Já jako bývalej PESař jsem prošel obdobím, kdy jsem se vzpamatovával z toho, jak se tak skvěle rozběhnutá hra mohla tak zastavit. Poslední srdeční ročník pro mě byl PES 5, první zklamání přišlo s PES 6 a od té doby to šlo totálně do kytek. Jako hlavní důvod vidím furt stejnej, dávno překonanej engine, kterýho se Seabass nechtěl vzdát. Dnes vnímám PES jen jako konkurenci FIFY, díky které její vývojáři neusnou na vavřínech (doufejme). Nechci mu křivdit, poslední roky si jen zkusím demo a tím to pro mě zhasne poté, co tam opět najdu ty samý, sto let známý neduhy jako nemožnost golmanem rozehrát komu chci, pitomý vhazování autů, předpotopní styl kličkování, tupí golmani, nepoužitelný manuální ovládání atd. Ale ta nostalgie už mě naštěstí přešla. :) V každým případě je to jen můj názor, nechci rozpoutat nesmyslnou flame na téma FIFA vs PES, což ale tady snad nehrozí. Když jsem psával pro Tiscali, tak vždycky nejvíc v diskusích křičeli ti, kteří tu druhou hru vůbec nehráli. Není to o tom, že FIFA je dokonalá, ale že jde podle mýho správným směrem a každej rok se o kus posune. Baví mě hrát, což se o PES říct nedá.