• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    [SERVER ERROR]
    Klub o prodávání fotografií skrze servery typu ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto a podobné. Fotky se neprodávají za drahé peníze a proto je možné jich prodat mnohem více oproti tradičním stock fotobankám.

    Podělte se o Vaše zkušenosti!

    Pár informativních odkazů:
    Co to vůbec je: http://en.wikipedia.org/wiki/Microstock_photography
    Blog o zkušenostech s prodejem: http://www.microstockdiaries.com/
    Forum o microstock fotobankách: http://www.microstockgroup.com/
    rozbalit záhlaví
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BLACKX: praveze treba tady, vpravo dole, jak je SIZE MAX, tak tam tiff neni. Ale taky to uploaduju jako jpg, obcas PNG s transparentnim pozadim. https://www.dreamstime.com/female-biologist-explaining-map-to-male-tourist-botanical-garden-young-caucasian-image185689868

    Jinak uploadujete nekdo na iStock? Vzpomnela jsm si, ze tam taky mam ucet :D Driv jsem tam myslim uploadovala pres Deep Meta, kam jsem proste zkopirovala keywords ze stock submitteru, ale ted to veme tak tretinu a zbytek se tam musi dopisovat a to je desnej voser :(
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EUCHENIE: Už jsem dlouho nic nenahrával, ale myslím, že se to nedělá. Všichni to akceptují v JPEG, jen někde si to pak klient může stáhnout v TIFF, ale ten mu vygeneruje fotobanka :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    nahravate fotky jako tiff?
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Koukam ted na toto..https://jaksedostatdomedii.cz/nastroje/prodej-fotek/
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Ha, tak jsem zjistila, ze BigStock a Can Stock jsou ze hry, mam ted jen SS, Adobe Stock, VectorStock, Dreamstime, Deposithotos a 123 rf.
    Muzete doporucit jeste nejake jine fotobanky? Fotky + vektrovy seamless pattern mam, esi to ma vliv?
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    BLACKX: :D tak to je idealni... ono stejne i diky covidu pak hodne fotografu zustalo doma a melo cas upravit fotky co jeste meli v supliku takze v soucasnosti mozna nabidka cerstvych fotek mnohonasobne prevysuje nizkou poptavku.

    Ja pri karantene obrazil par pamatek kde me stvaly zaparkovana auta nebo davy turistu pres den... takze aspon tohle jsem si mohl odskrtnout. Nicmene za rok se prodalo mozna tak 10 ks fotek v hodnote par dolaru... Ale minimum zaparkovanych aut v ulicich centra Prahy byla krasna vzpominka :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    DAVVID: Jo, nahrál jsem tam spoustu krásných fotek z cestování, se kterými jsem dlouho váhal a nechtěl jsem je tam dát za pár drobných... akorát jsem je nahrával kolem prosince 2019/ledna 2020, těsně před tím, než cestování po světě úplně skončilo :D Takže vypovídající hodnota 0.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    BLACKX: Hmm tyjo to je slusnej sesup z 2600 na 360 :/...zkousel jsi tam nahrat neco v poslednich 2 letech? jestli by ses zas nahodou nezobrazil na vyssich pozicich = zpomalil/obratil ten trend? (jsem vzdycky premejslel jak moc velkou vahu pro zobrazovani vysledku ma nejaka aktivita tveho profilu...)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    BLACKX: Už jsem ta procenta spočítal: Průměrný pokles v předchozích letech byl -10 procent (některé roky jsem nahrál nějaké fotky, ty to trochu ovlivnily), pokles z 2020 na 2021 byl -46 % :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    DAVVID: Já obecně nahrávám málo fotek... prodávám hlavně to, co jsem tam dal před asi 10 lety :) Na Shutterstocku jsem měl nejvíc v roce 2012 - asi $2600/rok a pak to postupně klesalo až k současným $360/rok. Nepočítal jsem přesně procenta, ale odpovídalo by to tomu co píšeš, tj. zhruba 20 % pokles každý rok, jen poslední rok 40 %.
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Btw je konec roku a tak by me zajimalo jaky je u vas realny pokles odmen na Shutteru v porovnani se starymi casy? :)

    V rychlosti sem propocital prumerne mesicni vydelky za posledni 3 roky Kdyz ignoruju ze kazdym rokem odmeny trosku stoupaly (vic fotek = vyssi vydelky) tak to bylo nasledovne:

    2021 – $180 mesicne
    2020 – $220 mesicne
    2019 – $200 mesicne

    2021 v porovnani s 2019, tj za komplet starych podminek byl pokles o cca 20%.
    2021 v porovnani s 2020 o necelych 40 % mene (ale ja to mam asi trochu vic zkreslene — na zacatku 2020 sem se doplazil konecne na ten jejich posledni contributor level)...a taky se prechazelo nekdy v 3. ctvrtleti na novy zpusob odmen takze ten rok neberu jako moc vhodny k porovnani :)

    V soucasnosti jsou obcas vydelky smesny kdyz se sejde hodne subscription nakupu za 10 centu, ale kupodivu mi obcas za mesic zachranuji rozsirene licence $20-40 za obrazek.

    Od doby co oznamili zmenu jsem nikam nic nepridaval... az nedavno jsem si spocital ze i tak to stale nejakej zlatak hodi a tak jsem zas par obrazku nahodil a uvidim jestli se novinky vubec budou stahovat.

    Co vy? O kolik to kleslo/pridavate na SS jeste aktivne? mene casto nebo radeji vubec?
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    zkusili jste taky nabidnout nejaky fotky do free kolekce adobe? dneska prisel mail ze mi neco vybrali ale ve zprave chybela castka... a po dekodovani za tento mesic sem si vydelal 27 eur, a zatim byly 4 stazeni celkem za 2 eur tak hadam ze zbytek je prvni cast kompenzace...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    BLACKX: pritom to tam nekdo uz mel, vid. Ale asi jo, jinak taky wtf.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EUCHENIE: Accessories je normální slovo, to bude v pohodě. Taky vsázím na ten instagram, nic dalšího mě do oka netrklo.
    GEEK
    GEEK --- ---
    Si vždycky musím spravit náladu pohledem na výdělky na Adobe. Tam snad ani desetníky neexistují.
    GEEK
    GEEK --- ---
    EUCHENIE: Na jednoho Staráče ze supermarketu to bude stačit, tak snad se opíjíš rychle :)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    Hilfe! Accessories je kram, ale pise se jinak, jinak fakt nevim... Instagram? Ale mam keywords castecne obslehnuty z obdobnych obrazku.

    Title / Keyword Trademark: Title and/or keywords contain trademark issues (e.g. brand name, company name, etc).

    Retro flatlay with copyspace. Woman accesories, comb, warm hat, dress, curler, handbag, retro vintage still life.

    accessories, background, bag, beauty, black, bright, brooch, clip, color, comb, concept, copy space, cosmetic, curler, design, dress, fashion, female, flat, flat lay, flatlay, free space, fur cap, hairy cap, hat, horizontal, instagram, lady, lay, leather, life, lila, lipstick, modern, overhead, pastel, pin, pink, set, space, still, style, top, trend, vertical, view, vintage, wallet, white, woman
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    EUCHENIE: jo to se mi taky stalo...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    K fotce obarvenych vajec mam dodat smlouvu s umelcem :)))))) omgwtf
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EUCHENIE: Celkem tam mám 639 fotek, nahraných postupně během posledních 10 let.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam