• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    CRINOS10.000 perel Nyxu - OT and FLAME
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    PATISLAV: To je možná na delší debatu, osobně mám dojem, že to nelze "naučit", ale patří to k biologické výbavě, tj. hudebnímu sluchu (kterej buď máš, nebo ne). Těžko říct. (ale pozor, bavíme se stále na úrovni relativního sluchu)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAROLD: Ok, to jsi docela dobrej, protože tohle je věc, kterou občas lidi nedaj ani při přijímačkách na konzervatoř (tam se to totiž teprve učí). Myslíš si, že bez téhle dovednosti bys nedokázal tvořit hudbu?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BIDAK: schopnost vytvořit intuitivně správný interval má kdekdo - od malých dětí po aborigince. Vědět ale, co máš udělat, když ti řeknou, že máš zazpívat tercii, to už je věc jiná. Tak alespoň Sideův příspěvek chápu já, což neznamená, že se nemohu mýlit.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    PATISLAV: No a? Když mi dáš jakýkoliv tón, měl bych od něj být schopen zazpívat zvětšenou kvartu.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAROLD: protože "od jakéhokoliv tónu".
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    PATISLAV: Zvětšenou kvartu od fis? Zvětšenou kvartu si zazpívám v pohodě. Proč od fis?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    HAROLD: Když to dovedeme trochu dál, tak tercii a kvintu zvládne leckdo, ale zkus si v hlavě zazpívat zvětšenou kvartu od fis a uvidíme. Možná zjistíš, že ač bys ten interval v praxi dokázal intuitivně vhodně použít, takhle obnaženo je to docela problém.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    pokud si v hlave nedokazes od kazdyho tonu udelat tercii, kvintu a oktavu

Ne schopnost??
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    PATISLAV: Cože? Schopnost nějaký interval vytvořit nepředpokládá znalost toho intervalu? Ať už tomu říkáš kvarta nebo vůbec nijak.

BIDAK
    BIDAK --- ---
    Jo a navíc to píše SIDE a ne AW, tak se omlouvám.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BIDAK: to mě vysvětlovat nemusíš. Problém je v tom, že to, jak to Side podal, není chápáno ve smyslu "zkus zazpívat ovčáky čtveráky od jakéhokoliv tónu", ale opravdu explicitně jako znalost daného intervalu, tzn. nikoliv schopnost, nýbrž znalost. A to mě zarazilo.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Ovčáci čtveráci, to je ta kvinta a tercie, já to tam nějak nenapsal.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Souhlas. Mít hudební sluch de facto znamená právě rozeznávat relativní vzdálenosti tónů, tj. intervaly.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    PATISLAV: To, že neví, co je tercie nebo kvinta neznamená, že s ní neumí pracovat. Umí a používají intervaly.

Zaspívej si Ovčáci čtveráci nízko a vysoko. V hlavě. Gratuluju, právě jsi udělal to, co AW popisuje.

Fakt to je docela jednoduchý.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    BIDAK: Nesouhlasím, to je fakt blbost. Můžeš mít skvělé hudební cítění, aniž bys tušil cokoliv o intervalech. Zeptej se na tercii nebo kvintu třeba domorodejch hudebníků...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Čili žádná perla.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    [ PATISLAV @ 10.000 perel Nyxu ]
    Hele Patislave, tohle je ale docela pravda. To je fakt docela základ a s absolutním sluchem to nemá co společnýho. Navíc to je docela snadný.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    BIDAK: to je samostatný zločin :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    [ PATISLAV @ 10.000 perel Nyxu ]

A co teprve pravidle češtiny.
    FIN
    FIN --- ---
    LONESTAR: safra, toho jsem se vždycky bál...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam