• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    [SERVER ERROR]
    Klub o prodávání fotografií skrze servery typu ShutterStock, iStockPhoto, Dreamstime, BigStockPhoto a podobné. Fotky se neprodávají za drahé peníze a proto je možné jich prodat mnohem více oproti tradičním stock fotobankám.

    Podělte se o Vaše zkušenosti!

    Pár informativních odkazů:
    Co to vůbec je: http://en.wikipedia.org/wiki/Microstock_photography
    Blog o zkušenostech s prodejem: http://www.microstockdiaries.com/
    Forum o microstock fotobankách: http://www.microstockgroup.com/
    rozbalit záhlaví
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Presne nevim, ja vyplnuju vzdy oboje (s trochu jinymi texty) a pripada me, ze kazdy si vezme neco jineho... ani vlastne nevim, jestli nektera banka bere oba texty :)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    BLACKX: dik mam to v cestine a tam je v tom Rychlym popisu mam Titul a Popis. Tak to hodim do Titulu? Takze treba pak na iStocPhoto a shutterstock to berou zase jinak? :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: Oni to neberou podle nazvu souboru, ale podle Title & Caption (kazdy bere neco jineho) v IPTC tagu. To se nastavuje vpravo pod panelem klicovych slov v panelu Metadata, prepni si ho treba na "Quick Describe" a mas to tam.
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Mam takovej dotaz ohledne LR. Klicovy slova se mi dreamstime.com nahrali v pohode, ale nazev se mi automaticky nevyplnil i kdyz jsem v LR dal treba xxx.jpg zadal jsem to normalne do kolonky Nazev souboru nebo to ma byt jinde? se mi to nechce delat rucne :)
    ZAZULE
    ZAZULE --- ---
    Blog o fotobankách - co nejvíc letí, co se tam nahrávat nemá, proč mě to baví, kolik mi to vynáší, kdo je tam největší machr... Ráda uslyším vaše názory a vaše zkušenosti!
    www.designbox.cz
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    ZABIAS: std. jo, jinak placený pro 11.
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    ZABIAS: ty lookstat ty jsou jen pro dve banky ?
    ZABIAS
    ZABIAS --- ---
    BLACKX: vratil bych se ktomudle opravdu bych chtel nekoho aby se mi o fotky staral co uz mate zkusenosti ? nechcete se spojit a treba odnich ziskat mnozstevni slevu ?
    AMATI
    AMATI --- ---
    MIKEKT: Tiez myslim, ze uz tam mas nieco nahrane, mne teraz zamietli ilustracie, a mam tam "Upload samples", predtym tam tiez tusim bolo "Pending Approval"
    PULKA
    PULKA --- ---
    MIKEKT: mám takový dojem, že to znamená, že už tam máš něco nahráno, jinak je tam vidět "upload" nebo "apply", takže bych tomu věřila ;) ale už si to moc nepamatuji...
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    mam dotaz ohldne istockphoto.com. Udelal jsem registaci. splnil ten jejich kviz, ale uz nevim jestli jsem uploadval nejaky fotky na to prvni schvaleni. Kdyz si dam ted upload tak tam mam : Pending Approval . Je nejaka moznost jak zjistit jestli uz tam maji fotky a jenom cekaji na kontrolu nebo naopak? :)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    MIKEKT: gratuluju :-)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Tak mam prvnich 10 prodeju na shutterstock .) parada :)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    PULKA: u mě taky na pixmac zatím žádný prodej.
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    MIKEKT: http://www.pixmac.cz/upload
    je to na stránce "Prodej fotografií" vlevo nahoře. Taková žůžová disketa :-)
    PULKA
    PULKA --- ---
    MIKEKT: někde to tam je: záložka sell photos > upload pictures; mám tam asi 30 fotek, žádný prodej přes rok, dříve popisovali fotografie sami a teď zavedli minimálně pro mne tak neuser-friendly systém (tisíce kategoriií, milióny klikání), že jsem to pustila k ledu, ale možná mám jen špatnou zkušenost...
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Máte někdo zkusenosti s pixmac.cz ? Zkusil jsem se tam registrovat, ale nikde jsem tam nenasel moznost nahrani fotek pro schvaleni :) Jsem jenom slepej? :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIKEKT: To, co rika PULKA, nejspis jde, ale stejne bych durazne doporucil, at si sezenes nejaky program na editace IPTC tagu ve fotkach, tj. kazdy .jpg soubor s fotkou bude mit uvnitr nazev, popis i klicova slova. Pak to staci nahrat na nekolik fotobanek a kazda si z toho ta klicova slova vycucne.

    Ja na tuhle spravu klicovych slov a nazvu pouzivam Lightroom a hlavne jeden editor klicovych slov a nazvu vlastni vyroby, ale urcite jich je mnohem vic a mohli by ti s tim vyrazne pomoct. Napr.: Ten muj kontroluje pocet klicovych slov, pocet slov nazvu (minimum, maximum), preklepy apod. - tohle nejspis bude mit i "konkurence" :)
    (BTW Tenhle editor neni verejny, takze ho nema cenu hledat.)
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    PULKA: zkusim diky ... jinak pujde copypaste no :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    MIKEKT: copy paste?, ne, myslím, že zavedli něco jako betashvalování fotografií a tam by mělo být možno nastavit všem stejné vlasnosti... (submit photos > a pak kliknutí na tu hlášku o beta schvalování) v proramech se nevyznám
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    Jeste mam dotaz je nejakej soft pro shutterstock, kdyz mam 20 fotek a chci tam mit stejny nazvy i klicovy slova aby to udelalo automaticky? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam