• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    FIN
    FIN --- ---
    ADAMM: poslyš, co dělat, když to zřízení e maxu plus trvá několik dní, zatímco si člověk čte správy jiných o tom, jak požádali později a měli to v řádu hodin až minut? zavolat na linku, chtít operátora a připomenout se?
    FIN
    FIN --- ---
    VXP: taky bych to rád věděl, když tu čtu, jak to někdo má aktivní za 5 minut :-) je to už několik dní (u mě) a stupeň vyřízení žádosti: 0
    NELDE
    NELDE --- ---
    MRTVY_KENNY: Vyznáš se v tom snadno díky tomu, že ty účty čistíš do nuly. Nějaké malinké úroky ti tam totiž narostou, pokud jsi ten účet užil minulý měsíc alespoň trochu (a pokud ne, tak tam máš úroky z předházejícího měsíce). Jak projedeš první kolo, tak bude platit, že na těch použitých v tomto měsíci je nula, na nepoužitých je nenulový zůstatek (úroky z toho měsíce, kdy jsi ten účet naposledy použil). Pro bezproblémové první kolo si můžeš na ty účty dát nějaké drobné (1,-). Na konci měsíce se ti připíší úroky na všechny účty, hlavně pak na ty, kde jsi ty šetřené peníze tento měsíc měl (a odkud jsi je vybral, tedy kde je nula). Platí tedy pravidlo (po prvním cyklu), nepřevádět peníze na Plus s nulou, protože tam bys za výběr platil. Pokud máš nulu všude, tak buď riskuješ (třeba na konci měsíce je to v pohodě) nebo to dáš na normální eMax.
    Navíc můžeš měnit název Plusů a tam si to poznamenávat, kdybys s tím měl problém - dáš si tam měsíc, kdy jsi to naposledy užil.

Kreditka je jednoduchá - splatnost mám nastavenou PO VÝPLATĚ (můžeš si to zvolit). Tedy až přijde výplata, tak se podívám, kolik mám nechat na mKontu pro kreditku, případně mohu rovnou udělat v IB splátku. Je to stejné, jako když po výplatě platíš různé složenky na které nemáš trvalý příkaz nebo inkaso.
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    NELDE: no ten tvuj prelivaci system mi prijde zmatecny, v tom bcyh se na konci mesice vubec nevyznal, hlavne jeste platit na dluh kreditkou, bych v noci nespal asi :o) ale ne, ze by to nebylo chytre reseni.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak čtvrtý Plus mi dneska ráno přišlo potvrzení žádosti (z 21/3) a během dopoledne to bylo zařízeno. Asi už se jim to rozjelo.

MRTVY_KENNY: Jako pátý, když v měsíci přeženeš počet výběrů. Jako účet na příchozí platby (když nevíš, kdy přesně to přijde a kdy se tomu budeš věnovat). Jako účet pro druhou platební kartu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MRTVY_KENNY:
    taky jsem zjistil az tady ze i z eMAXu muzes zadarmo platit kartou...
    coz me hodne oslovuje jelikoz nemusim porad sibovat penize na mKonto a tam sibnu jen nejaky obnos jednou za cas pro vyber hotovosti kterou pouzivam jen v nouzi...
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    CAIDEL: no ja myslim, ze to mas dobre, hlavne tam muzes mit tesne po vyplate trvaly prikaz treba na ten emax s tim, ze si tam nechas jenom na nahodne platby kartou. tohle treba z emaxu nelze a ja to taky uplne nedomyslel, vsechno mi leze na emax a musim to rucne prehazovat.

jak dopadne ten emax+, tak to asi zmenim, idealni stav by byl asi neco jako:
    prijde vyplata (datum +- vim), co jsou pravidelne platby, se trvalym prevodem posle na emax plus (1+2 treba) a kdyz prijde cas na platbu (osobne vsechno platim ve dvou mesicnich vlnach), tak proste udelam rucne presun z emaxu+ na mkonto, kde nasledujici dny cihaji trvale presuny, ktere uz primo ty platby zaplati, kam maji.

co mi zbude po mesici jako usetreno, muzu hodit treba na emax+ 3.
    nebo tak nejak z voleje..

akorat mi unika, k cemu budu pak pouzivat ty obyc emaxy. max tak na nakupy pres net.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Ještě jsem měl dodat, že to "laciné" holé konto stačí jedno na rodinu (-;

Osobně mám ČS z dřívějška kvůli hypotéce a mBank. Jak mi přijde výplata na ČS, tak ji celou převedu na eMax a pak si nechávám na mKontu nějaký zůstatek na inkaso a platby kartou. Až skončí hypotéka, tak účet u ČS ruším úplně, nechám ho tam jen ženě, které chodí 4x do roka zahraniční platba a kdybychom potřebovali platit do zahraničí.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Zapomněl jsi na účet pro zahraniční platby (-; a pro vklady a výběry v hotovosti na pokladně.

Já to řeším následovně (od konce):
    - na nákupy kreditku. mBank mohu doporučit, jinde za to bývá poplatek. Jinak existuje karta od GE, kde vrací malé procento utracených peněz, a karta od ČS, kde můžeš získat dárky (nepraktické, kromě předplacenek na mobily)
    - na výběry je to podle účtů. Bez účtu (třeba u kreditky) je to drahé. mBank má výhodu tří výběrů kdekoli zdarma, ČS má nejširší síť bankomatů a 6,- za výběr (nad rámec zvoleného programu).
    - přijímání peněz - pozor, že některé banky toto účtují (v některých produktech v rámci paušálu, většinou ale se to platí). Hodně záleží na počtu příchozích plateb. Asi bych to nechal posílat rovnou na nějaký spořící účet, tam to bývá zdarma.
    - spořící účet - aktuálně vychází nejlépe moje neoblíbená GE, ale je to akce a pak to přejde na normální hodnotu. A pak nevím, jak to bude výhodné, protože ostatní banky nedávno snižovaly, GE má 2,8 od začátku února. Asi bych se kvůli rychlosti převodů spíše koukal na banku, kde mám běžný účet. Taky je opruz mít několik IB účtů.

Suma sumárum - doporučuji mBank pro běžný IB a karty (určitě jdi do kreditky za nula, užívat ji nemusíš), spořící účet jakýkoli podle chuti (je tam změna snadná) a k tomu jeden "laciný" holý účet v klasické bance pro zahraniční platby a v případě nutnosti hotovostního vkladu. Případně přes něj prožeň výplatu, abys dosáhl na tu hranici, od které ho máš zdarma.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    CAIDEL: já si myslím, že to je rozumný postup. vždy, když mi přijde výplata na mKONTO, provedu všechny měsíční platby a zbytek pak převádím jinam...
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KOC256: Peníze na více účtech považuji za téměř nezbytnost - zvlášť v dnešní době kvůli diverzifikaci rizika.

Osobně používám kombo mBank + FIO (a ze setrvačnosti mám na pár plateb ještě nevýhodnou Spořku, ale co už...)

Akorát jak tu koukám na ostatní, tak se liším asi hlavně tím, že pro mě je "hlavní" konto mKonto (tam si nechávám všechno posílat a tak...) a když se mi tam nahromadí víc než potřebuji, přesouvám to na eMax, kde už to nechávám ležet... Není to sice tak výhodné, ale nějak to asi odpovídá víc tomu, jak to bylo zamýšleno a tak se mě změny až tak strašně nedotknou...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TANTRICK: pozici nejvýhodnějšího spořícího účtu :-)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    OK tedy po procitani mi vychazi ze bych si mel rozlozit penize do ruznych bank... muze tu nekdo poradit nejake konkretni schema uctu kde a jak penize nechavat?
    1/ kde nechavat penize ktere v mesici nepotrebuji
    2/ kam si nechavat posilat penize (muze se asi kryt s 1/)
    3/ ucet pres ktery budu platit kartou
    4/ ucet pro pripadny vyber z bankomatu

dlouhodobejsi investovani ted pominme...
    NELDE
    NELDE --- ---
    TANTRICK: Pokud je mají u nich. A krajně nevýhodné pokud je mají jinde. Což hrozí.
    GOR
    GOR --- ---
    TANTRICK: Presneji receno s nulovym urokem...
    TANTRICK
    TANTRICK --- ---
    BUNDA: "Pak však eMax ztratil"
    co ztratil?

NELDE: pro banku je vlastně výhodnější, když maj lidi co nejvíc peněz na mKontu s minimálním úrokem než na spořícím s vyšším úrokem.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    ja o emax plus zadala ted a trvalo to asi pul minuty nez mi byl ucet zprovoznen..
    MICKI
    MICKI --- ---
    VXP: asi to bude hodně o štěstí či náhodě. Já žádal asi ve středu a byla to otázka několika hodin
    MRTVY_KENNY
    MRTVY_KENNY --- ---
    VXP: treba u me treba udajne az 3 tydny, pac jsem musel nahlasit novou obcanku :)
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    NELDE: A v čem? V korunách? A kde jsou ty centrální banky mimo ČNB, které berou overnight v korunách? (V Zimbabwe teda určitě berou vklady v čemkoli, ale s výplatami je to horší.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam