• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZATAMOKOJedlé a léčivé houby: pěstování, druhy, účinky, preparáty

    O jaké informace máš zájem?

    155 hlasy od 83 respondentů

    rozbalit záhlaví
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRKEVREDKEV & LADY_CANDAR: pardon, jsem si to asi označil na mobilu jako přečtený a pak klasicky zapomněl.

    Granofyt není propařovaný, ale lisováním vzniká teplo snad kolem 90 °C, takže je v podstatě pasterizovaný. Pěstuje se na tom velmi dobře. Imho ideální pro začátečníky a lidi, co se s tím nechtěj tak moc drbat, třeba jako já :)

    Postup
    1/ do sáčku navážit 500g granofytu (používám sáčky s mikrofiltrem)
    2/ zalít 1100ml vroucí vody
    3/ horní okraj přeložit a zalepit, případně zatavit v celé délce
    4/ promíchat, aby nezůstaly nenasáklé pelety, !!! pozor, je to horký a sáček si může i solidně ufouknout... !!!
    5/ nechat zchladnout na pokojovou teplotu
    6/ naočkovat zrnitou sadbou a zase zalepit/zatavit
    7/ hodit do skříňky, kde je kolem 20 °C
    8/ jakmile je celej blok bílej (= prorostlej), tak ho nechat ještě 1-2 týdny nabrat sílu (= sežrat slámu)
    9/ u hlívy ústřičné hodit do lednice na 1-3 dny (chladomilný druh)
    10/ hodit do boxu/regálu/etc kde je možné udržovat cca 90% vlhkost, já používám různé bedny a místo víka dávám strečovou folii
    11/ čekat, pozorovat, sklízet :)
    LADY_CANDAR
    LADY_CANDAR --- ---
    ZATAMOKO: Mohla bych se zeptat, jak ten granofyt pouzivas? Babicka zatouzila zkusit pestovat hlivu ve velkem pytli ve sklepe, ale nedovedla jsem si predstavit, jak nekde proparuju slamu (nehlede na to, ze nemam rozumny zdroj slamy). Tohle zni jako cesta :D

    Chapu spravne, ze se to jen navlhci, proockuje a pak klasicky jako s tou slamou?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    MRKEVREDKEV: mě ta sadba o p. Šavelky moc nenadchla (byla cítit po kvašení), tak jsem se na to vykašlal.
    Nicméně kamarád očkoval, tak mu napíšu, jaké měl úspěchy či neúspěchy :)
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    ZATAMOKO: Můžu se zeptat, jak jsi dopadl s pěstováním na odkazovaném substrátu? Koukal jsem, že je již propařovaný. Opakoval jsi to, nebo jsi jen namočil a očkoval? Úspěch?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    CYBERBARA: hlíva je obecně hodně adaptabilní, zkusil bych to :) viz. MRKEVREDKEV
    Předloni jsem zkoušel hlívu na pahýlu švestky a absolutní neúspěch, což se sedí i se seznamem v odkazu.
    Mimochodem jsem teď od p. Šavelky (hliva-hliva.cz) objednal sadbu hlívy a límcovky, tak jsem zvědavý na výsledky.
    Jako substrát použiju http://www.granofyt.cz/granofyt-granofyt-14-kg-C-469-D-2366.html, se kterým mám velmi dobré zkušenosti a hlavně se s tím pracuje mnohem líp, než s balíky.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CYBERBARA: na jabloni nevím, ale našel jsem v lese hlívu na totálně vybělené větvi buku. ale taky na tříletých pařezech kaštanů (zelená hora po kácení)
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    CYBERBARA: (nepokácené?) z toho, co jsem pochytil, by to jít mělo. důležitý je, aby nebyla suchá, měl by to bejt živej strom (nebo alespoň čerstvej špalek). kdyžtak mě opravte... jinak jabloň podle tohohle zdroje spadá do kategorie "dobrá dřevina" pro pěstování hlívy http://www.hliva-hliva.cz/prehled-drevin-pro-pestovani-hlivy/
    CYBERBARA
    CYBERBARA --- ---
    ahoj, o pěstování hlívy už jste se tady bavili, ale nedočetla jsem se, zda jde pěstovat na staré ještě napolácené jabloni... jde???
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Fantastic Fungi Sneak Peek: "Mother Trees" - Fantastic Fungi
    http://fantasticfungi.com/mother-trees/
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    zkoušim i různý druhy požívání...protože ne každej den mám náladu/čas se s tim vařit...tak třeba jsem to zkoušel rozemlít docela na hrubo(špatnej mlejnek) a dát si lžičku a zapít...účinky mírně slabší, ale hrozně mě nadýmá, takže se to špatně tráví...tohle teda neni to pravý..za další to zkusim rozemlít úplně na prášek, jestli nastaně nějaká změna...zatim se mi jako nejúčinnější jeví vypít ten vývar, což je zajímavý..zdá se to účinnější než sníst samotný houby
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    NABUKHADNEZAR: no já ve sporách nejedu, bral jsem si mycelko z labu.

    ROBERT_MOST: zajímavý, zkusím. Já takhle pojídal shiitake, ale nějak extrémní zlepšení zdraví jsem nezaznamenal. Ale možná jsem nebyl dostatečně zdevastován :)
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    máte někdo zkušenosti s houbama? zajímalo by mě jestli to tak funguje i u jiných lidí..
    objevil jsem Jidášovo ucho..denně si dám pár hub a ten vývar vypiju..už asi tejden to jedu a už od prvního dne jsem z toho totálně vyndanej...za život jsem zkusil leccos, ale tohle je vyloženě elixír zdraví..plánuju zkusit ještě Shiitake a další...to je vlastně něco, co jsem celej život hledal..věc jejíž užívání eliminuje následky konzumace ne úplně zdravých věcí jako je např. cukr, kterej jsem mimochodem nemoh jíst vůbec kvůli candidě a která mě vrací do dětství...opět po xx letech mám ten dokonalej tělesnej pocit jako jsem měl v dětství:)
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Ahoj čau. Odkud objednáváte spóry, přátelé?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    XCIDER: možná hnojník?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    dostal jsem od kamaráda balík substrátu proočkovaný žampionem, nechtělo se mi pěstovat ho v tom igelitu, tak jsem mu vykopal na zahradě díru, převrstvil hlínou a překryl plexisklem. Teď začali konečně růst, ale překvapilo mě, že kromě bílých kuliček je tam semtam shluk šedivých. Je to taky žampión? Foto kdyžtak dodám až budu u rodičů na venkově...
    WAKO
    WAKO --- ---
    ZATAMOKO: cesta medu asi dost odfiltruje...naočkuju na pařez, i kdyby jen na okrasu
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    WAKO: dle http://botanika.wendys.cz/kytky/K549.php je to jen v kůře, kořenu, semenech a květech
    WAKO
    WAKO --- ---
    ZATAMOKO: jo, akátový med z květů se běžně užívá, ale jak je na tom dřevo? jak si houba ty alkaloidíky nasaje, ví se o tom něco? našel jsem akorát poznámky o tvrdosti dřeva, to zrovna podle mě vůbec není problém...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    WAKO: myslíš kvůli látkám, které akát vypouští do okolí kořeny?
    WAKO
    WAKO --- ---
    Hlíva na akátu? Co vy na to? Je to pak dobré jíst? :-)
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    EASYWAY: to myslíš ten můj starej web? :)
    Jsou tam teda obecna platný věci, ale nic z nových poznatků.

    Stabilizátor petrisek je v podstatě tubus co přežije sterilizaci (až 121 °C). Já ho dělal ze svařovanýho pletiva s oky 1x1cm.

    Novej web bude, časem, tak tam bude fotek hafo a i nějaká videa. Jenže ten čas... :)

    Moukovej aga je dobrej, ale poslední dobou praktikuju spíš střídání sladovitovýho agaru, zrní a slámy. Mycelium si pak nezvykne na jeden druh substrátu a "neunaví se".

    Přístup ke genetice mám z labu, kde máme malou banku (kolem 15 druhů dřevních hub), tak to mám jednodušší :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam