• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    Weby o parfémech:

    v angličtině
    Now Smell This - blog, bývají tu všechny novinky, tipy na nákupy a recenze
    The Scented Salamander (blog)
    Bois de Jasmin - blog, zasvěcené recenze od insiderky z parfémového průmyslu
    Scentzilla (blog)
    Perfume Posse (blog)
    1000 fragrances (blog)

    Fragrantica (databáze parfémů + novinky + recenze uživatelů)
    Basenotes (databáze parfémů + recenze uživatelů)
    Moodiereport (novinky pro travel retail - limitky prodávané na letištích)

    u nás
    akorát Arôme :) (blog, databáze, recenze uživatelů)
    recenze uživatelů se dají najít v e-shopech Cosmo a Elnino (kde bude časem ještě blog)

    jiné jazyky
    Cosmoty.de - v němčině, novinky, seznam letošních parfémů

    Diskuzáky:
    Arôme (česky)
    Perfume of Life (eng)
    Basentoes (eng; diskuze o pánských parfémech je tu výrazně větší než o dámských!)
    u nás běží nějaké menší diskuze o parfémech ještě na Omlazení a na Okounu

    Nákupy
    - v e-shopech se dá dobře vyhledávat třeba na http://www.zbozi.cz nebo ve vyhledávači na Arôme
    spolehlivých obchodů je hodně, nebudu je vypisovat, určitě máte přehled - případně se klidně zeptejte v klubu
    - nikové parfémy: jednička je slovenský shop Parfémy Exclusive, zasílá bez řečí i do ČR; kamenné prodejny - Parfumerie Madeleine (v Praze v pasáži Černá růže, v Brně v Zámečnické), vedou značky L'Artisan a Annick Goutal; Douglas Na příkopech v Praze (např. Creed)
    - aukce: Aukro, ale pozor - hodně padělků, nakupujte opatrně; eBay - tam je to lepší, padělek se sem tam vyskytne
    - zahr. shopy: http://cheapsmells.co.uk , http://fragrancex.com (často mají akce s poštovným zdarma do celého světa), http://www.strawberrynet.com (asi znáte, poštovné už není zadarmo, ale je rozumné), http://escentual.co.uk (ceny normální, ale zase mají fakt všechno)

    Vzorky a odstřiky
    K nákupu či vyměňování vzorků a odstřiků přistupujeme v případě, že nemůžeme vůni sehnat nikde v parfumerii, případně žádnou parfumerii na vsi nemáme, nebo chceme prostě důkladně vyzkoušet v pohodlí domova.
    Vzorkem se myslí 1-2 ml vůně v maličké vialce, odstřik (decant) je od 5 ml nahoru. Vzorky jsou většinou bez rozprašovače, odstřiky se dělají logicky do flakonků s rozprašovačem.
    Vůni z flakonu do vzorku nebo do odstřiku přemístíme tak, že flakon přitiskneme rozprašovací dírkou k dotyčné nádobce a mačkáme, až je plná. Zní to možná svatokrádežně, ale nepropadejte panice, provozuje se to mezi milovníky parfémů po celém světě. Ke spoustě parfémů se totiž jinak nedostanete. Důkazem budiž obří e-shop The Perfumed Court, kde si můžete koupit vzorek nebo odstřik všeho možného, včetně Cotyho Chypre, vintage verze Miss Dior nebo vůní z neexportní linie Serge Lutense. Trochu blíž je slovenský obchod Parfémy Exclusive, kde jsou také ke koupi vzorky nikových vůní. Nechcete-li kupovat, vyměňujte. Při správném zabalení vzorky v pohodě přežijí cestu Českou poštou.



    Na vzorky využijeme buď prázdné skleněné vialky od komerčních vzorků (vymyjeme lihem a plastový trn případně ušmikneme, pokud bude pořád načichlý), nebo nové vialky (dají se koupit u firmy Bonus HK pod názvem "kosmetický tester", minimální objednávka je 200 ks, takže se třeba dohodnout a s někým podělit), nebo plastové mikrozkumavky (eppendorfky a jim podobné). Mikrozkumavky buď vyžebráme od kamaráda z laborky nebo z nemocnice, nebo koupíme na www.lekarna.cz nebo v laboratorních potřebách.



    Na odstřiky se používají malé skleněné nebo plastové flakonky. Na fotce vlevo skleněný flakon z The Perfumed Court, vpravo plastové 8 ml flakony (k zakoupení na eBay), uprostřed skleněný 10 ml flakon zvaný "refan". Kupuje se zde: http://www.refan-parfemy.cz - velikosti jsou různé (10, 12, 30 ml), nebo je můžete koupit v krcálcích, kde prodávají rozlévané parfémy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam