovišť, kde napadají automobily a likvidují vše, co se jim zamlouvá. Nejvíce jdou po stěračích, těsněních. Přesto jsou v místě výskytu chráněné. Tito papoušci se po příchodu farmářů se stády ovcí naučili ozobávat maso z vyvěšených ovčích kůží. Údajně napadali i ovce a rvali jim maso ze hřbetu a proto byli farmáři nelítostně hubeni. Do poloviny dvacátého století jich bylo vystříleno asi 150 000. Zákon na ochranu těchto přizpůsobivých papoušků přišel na poslední chvíli, dnes se odhadují stavy asi na 5 000 kusů.
    FIN
    FIN --- ---
    vzdávám se, bez bodu: Kuprej (Bos sauveli)

někdo zadejte.
    NORDSSON
    NORDSSON --- ---
    FIN: tak to jsem asi nikdy neviděl, možná že jsem slyšel jeho jméno (které ale nevím)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    FIN: jasně, já přesně dle popisu věděla, co mysolíš, ale že bych si vzpomněla na nazev? Ani nahodou :)
    FIN
    FIN --- ---
    asi nejpozději objevený velký savec vůbec
    FIN
    FIN --- ---
    CAMELLA: já myslím, že jsem prakticky přesně řekl, co to je :-)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    FIN: Ono je to fakt těžký, ja jsem nakonec nevydržela a vysledek vygooglila, páč mě to zajimalo. Max. můžeš ještě hodit obrázek ...
    FIN
    FIN --- ---
    Do Paříže odjel s trofejí a jedním odchyceným exemplářem. Nově popsaný druh nazval po svém příteli...

a víc už to asi nepůjde, se obávám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam