• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLACKXMicrostock - prodáváme fotky
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    PULKA: nahodou to neni spatna fotka, pekny linie, pravidlo tretin :)) ... ale taky jsem si to rikal. . moje nejprodavanejsi foto jsou lentilky :D
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    PULKA: jojo, to znám - náhodné fotky. Moje nejprodávanější je toto (je to pouze vyfocenej kus látky, která je na živo vlastně hrozně hnusná a vyfotila jsem jí, protože jsem neměla co na práci). A to že já těch fotek tam moc nemám, spíš občas něco jen tak nahraju pro srandu...
    http://image.shutterstock.com/...4164,1272059032,4/stock-photo-brown-african-background-51600526.jpg
    PULKA
    PULKA --- ---
    HYSTERIA: No jasně, normální, moje nejprodávanější fotka na shutterstocku ( http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=53193472 ) už mi skoro zaplatila celou dovolenou (chybí mi tak $70), kde byla při čekání na kamarádku, co si musela jít odskočit a nechala mne stát u té konstrukce, pořízena ;) Ale to se mi normálně nestává.
    Teď si začínám hrát s ilustracema (čti: učím se) a přitom je nahrávám na net a vůbec to není tak marný, asi bych se jim mohla věnovat víc.
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    DAVVID: já mám paradoxně hodně stažení u fotek, který mi přijdou docela hnusný :) někdy si myslíš, že máš super fotku a nic.. roky nic. pak nahraješ něco ze složky "odpad" a stahuje se to :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    PATRICIE_: Dreamstime to tak dělá. Po třech nebo čtyřech letech bez prodeje ti oznámí, že máš několik možností, co dál. A teď, jestli si to pamatuju správně:
    - dát ji k dispozici zdarma (asi je to trochu propagace tvého portfolia...?)
    - za menší poplatek nechat znovu napsat klíčová slova jejich týmem
    - úplně smazat

    Ostatní to asi neřeší, ale na webu jsem našel doporučení přímo pro fotografy (od jiných fotografů), aby si oni sami občas promazali portfolio, ať zákazníky neodrazují těmi špatnými fotkami.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BLACKX: v souvislosti s tím mě napadá ještě zásadní otázka... Pokud byla nějaká fotka nahrána a nemá žádné prodeje ani se na ni nikdo nekouká, může ji fotobanka po nějakém čase sama vyřadit? Máš s tím nějaké zkušenosti?
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Aha, ok děkuju. Možná to přecejen časem zkusím.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    DAVVID: Tohle jsem našel čistě přes Google Image Search.

    Asi se musíš připravit na to, že ze začátku ti to vydělávat nebude (pokud nebudeš mít velké štěstí). Pak časem ti něco začne vydělávat a můžeš těch úspěšných fotek dělat víc. Případně ilustrace, ty jsou často snadnější a vydělávají víc... to je můj dojem.

    Taky je tam důvod proč to nevzdat: Ty fotky ti za měsíc nemusí vydělat nic moc, ale po několika letech se ty drobné prodeje sečtou a najednou z toho je rozumné číslo.

    Jinak jsem minulý týden narazil na nějakého Čecha, který se specializuje na obrázky Země a má u některých fotek (resp. renderů) na iStockPhoto přes 10 000 stažení :) Není tady, náhodou? :)
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    BLACKX: uz jsem koukal, super, podle me je tezky dopatrat se co se se zakoupenyma fotkama stane. Jak jsi svoje vytvory nasel?

    BLACKX: Ja fotobanky pouzivam zatim spis jako nakupujici takze sem tam sleduju ktere fotky maji hodne stazeni, ale je mi jasny ze bych musel mit vic nez hodne stesti aby se nejaka fotka prodala treba 3000x, proto me zajimalo spis zda tu nekdo nema mene popularni fotky s trochu realistictejsimi udaji :)

    Ja fotim spis takvej beznej zivot ulice pripadne krajinky, takze pro fotobanky az na par mrakodrapu a pohledu prirody pomerne nevhodne veci do fotobanky, spis mi jde o to zda se mam pokusit fotit i neco jineho. Celkem se hrozim toho casu stravenym spravnym otagovanim vsech fotek a uploadem na web.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    A jinak pro všechny, včera jsem dal na web článek s ukázkami, kde se na webu používají moje fotky :)

    Mikrofotobanky – ukázky použití mých fotek
    http://www.pastel.cz/2013/08/mikrofotobanky-ukazky-pouziti-mych-fotek/
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    DAVVID: Obecně nejde říct, kolik je stažení u jedné fotky... kolísá to od 0 (nejčastěji :) ) do několika tisíc. _Naprosto esenciální_ je, co vlastně fotíš nebo chceš fotit a případně jakým stylem. Máš někde ukázky své práce?

    Jinak nejlepší moje fotky se prodaly asi tak 400x. Nad 100 stažení má asi 30 fotek ze 600. Průměrně mám asi 0.6 USD za prodej jedné licence.

    Fun fact, co jsem teď zjistil: Moje nejlepší fotka vydělala stejně jako mých 370 fotek na opačném konci pole.

    A jinak mám nějaké statistiky za několik let na microstocku tady:
    Mikrofotobanky – výdělky za poslední čtyři roky
    http://www.pastel.cz/2013/02/mikrofotobanky-vydelky-za-posledni-ctyri-roky/
    DAVVID
    DAVVID --- ---
    Prozradil by nekdo kolik fotobanky nabizi za jedno stazeni a kolik mate prumerne stazeni u nejakych fotek? Stale premyslim zda ma smysl tam taky neco nahravat ale trh se mi zda preplneny a kdyz si clovek vypocita kolik by stravil na jedne fotce casu (foceni, editace, nahravani na weby) nebo treba grafice/ilustraci tak bych skoro rekl ze se to moc nevyplati.
    PULKA
    PULKA --- ---
    Vyplňoval jste někdo "application form for income tax convention japan form 3" ? Ten, co je potřeba pro Pixtu? Jsem trochu zmatenáz toho, jak to mám vyplnit a vzor tam bohužel nemají. A chápu to dobře, že jim ho musím poslat dvakrát...?
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    BLACKX: aahaa diky :) jo uz to mam, musel jsem proklikat na ruzny mesice, to fakt nemaj sikovne udelany :)
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MIK_CZ: Je to debilní :) Najdeš to podle měsíců takhle: Úplně dole vpravo "For photographers" klikneš "more" a pak "Downloads".
    Jinak ty statistiky dokáží vytáhnout různé analytické nástroje. Já používám Microstock Analytics (do 500 fotek zdarma) a ten dokáže zobrazit i celkové statistiky, různé grafy atd.
    MIK_CZ
    MIK_CZ --- ---
    mam dotaz ohledne 123rf, jsem tam pred nejakou dobou nahral pra zakladnich fotek, a ted vidim az v prehledu ze se jich par prodalo, ale nikde nevidim jake fotky?? :) netusite nekdo kde se to da dohledat?
    PIDIZUB
    PIDIZUB --- ---
    Dobry vecer. Koupil jsem fotku na iStockphoto. S VAT to melo stat 63USD, ale tim, ze jsem platce DPH, tak mi ji prodali bez DPH. Zajima me jen, co to me znamena v zde v Cechach? Ma nekdo zkusenosti? Diky za info.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BLACKX: nepředpokládám, že by dle fotky zvířete bylo prokazatelné, že jsou z té a té zoo. Samozřejmě něco jiného je fotka areálu ať už v pozadí či pouze nějaký výběh či budova...
    Nicméně když se člověk slušně zeptá na správných místech, tak jistě rádi prozradí, jak to vlastně je.
    Mě paní z pivovaru nakonec ještě poděkovala za zájem a za slušné zeptání + respektování a nabídla slevu do plzeňské restaurace (zanedbatelnou, ale hezké gesto!).
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    CUCHULAIN: Hlavně, aby to tak brali právníci :)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    BLACKX: přijde na to. pokud to bereš tak, že zvířátka v klecích nejsou jejich majetkem, tak si fotky můžeš dávat kam chceš :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam