• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: chápu, my jsme spali u jednoho beduína v jeskyni asi 10 km za Petrou a taky to stálo za to ;)

    Ad lightbox, aha, děkuji, trošku opruz, že se to musí ke každé fotce přidat zvlášť a děkuji za kód.

    No, tak tím pádem mne zajímá, jak Zatamoko dopadl ;)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Wadi Rum se me z Jordanska libila nejvic (mozna Petra +/- stejne)... jednak fotograficky a taky, ze tam bylo krasne a klidek.

    Ten lightbox, co mam pod obrazky na iStockPhoto, se bohuzel musi delat rucne :( Takze pro me to znamena v Gimpu seskladat fotky a vytvorit banner (a dat ho nekam na svuj web), pak na ISP vytvorit pojmenovany Lightbox a pak ke vsem fotkam, co jsou v Lightobux editovat popisek a umistit do nej odkaz na lightbox s timhle obrazkem. Ten kod vypada takhle:
    [url=http://www.istockphoto.com/file_search.php?action=file&lightboxID=6580814 t=_blank][img]http://www.pastel.cz/extdata/tn_coll_landscapes.jpg[/img][/url]


    Profimedia uz tu jednou probehly, coz me pripomina tenhle odkaz:
    ZATAMOKO:
    A dotaz, pokud to tu ZATAMOKO jeste sleduje: Jak to nakonec dopadlo? Velky uspech? :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: Island doporučuji :) Hodlám se tam ještě vrátit na delší dobu anebo alespoň jako turista, když tam člověk pracuje, tak nemá tolik volna...

    Jojo, Wadi Rum, na to už jsme neměli čas, ale snad příště, i když radši se znovu vrátím do Sýrie než do Jordánska, třeba časem. Jak se dělají takové ty light boxy, které máš pod fotkou? Prosím prosím...

    Česká klíčová slova mi netrvají tak dlouho, vezmu anglická a přepíšu je hezky do češtiny +- něco doplním. Prodeje za to, no, jak co, já mám asi 800 kč za fotku, cenu si ale nastavíš vlastní - takže "umělecké" jsou dražší, užité bývají levnější, protože je tam pak velká konkurence. Pro mne to tak marné není, i když zrovna cestovní fotky se tam moc neprodávají (2x se mi prodala fotka sluchátek na notebooku, kterou jsem cvakla jen tak, když jsem skončila se skypem - asi to budu muset nafotit znovu a lépe ;)
    Imho problém české fotobanky je v tom, že moc nekontrolují, co tam nahráváš, jak to popisuješ, takže mi pak často při dotazu Jordánsko-Petra, vypadnou obrázky ze Sýrie apod. A fotek je tam moc a někdo by měl probrat a nechat tam kvalitní, často jsou tam fakt výcvaky.
    Možná až budu mít dost slušných fotek, zkusím i profimedia, ale uvidíme, zatím musím popsat to, co mám a doupravit.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Pekne fotky. Ty cestovni fotky se prodavaji, i kdyz nikdy dopredu nevim, kterou vlastne budou ti kupujici chtit... obcas to prekvapi :)
    Ta tvoje the best je hodne dobra. Na Island se taky chystam... je to aspon dobra motivace ;)
    Zatim mam svoji oblibenou asi tuhle: http://www.istockphoto.com/stock-photo-8770642-sunrise-in-wadi-rum.php (za svitani na pousti v Jordansku)
    S fotobankou.cz se uz moc nezdrzuju... musel bych udelat ceska klicova slova, coz se me nechce. Stoji ty prodeje aspon za to?
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: momentalne tam cpu nejruznejsi fotky z cest, kterych mam dost a dost, ale casto peclive ulozeny nekde v supliku anebo nejsou komercne moc zajímavý, a dost zápasím s tím, že zrcadlovku mám jen necelý rok, ale i nezrcadlovkové fotky mohou projít. A pak si chci hrát s nějakými "produktovými fotografiemi", musím zkusit nějak proniknut do toho, co kupují Češi na fotobance.cz - loni se mi tam prodaly tři fotky a docela dobré skore :)

    link sem klidně hodím, ale zatím to tam cpu chvíli (nějak mne loni odradilo odmítnutí fotek, takže jsem to zkoušela až letos znovu):
    http://www.shutterstock.com/g/vyskoczilova
    http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=4542854 (doufám, že to takhle bude fungovat)
    a moje subjektivní the best http://www.shutterstock.com/pic-47418679/stock-photo-icelandic-east-fjords-from-air.html (foceno ještě s Fuji S5600, letadlem cestou do práce, zrovna se hezky roztáhlo - celou cestu jsem letela pak ještě asi 10x a už takový pohled nebyl)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Bohuzel, s temi 15 fotkami za tyden se budes muset smirit. Mozna exkluzivini fotografove pro iStockPhoto maji vic, ale mam pocit, ze normalni clovek se k vyssimu limitu nedostane.
    Ja jsem mel za rok jen asi 200 fotek na prodej, takze me to nejak moc nevadilo. Co fotis, ze toho planujes tolik? Muzes sem pripadne dat link na tve portfolio?
    PULKA
    PULKA --- ---
    Ahoj, ještě mám jednu otázku, tentokrát k istockphotu - jsem tam třetí týden, ale mám problém s limitem - 15 fotek za týden je ukrutně málo, nikde jsem nenašla podle čeho se to určuje, respektive, kdy vzroste na nějaký rozumný počet, nevíte někdo? Mám tam zatím dva prodeje celkem za 5 dolarů, takže to nevypadá jako zcela marná fotobanka, ale než tam nahaji to, co mám teď upravené, tak budu mít nafoceno mnohokrát tolik ... :(
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: aha, dík :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Zobrazovanost tam neni, ale ke stahovani se da dostat nahore v menu pres "Stats" - je to tam bud po dnech nebo po fotkach.
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: aha, to jsem asi nějak přeskočila - no uvidíme, zatím prodaná fotka jaro nedělá :)

    Neporadil bys mi, prosím, jak se dostanu k nějakému přehledu zobrazovanosti / stahování fotek v shutterstocku? Jsem tam nová a nějak to nemohu nalézt...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Tak ti nevim, clovece. Koukal jsem na tu Fotolii ( http://eu.fotolia.com/Member/TaxCenter ) a jde to vyplnit a odeslat bez znalosti cisla ITIN (Individual Taxpayer Identification Number), ale v tom priapde se ti porad bude strhavat dan z prodeju fotek v USA:
    "Please note - a W-8BEN form can be submitted without an ITIN number. An ITIN enables the contributor to claim treaty benefits to reduce or eliminate withholding on U.S. source income. An ITIN is not required for income outside of the U.S.."

    Pro uplny presun zdanovani z USA do Ceske republiky je potreba mit ITIN, coz znamena vyplnit formular W-7, odeslat do USA, pockat sest tydnu a kdyz bude vse ok, tak to dostanes... to jsem teda nedelal, ale takhle nejak chapu komentare z webu.
    PULKA
    PULKA --- ---
    BLACKX: Aha, super. Pokud jde o Fotolii a žádost, tak vypadá víceméně stejně jako ta na Shutterstocku, stačilo vyplnit, odeslat a schválil. Každopádně díky, nechtěla jsem, aby mi kvůli nenalezenému taxcentu utíkaly peníze zbytečně...
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PULKA: Tohle je relativne novinka... na zacatku minuleho roku se to jeste nemuselo vyplnovat nikde, az asi v pulce roku to z niceho nic zavel Shutterstock a pak to extremne zjednodusil (tj. nemusi se posilat zadost do USA na jejich danovy urad o "cislo platce"). Po nem to prebrala Fotolia, ale ta to jeste zjednodusene nema, takze opravdu potrebujes to svoje americke cislo, jestli to chapu dobre.

    A jestli to chapu uplne spravne, tak ty ostatni fotobanky to skutecne jeste nezavedly - ale tohle je muj nazor. Mozna, ze jsem neco prehledl.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Neporadil byste mi někdo prosím, na kterých fotobankách musím ještě vyplnit formulář W-8BEN kvůli daním z prodaných fotografií?
    Našla jsem ho (a vyplnila) na fotolii, shutterstocku.
    Na istockphoto, bigstockphoto a dreamstime ho nejsem schopná najít, předpokládala bych, že tam také bude - neporadil byste mi někdo, prosím?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    EGGH: Asi zalezi na tom, jaky obor mas presne na mysli. Mam treba pocit, ze jsem nekde videl fotobanku zamerenou na fotky celebrit.
    Jinak ceska fotobanka.cz ma tusim kategorii na reportazni fotky. Je tam potreba ziskat pravo publikovat fotky bez toho, aby kazda prochazela schvalovacim procesem- za tyden uz by ty fotky nikoho nezajimaly. Ale nevim, jak slozite se tahle moznost ziskava, vsichni fotografove to asi moct delat nebudou.

    Jinak treba zahranicni (mikro)fotobanky by asi taky zajimaly fotky Lance Armstronga na bicyklu - u hodne mikrofotobankek se da zaskrtnout, ze nemas model release dane osoby, takze se ta fotka pak neda vyuzit komercne, ale jako reportazni do novin ano.

    Asi hlavne zalezi na tom, co to vlaste fotis.
    EGGH
    EGGH --- ---
    Zdravím, mám dotaz: existují nějaké fotobanky zaměřené na žurnalistické fotografie?
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    Tak jsem ve vydelcich na Shutterstocku prekonal hranici $500, takze ode dneska uz dostavam za jednu prodanou fotku $0.33 misto $0.25.
    Trvalo me to skoro presne rok, takze milionar asi jen tak nebudu :) Dost to flakam, ale aspon mam dobry pocit, ze za fotky neco dostanu, misto abych si je syslil doma.
    AMATI
    AMATI --- ---
    BLACKX: dik za info. tak to tiez este pockam, uvidime, ci sa tam bude nieco predavat
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    AMATI: Tak me to vrtalo hlavou a taky jsem se mrknul, jak to dostat a kupodivu to na iStock presunout nejde - tam jdou jen kredity, ale ne dolary.
    doly se daji dostat tak, ze ze SXP smazes vsechny fotky a budes chtit finalni vyuctovani.
    Nicmene SXP porad prodava fotky pres Thinkstock, takze porad je mozne ziskat dalsi poplatky z pripadnych prodeju. Tj. dalsi moznost je nechat vsechno tak jak je a pockat si az (jestli) vydelek doleze k tem $50 a pak si to nechat vyplatit normalni cestou. Ja tam mam jen $11, takze to tak udelam.

    Viz http://www.stockxpert.com/forum/show_messages/27611
    AMATI
    AMATI --- ---
    BLACKX: asi mas pravdu, len som to tam nevedela najst. tak to teda skusim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam