• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    CRINOS10.000 perel Nyxu - OT and FLAME
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    CLAVEN: hehe, já mám narozdíl od tebe přehled kdo tu vychází z jaké pozice.. ty zatím hrdě zastáváš kokotismus, už tím že jsi kennyho cpal ke komunistům a nepochopil jsi vtip, ačkoliv jíš maso... jestli mně hodláš nadávat, tak prosím do pošty, budu tě ignorovat s láskou.. kluci tu možná rozjedou debatu o současné komunistické teorii a rád bych něco dozvěděl.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HAROLD:
    Mno.. pořád je to o tom, že říkat "třídní boj" situaci, kdy si velmi jiné skupiny než před 150 lety třídy (vznikem, strukturou, způsobem sebeidentifikace) řeší jinými prostředky (sociální dialog sice obsahuje rezidua typu odbory, ale ty v meziskupinovém dialogu zabírají jen minimální roli) uplně jiné problémy (máme zcela jinou strukturu společenských problémů, životních nákladů, efektivních sociálních a zaměstnaneckých strategií)

znamená používat ten termín pro něco lautr jiného.

(A ano chápu, že v tomhle asi mají marxisté názor, že je to vlastně setsakra podobné a tedy užití termínu je ospravedlnitelné)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GREATDRAKE: Ve feministkách se nevyznám, nicméně napadlo mě: marxisté-leninisté se také snažili říkat, že jsou komunisté, a také jim to nějak nežeru :)
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HAROLD: Ech.. Feministky se také snaží říkat, že sufražetky patří k nim, a také jim to nějak nežeru :)

HAROLD: je to dost dobře možné :)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    (Čiliže člověk se dnes taky chová tak nějak podobně jako v době kamenný, ale proto mu neříkáme jinými termíny... Čili termín "člověk" buď radikálně změnil definici, nebo je vyprázdněný?)
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    GREATDRAKE: Třídní boj není ani anachronický, ani vyprázdněný. Třídní stratifikace trvá a třenice se stále neposunuly od produkčních sil a vztahů. Jakkoliv se rozvinutím sektoru služeb zastřely (přičemž se rozvíjí další antagonismus právě v tomto sektoru).
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GREATDRAKE: Navíc nevidím důvod zavádět redundantní pojmy pro jevy, které fungují +/- na stejných zákonitostech, byť v jiných prostředích. Stačí výzkum vývoje těch prostředí, ne?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GREATDRAKE: Ale todle všechno přece současní marxisté reflektují. Nosíš sovy do Athén a soudobý komunismus si představuješ jako hurvínek válku. :)
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    HAROLD: Předbíháš mě!
    CHAJIM
    CHAJIM --- ---
    KID_MCHUTT: LOL. Prosím tebe, ťuňuňu...
    KID_MCHUTT: Jak říká samotný Marx: "Co se pak mne týče, nepatří mi ani zásluha, že bych objevil existenci tříd v moderní společnosti, ani zásluha, že bych objevil jejich vzájemný boj. Buržoazní dějepisci vylíčili dávno přede mnou, jak se tento boj tříd historicky vyvíjel, a buržoazní ekonomové popsali jejich ekonomickou anatomii."
    A na omezení vlastnickejch práv není nic špatnýho. Ale to bys musel chápat, jakej je rozdíl mezi soukromým a osobním vlastnictvím.
    Tak nemel píčoviny.
    GREATDRAKE: No, přál bych si, abys měl pravdu, protože pak bychom opravdu žili v komunismus, čiliže beztřídní společnosti. Jelikož ale evidentně v takovém stavu nežijeme, tak se musíš mýlit.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HAROLD: Samozřejmě, že sociální stratifikace existuje, ale v postindustriální společnosti jsou třecí plochy zcela jinde nežli na mocenských horizontálách tříd z devatenáctého století -- Tzn. buď extrémně pozmněníš definici "třídy" - a pak si můžeš provozovat třídní boj a nebo tu třenici nazveš jinak.

Tzn. "třídní boj" je buď anachronistický, nebo vyprázdněný termín.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    GREATDRAKE: Čumim. :-O Takže dneska už nejsou žádné třídy, které by prosazovaly své zájmy na úkor jiných? Ne, samozřejmě, že v první polovině devatenáctého století vypadala sociální stratifikace jinak a plodila jiné třenice. Ale komunisté přeci netvrdí, že to dnes vypadá stejně jako tehdy. Podívej se třeba na manažerskou teorii francouzských marxistů, nebo na všelijaké korporátní analýzy amerických marxistů. Takhle lacino ti to nedám :-p
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    RUDOLF: Není třeba, ono o ten kontext jde samozřejmě také, na což níže upozorňuje drak.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    KID_MCHUTT: tridni boj ej starej popis faktu, ten je neustale pritomen v kapitalismu, kdyz se o sebe trou ruzne socialni tridy (obchodnici s tovarniky, ti s delniky, remeslnici s vladou a podobne). Anarchisticka kritika komunismu spocivala v tom, ze se snazej zmenit uziva jednak reseni prilis motivovane tomu jak na to sli puvodne mestane, tedy ze jedna trida ma behem revoluce vladnout druhe a jednak ze prevrat bude nasilny. Marx s Engelsem proto navrhli diktaturu proletariatu, coz melo byt kratke obdobi, kdy jsou volby a delnicke milice si kontroluji ze jsou svobodne a dodrzeny (v te dobe byla praxe kralu a cisaru posilat pri volbach na lidi armadu) - tim se chteli vyhnout tomu aby proletarska trida vladla tem ostatnim nejaky systemove dlouhodobeji, a aby to preslo do radne demokracie (/to je ta rovnost). Anarchiste rekli, ze chteji rovnou svobodu a ze pujdou jen za spolecnost, kde nebude jedna trida vladnout druhe, ale svoboda bude individualizovana a rozhodovat bude proste clovek a lide, lhostejno z jakych trid pochazeji. Proletare maji definovaneho jako cloveka, ktery zatim neni v burzoazni spolecnosti identifikovan a jeho prace neni motivacni a nerealizuje cloveka ale defakto ztotoznuje se strojem. Z toho neobvinuji jen tridni system (prevzato od liberalu, ktere nahodickou anarchisti prekladaji a uvadeji tak na evropsky kontinent) ale moc a jeji zpusob. Chteji tak ten rad nad lidmi shodit, aby si lide mohli sve vztahy opravit, osvobodit se a spolupracovat pak dale na zaklade prace pro sebe, ne pro rad, stat a system. KOmuniste oproti tomu uzivaji sve zkusenosti s burzoazii i kapitalismem, tvori rad a pomoci nej se snazi vyrovnavat vztahy.

To, ze existuji podniky, jenz ma spolecnost pravo znarodnit (obec prevezne spravu) vychazi nikoliv z ideologie komunistu, ale klasicke etiky. Mas pravo na osobni majetek, ktery jsi vydobyl v potu sve prace, pokud vsak uz vznika u velkeho podniku zisk na zaklade spolecne prace ci dokonce na zaklade spolecnosti (nejakyho zasahu do ni), pak ma spolecnost pravo se k tomu jaksi vyjadrit (a mela by demokraticky, to je Jefferson, ale i Stirner nebo i pozdeji Bakunin). KOmunisti navrhuji system radu a prejateho burzoazniho statu, kde se to upravuje a konzervativci silny pravni stat. Ano i konzervatismus tradicni tuto etiku zna a vi co je to kolektivni vlastnictvi. Taky s tim prisel pred komunisty.

To, ze komunisti se zblaznili kdyz v rukou drzeli vyrobni prostredky a pozabijeli i nas je vec druha, nedostatek pokory ani pred clovekem ale i pred historii je proste vec co se nevyplati.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    RUDOLF: davaj pozor, sudruh, komunista je Chujim.
    takto ten komunizmus nevybudujes, ked nedokazes sledovat niekolko viet.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    HAROLD: Byl faktum coby popis týkající se reality v předminulém století - komunisté jsou prostě anachroničtí, když předpokládají, že něco takového v současné době dává smysl :)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: HAROLD: teď abych se studem smazal:-)
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    KID_MCHUTT: Třídní boj je věc, kterou popisovali třeba i liberální ekonomové leta a leta před nějakým Marxem.... Třídní boj je prostě faktum. To na komunismu nezávisí.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    KID_MCHUTT: vždyť Slovensko tvrdí že je komunista! Tak to musí být pravda!

ad. třídní boj, budu papouškovat Harolda: dobový kontext! jsem v práci, jsem líný, jsem neerudovaný .. ale za poslední roky na nyxu, jsem si tyhle otázky už zodpověděl..
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    VIR_KENNY: námátkou - nemám čas se v práci vypisovat - třídní boj? Násilné omezení vlastnických práv?

(a teda od anarchisty bych tenhle výpad nečekal ;))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam