• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MARTA77Umělecké skupiny (nejen současné) historie, vývoj, souvislosti ...
    KAROLINA182
    KAROLINA182 --- ---
    Angažovanému umění může někdo zaměňovat za umění politické či sociální, ovšem hranice mezi nimi není dostatečně jasná. Angažované umění si od svého tvůrce žádá, aby zastával koherentní a neměnný politický postoj a vymezoval se vůči postoji jinému. Jak píše Václav Magid angažované umění, „by mělo být spojeno s konkrétním dlouhodobým programem, se zaujetím jasného politického, ne-li životního postoje, s odvahou odevzdat svou tvorbu službě nějakému mimouměleckému účelu, a tedy kompromitovat její výsostný status umění“. Žádná taková skupina ale podle něj v Čechách nepůsobí. Všechny reagují spíše nahodile na podněty, které se v dané chvíli objevují. Ovšem i tak se zástupci těchto skupin většinou řadí pod tento směr vizuálního vyjádření. Pravděpodobně je to dáno stavem postmoderní společnosti, kdy zaujmout neměnný postoj a deklarovat stabilní konsensus, vyvolává pocit zkostnatělosti a nepřizpůsobivosti.
    (Adéla Foldynová)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: ehm, nechme to tak :)
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: no tak před chvíli jsi psala ""angazovany" je kazdy soucasny umelec", z čeho plyne angažovanost jako nutná podmínka, a teď zas za angažované označuješ nejen umělce, ale i to, jak se jeví (jeho fenomén), takže mám stále solidnější dojem, že se ti ta definice rozpadá... co se takhle vrátit k původnímu významu slova a předejít dalšímu nedorozumění? .)
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    Jdu uvařit dceři večeři. Tesim se na dalsi diskusi.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: Ano myslím si že zástupné symboly jsou pro nasi orientaci na diskusnim foru nejen vhodne, ale predevsim nutne.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: Urcite neni "nutnou" podminkou. Urcita angazovanost je rozhodne podminkou pro dobre, soucasne umeni. Podle mne je uz fenomen soucasneho umelce (contemporary artist) dostatecne angazovany :oD - jak je patrno, nemusi byt nutne politicky.
    KHALAVERA: Ano vim ze slovo "angažované" pouzivam jinak, nez je obvykle.
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    jinak, co se týče toho "čtení mezi řádky", tak jsem ti tím chtěl připomenout, že ne všechno je třeba říct explicitně, aby došlo k přenosu významu .) a to, že v tom pořadu to označení nezaznělo explicitně, neznamená, že ony skupiny neměly onu domyslitelnou společnou vlastnost... a pokud ti to stále přijde jako ze školky, tak můžeme pokračovat slovníkem sémiotiky...
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: hm, takže podle tebe je angažovanost nutnou podmínkou každého umění? jakou výpovědní hodnotu pak má takové označení?
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: tvoji reakci jsem predpokladala. Angazovane umeni ve smyslu "spolecenske angazovanosti", probouzet spolecnost z letargie, a nutit divaka k premysleni nad celospolecenskymi tematy. Tento vyraz byl zneuzivan pro komunistickou propagandu, a opravdu se vzil jako "levicoveangazovany nastroj" esteticke propagace komunisticke ideologie, formou Socialistickeho realismu.

    Politicke umeni ktere u nas reprezentuji predevsim gumaguar je zamerene ciste na politicka temata, politickou garnituru atd. pokud se nadale budou tyto dve temata slucovat, bedeme mast sami sebe, a vzajeme se diky nepochopeni napadat a osocovat.
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: řekl bych, že používáš slovo "angažované" jinak, než je obvyklé, takže by mě zajímalo, v čem vidíš ten rozdíl mezi pol. a ang. uměním....
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    GUMAGUAR: Politicke umeni je angazovane, ale angazovane umeni nemusi byt automaticky politicke.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    GUMAGUAR: Angazovany prosim nezamenuj za politicky.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    GUMAGUAR: Promin mi to ale "angazovany" je kazdy soucasny umelec. Pokud nejsi jak ty pises "angazovany" jsi prazdny a tva prace je jen dekorativni, pro mne bliz k designu.
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    KHALAVERA: Skupinu anymade znam. Jejich praci, priznavam, pouze povrchne. Ze jsou soucasti vytvarne sceny respektuji nic mene nemohu se zbavit dojmu ze formalni stranka prevazuje. Toto je muj subjektivni dojem. Pro mne osobne skupina spise druholigova, jestli to mohu takto subjektivne posoudit.

    Mozna si lepe prectete zahlavi diskuse, nechtela jsem tady dat prostor pro prezentaci VSECH skupin na vytvarne scene. To co si myslim ze je zajimave prodiskutovat, je prave historie, vývoj, souvislosti a význam (nejen současných) uměleckých skupin.

    GUMAGUAR: Pokud jsi nestudoval FAVU tak se omlouvam. Urcity patriotismus je preci pochopitelny.

    KHALAVERA: Za toho chapecka se omlouvam :oD Ale tvoje veta ze ctes mezi radky mi pripadala prihloupla.
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    to ze nejsou angazovani ovsem nikterak neubira na "legitimnosti" jejich pusobeni
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    MARTA77: anymade ovsem neni angazovana umelecka skupina, srovnavat je s "politickou" cinnosti guma guar je nesmysl
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    MARTA77: to nejsou moji spoluzaci
    KHALAVERA
    KHALAVERA --- ---
    MARTA77: anymade je regulérní umělecká skupina působící jak v galeriích tak v prostředí hudebně-vizuální kultury, což, chápu, může mást, ale pokud máš aspoň trochu přehled o současné české výtvarné scéně, tak bys měla vědět, že jsou její součástí...

    svět umění je ideální místo pro přehodnocování, možná bys měla přehodnotit své chápání skupiny a ne hned každého označovat zdrobnělinami .) jinak jsem samozřejmě rád, že jsi tenhle klub založila
    MARTA77
    MARTA77 --- ---
    GUMAGUAR: Lifestylovy casopis byla pouha metafora. Dobra tedy, tvuj nazor je ze tvoji spoluzaci z FAVU maji srovnatelnou uroven se sdelenim napriklad skupiny gumaguar? :oD Pokud ano, musis uznat ze jim chybi urcity duraz a celospolecensky, myslenkovy presah.

    Ne vazne, uz na pocatku myslenky zalozit toto diskusni forum jsem se potykala s myslenkou jak nejlepe specifikovat tema aby nedochazelo k podobnym nepochopenim. Nejsem zadnym arbitrem umeleckych skupin, ktera z nich hraje prvni ligu a ktera je poplatna trendum. Dovojuji si mit jen svuj nazor o kterem bych rada diskutovala. Bez urazek a napadani. Diky
    GUMAGUAR
    GUMAGUAR --- ---
    MARTA77: nazor si predevsim delej na zaklade nejakych poradnych informaci a ne na zaklade lajfstajlovejch casopisu, jakou uroven ma pak takova diskuse?
    jinak mam pocit, ze popudliva ses spis ty :p
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam