• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ETHPostoj! neboli Vystavujeme psa
    ETH
    ETH --- ---
    třeba tady zrovna to bylo šikovný, že se běhalo v trávě, protože se ty tlapky schovaly
    ETH
    ETH --- ---
    ALIANOR: to souhlasím, když vidím co všechno jsou schopní lokální rozhodčí u nás tolerovat (pes odmítá ukázat zuby, tak se tam s ním pár minut přetahují, pes uteče z kruhu, tak rozhodčí počká až si majitel psa přivede zpátky apod.) tak mi to někdy přijde dost nefér hlavně k těm co mají psy naučené na předvedení.
    A naprosto souhlasím s tím, že kvalitní předvedení dovede i ze psa s běžně viditelnými vadami udělat šampiona. já sama to vím, protože můj meruňkovej se trochu hrbí a má tendenci dávat přední ťapky ležérně do stran místo aby mu mířily kupředu.
    ETH
    ETH --- ---
    NOITA: jj, to je opravdu moc pěkné, ale ty bambule jsou v pohybu docela hypnotický :)
    ALIANOR
    ALIANOR --- ---
    AMAEBA: no ono v Cechach vubec neni takova uroven vystav a vystavovani jak v zahranici.
    Sice i za hranicema maj vetsinou rozhodci stejny pozadavky jako tady, ale pokud jedes na vystavu vyssiho typu (evropa, svetovka, cruft) tak ti predvedeni "po cesku" udela spis ostudu nez nejakou sanci na vytezstvi, a to muzes mit sebelepsiho psa.
    Naopak z vlastni zkusenosti vim, ze i pes ktery neni uplne bez chybicky muze byt kvalitnim handlingem vyrazne pozvednut a naopak. Potom je prave skoda, kdyz neni na bedne lepsi pes jen proto, ze panicek mu to zkazil.
    AMAEBA
    AMAEBA --- ---
    huf, koukam ze to o cem jsem zbezne cetla ve svete psu je realita... jeste ze v nasem kruhu po nas toho moc nechteji - max. krom od rozhodciho a zpet..
    ALIANOR
    ALIANOR --- ---
    NOITA: pokud pouzijes nerusive obleceni v kontrastni barve, tak je v podstate jedno jak stojis. Ovsem nesmis prekazet rozhodcimu. Ve svete je napriklad bezne, ze rozhodci psa obchazi z vice stran nez u nas a ty bys mela kolem psa chodit tak, aby pes stal stale mezi tebou a posuzovatelem. Proto je prave dobry mit naucenyho psa na vsechny zpusoby predvedeni.
    TABO
    TABO --- ---
    NOITA: Diky, vyzkousime.
    NOITA
    NOITA --- ---
    ETH: JJ toho znám. Ta druhá fotka je dobrá, tak si to představuji. Dost daleko za psem na dlouhé ruce. Ale třeba tady ten postoj před handlerem vypadá dost efektně.
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    Tak nase prvni Narodni vystava. Zatim v mezitride. Nervozita byla hlavne u shibaka, ale nakonec to parecek zahnal a behal celkem slusne.

A byl z toho nakonec CAC a pekna medaile --D + neuspesny souboj o BOBa s bratrankem co je na fotce.
    ETH
    ETH --- ---
    jinak s tím stylem předvedení - teď jsem třeba zažila konkrétně u Piskaye, že vyžadoval postoj "čelem k rozhodčímu" a najednou nikdo nevěděl jak si má stoupnout k psovi, tak jsem ho nechala u levý a ve stoji u něj a v pohodě až na to, že on preferuje červený psy a já mám černého a meruňkového :) ale to je věc jiná

btw. v Bratislavě nás má na Springduodunabe posuzovat Ing. Alena Košťálová - máte s ní někdo nějaké zkušenosti?
    ETH
    ETH --- ---
    NOITA: vzpomínám si na jednu holčinu s královským pudlem Bruno Banani, která opravdu v konkurenci vynikala kvalitou předvedení psa a co jsem si všimla stojí klasicky za ním a vždycky má výrazné neladící oblečení, takže nikterak psovi nepřekáží

na poslední fotce je skvělá skvadra - Boženka Ovesná, Karel Hořák, mladá Ovesná
    NOITA
    NOITA --- ---
    TABO: jo to vrtění ocasem jsem už dělala u pár psů. Cvičila jsem přes klikr technikou "zachycení" - když se mi (kdylokiv) podaří zachytit psa, že vrtí správně klikám a odměňují. Časem jim to došlo a nabízeli to chování spolehlivě, nakonec jsme přidali povel "zavrť".
    NOITA
    NOITA --- ---
    ALIANOR: Máš pravdu, moc to prožívám:-) Prostě mu to nechci zkazit
    ALIANOR
    ALIANOR --- ---
    NOITA: ja jsem pro vseobecnost. Idealni je, kdyz pes i handler zvladaji vsechny uvedene zpusoby a pak je aplikuji v zavislosti na okolnostech - tedy kde se vystavuje, kolik je prostoru, jaky styl preferuje rozhodci ...

ja mam treba dedka naucenyho jen na jeden druh (zacinala sem se na nem ucit), ale holky uz umej (temer) vse. Stejne si pak u nich nakonec vyberu to co vyhovuje te ktere nejlip :)
    NOITA
    NOITA --- ---
    ALIANOR: řeším jestli štěně králováka učit postoj čelem ke mně (jako labrador) nebo budu stát bokem a za ním nebo ho učit stát na dlouhé ruce a budu mu držet jen ocas a taky jestli ho mám učit předvedení v pohybu na dlouhé ruce nebo ho učit chodit přede mnou. Zatím trénujeme všechno a asi vyberu, co mu bude nejlépe vyhovovat. Úzus u pudlů je v pohybu na dlouhé ruce a postoj, kdy psovod stojí (klečí) vedle, ale podle mně tam psovi zbytečně překážím a dostatečně nevynikne.
    TABO
    TABO --- ---
    ALIANOR: :D
    Na první výstavě se nám taky stala výborná věc. Byla jsem nervózní, Bafina to vycítila, a jak jsme předstoupili před rozhodčího, začla na něj štěkat... Chvilku jsem si říkala, jesi mě ten rozhodčí nevyhodí, ale byl v pohodě, nechal ji, ať se uklidní a nakonec máme v zápisu i dobře předvedený :)
    ETH: My máme na předsazené koleno a pamlsek v ruce naučeno, že se stojí. pokud pamlsek nemám, čumí mi Bafča po ostatních psech co mají dobrého a jestli by případně něco neodpadlo :) (labrador no)

Poraďte mi, jak vysvětlit psovi, že má vrtět ocasem nízko. Nemáte někdo nějaký trik?
    ALIANOR
    ALIANOR --- ---
    ETH: ja pamlskuju u stenat kdyz se ucej a pak v kruhu az po prohlidce zubu.

jen k tomu upoutavani ... nejmladsi cuba se primo zazracne vystavuje na jakykoliv spunt od jakehokoliv alkoholu ...
    ALIANOR
    ALIANOR --- ---
    TABO: jsou dny kdy se nezadari :)
    Vzpominam na Svetovku v Poznani, kde se ten muj idiot rozhodl, ze pes bezici pred nim je fena a nejlepe ke kryti. Snazil se ho dohnat, takze se zaprel do predvadecky, hlavu dolu, ocas nahoru, kazda noha jinam, jazyk kolem krku a vytresteny oci ... no nadhera :)
    ETH
    ETH --- ---
    ALIANOR: vždycky hodně záleží i na psech se kterými je člověk v kruhu. Stačí že máš magora za zadkem, resp. tvůj pes a je po srandě, protože se pořád po něm točí a nespolupracuje. Když je magor před tebou, pes tahá. můj trik je štípnout psa do faldu, aby si mě všimnul a přestal blbnout.

Co se pamlsků - upustila jsem od toho, zvlášť protože šarpej se hrozně rozsliní a pak ukazovat zuby je jak klouzačka slinama, místo předvedení bílého chrupu. A taky jsem si všimla, že psi fixovaní na pamlsek si obvykle mají tendenci sedat - to je ten hloupý zvyk kdy si pes kvůli piškotu sedne, aby si ho zasloužil nebo co, těžko se to odnaučuje.

ETH
    ETH --- ---
    MOUXXS: díky, doplněno do nové sekce na nástěnce

posílejte kdyžtak další odkazy, než vygooglím zbytek
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam