• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JEBAKŠikana, mobbing - prevence, pomoc, zkušenosti
    Auditko o šikaně. Jak ve škole u mladistvých, tak o šikaně v práci. Prevenci šikany, o tom, zda jste ji zažili, co vám pomáhalo, apod.

    Toto auditko by nemělo sloužit k výsměchu lidem, ale k tomu, aby se někdo mohl vypsat z problémů minulosti, případně nalezli pomoc.

    Nápad na založení jsem získal tak, že jsem se bavil s jednou obětí šikany na základní škole a stavy, které zrovna má mě dovedly k zamyšlení, jak těm lidem opravdu pomoci, neboť věřím tomu, že se mezi námi najdou tací, kteří lidem chtějí pomoci.

    Několik odkazů:
    http://www.sikana.org
    http://www.sikana.cz
    http://www.poradenskecentrum.cz/sikana.html
    http://www.minimalizacesikany.cz/
    rozbalit záhlaví
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    Ahoj všem. Potřebuju poradit jako matka devítiletého kluka, který se ve škole projevuje jako agresor.
    K nastínění situace... Poslední čtyři roky řešíme rozpad rodiny, manželství a rozvod. Synovi bylo pět, když mi (stále ještě technicky) manžel oznámil, že už to nezvládá a odchází od nás. Do té doby jsem v podstatě byla na péči a výchovu o děti sama, protože on si řešil svoje zájmy a záliby. V současné době jsou děti ve střídavé péči (ano, vím, že to není správné řešení). Otec má partnerku, která má také dvě děti ve střídavé péči, v daný týden se tam tedy sejdou čtyři děti. Doma jsem s dětmi já a částečně můj přítel (který má k dětem velmi pozitivní vztah a bere je za vlastní). Syn se v současné době potácí mezi dvěma mužskými vzory, kdy otec je velký egoista a můj přítel je pro něj přirozená autorita (velmi empatická osobnost).
    Syn je velmi inteligentní, introvertní, zajímá se o šachy, kameny, baví ho tvoření a výtvarné práce. K dětem dětem, které potkává třeba venku na hřišti je velmi milý, k menším dětem opatrný a citlivý. Na druhou stranu je nepozorný, neudrží oční kontakt a uniká do vlastního světa.
    Teď jsem dostala ze školy informaci (a máme velmi dobrého pana učitele), že ještě se dvěma kamarády opakovaně slovně napadá spolužáky i spolužačky, nadává jim. Zatím nedošlo k fyzickému útoku.
    Ráda bych mu nějak pomohla. Chci vás poprosit jestli máte nějaké kontakty, nápady, možnosti, co by se dalo dělat. Na čem zapracovat.

    Všude možně jsem našla informace jako poznat šikanu a co mohou napadení dělat a kam se obrátit. Ale přiznávám, že jsem se zatím nedobrala nějakých informací a případné pomoci z druhé strany.
    Předem díky.
    MASOO
    MASOO --- ---
    A co když je člověk křivě obviněn ze šikany?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ALIQUPISO: ahoj. Šikana je i moje téma, resp prožitek a jedno z věci co chci dořešit. Protože jsem občas až přiliš ostrá. Prostě vím o tom, že mám narušené hranice, takže si je hlídám.
    Jestli se jde zbavit toho nějaký pocitu, že se mnou je něco inherentně špatně, fakt nevím. Možná se z toho vypsat. A omlouvám se, asi jsem hodně ujela od tebe ke mě...
    NEKROMANT
    NEKROMANT --- ---
    Udělal jsem nedávno takovouto mikrosite: http://osikane.webnode.cz/
    Zatím tam toho není a nevím co z toho budu chtít udělat.. :)

    Asi tam dám RSS čtečku ze zprávami o aktuálním dění.
    A chtěl bych tam dát odkazy na případnou pomoc.. :)
    Linka bezpečí se mi nelíbí, protože se mi nelíbí chování operátora O2, a nelíbí se mi projekt saferinternet.cz (to tlačítko atd..).

    Nevím jak je to s psychologickými poradnami pro žáky a s psychology a s psychiatry, nemám zkušenost :D nevím jestli tam dávat nějaké odkazy na ně..

    Stránky jsou zaměřené na šikanu a násilí obecně, ale mírně zaměřené na šikanu ve škole (s tím mám nějaké zkušenost :D, na školku a vojnu si příliš netroufám i když princip je stejný..).

    Zajímalo by mne jestli jsou nějaké diskuzní servery o šikaně kde by byla možná případná pomoc od "specialistů".

    Osobně si myslím že šikana ve školách odráží celkový stav škol/y a škola odráží stav společnosti, ale o tom tady asi nikdo nepochybuje :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dělám preventivní program pro jednu vzdálenou školu, a naznala jsem, že do základní diagnostiky jdou zapojit počítače. Takže jsem dotazní B-4 modifikovala do google dotazníku a dala dohromady dotazník pro učitele.

    Pokud byste je někdo chtěl použít, budu ráda, ale ozvěte se kvůli tabulce s výsledky.

    Učitelé
    https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGZrUDFaZkNqTUxYMDVoV2FPWXNITGc6MQ

    Žáci
    https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHJoUFZzczdMNXJ6QVk0SWJLZEkwdlE6MQ
    MARPA
    MARPA --- ---
    ZUZKAOU: Mrzí mě, že to tak vyznělo. Ale oni ti, co šikanujou taky byli většinou někdy šikanovaní. Zlo vzniká právě tak, že se ho nikdo nepokouší zastavit. Krásnej popis geneze šikany.
    Prostě jsem předpokládala, že pokud už někdo dospěl k tomu, že si uvědomuje, že taky šikanuje, zvládne i nějakej ten na rovinu vyjádřenej názor. Jen jsem chtěla říct, že většinou pomůže jen změnit lidi, se kterýma se člověk stýká, často to není problém, kterej může vyřešit jednotlivec.
    Já jsem se kdysi na základce zbavila šikany právě jejím přesměrováním. Dodnes na to nerada vzpomínám, není mi z toho dobře po těle a už bych to nikdy takhle neřešila, ale byla jsem ještě dítě.
    JEBAK
    JEBAK --- ---
    ALIQUPISO: Nebyla to sikana (spise jsem mel blby pocit z tech lidi), ale po prechodu na stredni skolu jsem mel rozhodne lepsi pocit nez na zs, vid.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MARPA: ehm. povedlo se ti právě setřít holku, co patrně volá o pomoc...
    ALIQUPISO: Kdyžtak se ozvi do pošty.
    MARPA
    MARPA --- ---
    ALIQUPISO: Dost nevyzrálý. Možná právě to, že to dál nepošleš, pomůe tomu, abys neinkasoval/a.
    Já, pokud si někdy uvědomím, že se mě někdo pokouší stírat, vždycky se časem dopracuju ke konci komuinikace. Skoro se mi nestává, že by toho dotyčnej byl ochoten nechat. A odcházím i pokud je takový jednání znakem celýho kolektivu - třeba v práci.
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    Dokázali jste se někdo šikany zbavit?
    ALIQUPISO
    ALIQUPISO --- ---
    Zkoušel jsem se celkově životní šikany zbavit, ale nepodvedlo se mi to. Když mi někdo dá ráno, automaticky jí pošlu dál...
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    ZUZKAOU: jasně, že to chce s nima o tom mluvit, rozebrat to...fajn, díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EVELINA: Třeťákům ne, páťákům a výš klidně. Ovšem je pak potřeba mít dobře připravenou diskuzi, jen jim pustit film je na nic.

    výborný je taky Terkel
    EVELINA
    EVELINA --- ---
    [ JOPS @ Jaké filmy stojí za to? ]

    viděli jste někdo?? myslíte, že by to bylo vhodné pustit dětem ve škole??
    MARPA
    MARPA --- ---
    ZUZKAOU: Jsem si vzpomněla, že mi jednou na zábavě dala holka facku, že balím kluka její kámošce - jestli to bylo oprávněně nebo ne, to si s odstupem netroufám odhadnout. Snažila jsem se jim vysvětlit, že ho nijak zvlášť nechci, doufala, že to pochopěj a nějak to dál neřešila.
    Jenže tahle frajerka (taková celkem drobná holka - podobně jako já) ke mně na další zábavce přišla a jen tak mi ji flákla znova.
    No, chvilku mi trvalo, než mi to došlo a ona zatím odkvačila dom :-), takže jsem si na ni musela počkat zase na další akci a normálně jsem jí řekla, že jestli na mne ještě jenou sáhne, zmaluju jí hubu tak, že ji doma nepoznaj. A byl klid. Na furt.
    Naprosto to vystihuje Tebou popisovaný typ agresora.
    KLA
    KLA --- ---
    ZRUUD: doufám že už se do té situace nedostane, ale tohle je řekla bych dobré řešení...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZRUUD: To co píšeš zní rozumně - postavit se agresorovi je to velmi účinné - pro oba. Postavet se neznamená jen mlátit.

    Oběti i agresoři jsou propojení úplně stejným strachem. U oběti to je jasné - bojí se a tak si nechá líbit věci a ten strach si nechává uvnitř, viní sebe. Oběť je bázlivá/úzkostná.
    Agresíci jsou toho strachu taky plní - a zachází s ním tak, že lidi co připoménají, jak moc se bojí (oběti) masí, aby si dokázali, že oni žádný strach nikde. Strach si odmítají připouštět a přehlušujou ho agresí. Ovšem v okamžiku, kdy se jim někdo postaví a odkáže je do potařičných hranic, tak je ten strach zaplaví a oni toho často nechají. Agresíci jsou srábci.

    To co popisuju je pochopitelně jen zjednodušenej model a rozhodně ne vědomej. A nefunguje v okamžiku, kdy odpor oběti či někoho kdo chce agresíka zastavit je moc slabej v poměru s tím, kolik moci agresor má.
    ZRUUD
    ZRUUD --- ---
    KLA: Dostával jsem naloženo jak v první, tak ve třetí třídě - malý brýlatý, ideální terč. Křesal mě borec o hlavu větší, třídní macho, většina třídy mu klasicky přizvukovala. Neměl k tomu důvod, byla to zjevně "sranda". Tak jsem si jednoho dne řekl, že už toho je tak akorát, přestal jsem myslet na to, co nejspíš přijde a jednu mu vrazil - nic moc rána a kdyby ho neodtáhli, asi by mě zašlapal do země. Pak teprve jsem byl schopen to doma vysypat mámě, které si zašla za jeho mámou a byl klid. Takže jsem ho sice nezmlátil, ale odhodlání k té jedné slabé facce mi aspoň umožnilo dát věci nějakým způsobem do pohybu.

    Vím, že to asi nebude znít zrovna "rozumně", ale na útok tohoto typu se mi jako nejefektivnější jeví protiútok - ne toho agresora nějak těžce rozsekat (někdy na to obět šikany fyzicky ani nemá), ale postavit se na odpor. Dokud bude tvoje ségra v pozici pasivního trpitele, nic se nezmění, obávám se. Jasně, neznám tvoji ségru ani přesné okolnosti jejího problému, takhle na dálku člověk může těžko něco radit...ale odpor je NUTNÝ. A taky bych si zjistil, co by na svoje agresivní dcerky říkali jejich rodiče, může to být cesta k řešení.
    MARPA
    MARPA --- ---
    Já bych to teda vyhnít nenechala. Aspoň bych si s těma "drsňačkama" promluvila a udělala bububu.
    Ale zase nemyslím, že by se to nutně muselo opakovat dál. Já jsem zažila jeden mizernej kolektiv - všeobecný sklony k šikaně a ostatní úplně v pohodě.
    KLA
    KLA --- ---
    S kamarádama okolo to snad má slušný... trénuje softball a tam jí všichni berou i když není nijak extra dobrá... plus snad bude rozdíl v tom že tohle byla základka na dělnickým sídlišti a ten gympl má dost jinou úroveň...
    Ale je fakt že ségr aje prostě zvyklá na starší lidi no... já jsem o 13 starší než ona a brácha o 11, tak je taková trochu nedětská :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam