• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CRINOS10.000 perel Nyxu - OT and FLAME
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    HWLLFFRDD: Ale tak osvětlil jsem ten původní výrok aspoň trochu?
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    GAISAKA: Religionista, ten tvrdej chleba má.
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    GAISAKA: Ještě přidám wiki, přecijen bude asi přehlednější a autoritativnější než já,)

Není známa definice náboženství, na níž by se širší vědecká komunita shodla. Náboženství v moderním smyslu je totiž velmi abstraktní pojem, k němuž se dospěje až na základě srovnávání.

Náboženství – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/...o%C5%BEenstv%C3%AD#P.C5.99.C3.ADklady_definic_n.C3.A1bo.C5.BEenstv.C3.AD

Vůbec zadat si do googlu "definice náboženství" je legrace,)
    GAISAKA
    GAISAKA --- ---
    HWLLFFRDD: Podívej, je to jednoduché - religionistika nemá všeobecně uznávanou definici "náboženství". Formovala se postupně, a na začátku se přirozeně obírala křesťanstvím a judaismem. Z toho vznikaly první teorie a definice náboženství. Pak se přidala asijská náboženství, i ten islám, pak jihoamerické věci (tam se třeba nemluví o "inkismu", ale o "náboženství inků/aztéků" atd.) Pak si vem různé novotvary - nějak cítíme, že třeba Óm-šinrikjó byly nejen teroristi, ale že tam bylo něco "náboženského". Chtěj pak všechny tyhle věci nacpat do jednoho pojmu "náboženství", a zkus mi ho definovat. Vždycky ti najdu nějakou skupinu/memetickej systém, kterej je obecně pokládán za religiózní, al té definici se vymyká. Už i s tím islámem byly problémy (maj posvátnej text, nemaj centrální autoritu - a to nejsem zrovna na islám žádnej odborník). Nicmén je fakt, že že kupř. v otázce vztahu ke státu/autoritě to maj tzv. abrahámovská náboženství každý jinak - židi začínali a do velké míry jsou "národní/etnické náboženství", král byl král v našem slova smyslu i plnohodnotnej šéf náboženství, křesťani začínali jako full disidentský hnutí, muslimové začali - taky z mála - ale budovat sunnu, která "zahrnuje vše a všechny" - tohle je dobrej příklad toho, jak ošidný je jednoznačně definovat nějaký neutrální "náboženství".

U té ideologie je to složitější, to bych tu psal hodinu, ale ve zkratce prostě ten pojem patří k modernitě, jakkoliv i jevy jánevim ze starověku vykazují znaky ideologie. V hovorové řeči budiž, ale když půjdeme v odbornější debatě "do pojmů", tak to prostě není košer.

Sorry za tl.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    Já jsem dalek projevovat nějaké sympatie směrem k tomu bigotnímu náckovi, ale Gaisakovu myšlenku jsem rovněž nebyl schopen jakkoli smysluplně zpracovat.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Danklar tu intelektuální vyšší dívčí prostě nezvládá a nezvládá...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    _BENNY: nebyl...
    Ale tohle je jak vysvětlení od mé šestileté skorodcery :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    [ LONESTAR @ 10.000 perel Nyxu ]

Lonestar byl holt za totace spokojenej :-)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    DOCKINEZ: Ja se za svazaka nepovazuju, ale s tou kreaturou v pozici hlavy statu jsem se taky nesmiril. Jsou veci, se kterejma se smirit nemusis nikdy, podle stejnyho principu nemusis pristoupit na "pujdu k volbam i kdyz nemam koho volit, protoze mensi zlo" - kdyz neuznavas mensi zlo, protoze je to porad zlo :D
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HWLLFFRDD: no, pokud je ono vresteni napr. doprovazeno pozadavky typu "picus na Hrade musi odstoupit, dela nam ve svete ostudu", tak to za nerespektování demokratického zřízení uz povazuju.

Pomýlená hysterie tam ale bude taky, to máš pravdu :)
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    Koukám, že potrefené husy hlasitě kejhaj :)
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    DOCKINEZ: Pišus na Hradě si vypěstoval velmi solidní schopnost takové věci vyvolat. Může být chyba to přehnaně prožívat, ale v někom to prostě vyvolá pnutí po vřeštění v ulicích, jak píšeš. Je vřeštění v ulicích nerespektování demokratického zřízení? To je trochu otázka vkusu, a vkus nás dvou se v tomhle liší. Já bych za nerespektování demokratického zřízení nepovažoval ani ty SSO jekty, spíš za pomýlenou hysterii a papouškování memů o multikulturalismu a podobných ošklivých slůvcích
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HWLLFFRDD: asi jsem se ne uplne pregnantne vyjadril. Nemusim bejt nadsenej z aktualni vlady, kterou z mnoha duvodu povazuju za nejhorsi od roku 1989, ale kvuli tomu nebudu vrestet v ulicich - jako demokrat respektuju volbu a holt doufam, ze to priste nebude jeste horsi. U pičuse na Hrade to mam podobne.

Ale kdyz napr. ctu Denik referendum, kde se vyse zminovanej pičus tak ci onak resi snad kazdej tejden, tak si pomyslim neco o patočkovych svazacich.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    Um. What. Takžee jedinci kteří nerespektují demokratické zřízení tím, že se např. doteď nesmířili s výsledkem parlamentních voleb a z nich vzešlé neomarxistické multi-kulti-sluníčkokratické vlády, to je v zásadě to samý?
    To máš po každejch volbách bezmála půlku voličů, co by teoreticky po vyjádření nespokojenosti s výsledkem voleb mohli bejt považovaný za svazáky nerespektující demokratický zřízení. Hrozný tohleto, s tim by se mělo něco udělat!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HWLLFFRDD: no jo, tak ja si pri zmince o svazacich nerespektujicich demokraticky zrizeni jako prvni vybavil jedince, kteri se napr. doted nesmirili s vysledkem primy volby prezidenta. A ze jich je.

Na to clovek nemusi volit SSO, aby si jich vsiml.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    DOCKINEZ: Tak vono by tam namísto multikulturalismu mohla bejt klidně politická korektnost nebo neomarxismus nebo nějaký jiný hysterický zaklínadlo. This is what the church of SSO actually believes.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Taky myslim, ze nebejt toho rejpnuti do MK, tak to nevzbudi ani pozdvihnuti oboci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam