• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ADAMMmBank
    mBank: http://www.mbank.cz/ - Internetové bankovnictví: https://online.mbank.cz/

Pokud máte konkrétní problémy, které potřebujete řešit, můžete se obrátit na správce klubu (nyx pošta; id: ADAMM), který byl zaměstnancem a nějaký ten kontakt tam ještě má.

Co je mBank: česká organizační složka polské banky mBank vlastněné ze 70% německou Commerzbank (2. největší banka v Německu). mBank vznikla v Polsku v roce 2001, v ČR od listopadu 2007.

rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: V době, kdy jsem o tom mluvil, těch lidí moc nebylo (-; Dneska už to prakticky nejde. Ale nechápu proč to novým lidem dávají dál, alespoň nové smlouvy mohly být bez.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MUNIN: víc důvodů - náročnost jeho odstranění ve vnitřních systémech dost vysoká, nutnost obeslat všechny lidi, co mají smlouvy s updatem smlouvy, protože to je změna, která je z právního hlediska velká... no a další důvody... prostě pech :/
    MUNIN
    MUNIN --- ---
    NELDE: Předčíslí/sort code povinné není, ale když už se je banka o své vůli rozhodne lidem přidělovat a uvádět ve smlouvách, musí je pak v mezibankovním platebním styku používat.

http://www.cnb.cz/cs/aktuality/uvodni-strana/2010-01-07_004.html
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: Proč to nešlo zrušit? Předčíslí přeci není povinné. Většina bank ho nepoužívá.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: nešlo zrušit. bohužel, snaha byla.
    NELDE
    NELDE --- ---
    BUNDA: Nevím, jakých trvalých příkazů by se to mělo týkat. Logika je jednoduchá - pokud máš trvalý příkaz do mbank, tak by to měla mbank identifikovat a připsat na účet. Problém může nastat jen pokud ti tvoje banka nechce takový trvalý příkaz (nebo i jednorázový) provést, protože o té potřebě předčísel ví. Tam je ale problém zakopán v tom, že tyhle banky za změnu trvalého příkazu vybírají poplatek. Takže pokud tě donutí, aby sis to musel změnit, tak jednak vyberou penízky navíc a jednak zatopí konkurenci. U trvalých příkazů z mbank by problém být neměl, protože celou dobu chodili i s předčíslím. Stejně kromě inkasa se páruje podle VS, případně SS.

ADAMM: vzpomínáš, jak jsem psal, že předčíslí je opruz a řešení mbank bylo, že není nutné ho užívat, ale nezrušili jste ho? Teď se vám to vrací. Kdybyste ho zrušili a nové účty dávali bez něj, tak by to bylo bez problémů. A mohli jste to udělat ještě před zavedením inkasa, tedy totálně bez problémů.
    KAREN
    KAREN --- ---
    ok, dik.)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    jestli ne, tak řekni a já se zeptám :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KAREN: jestli jsi na mFóru, tak napiš zprávu uživateli dalich - to je dalibor chvátal z měšce a to on našel tenhle trik, takže jestli někdo ví správnou odpověď, tak je to on.
    KAREN
    KAREN --- ---
    WITTGENSTEIN: hmm tak jo, diky.)

mam jeste takovej hloupej dotaz k tomuto: potrebuje zahr. klient, kterej posila takovouhle platbu do mBank, adresu banky (jeden klient to ve svym formulari vyzaduje)? v tomhle pripade bych zadavala adresu mBank?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PISTA1: zpracování předchozích plateb bez předčíslí se nemění, takže by to rozhodně přijít mělo. já si tipuju zítra mezi devátou a desátou.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KAREN: Zkoušel jsem to před týdnem, zatím jen jednou, prošlo zcela bez problémů (částka kolem patnácti tisíc).
    KAREN
    KAREN --- ---
    WITTGENSTEIN: ojoj, zkousel jsi to jednou? a slo o velkou castku?;) nevim, jestli se mi chce riskovat prijem obcasnejch plateb od zahr. klientu... je to velky lakadlo, predstava, ze bych konecne zrusila ucet u CS, zni dobre
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KRYSTOF_: Mezinárodní transakce: ten trik s ČSOB funguje, ověřil jsem to na vlastní kůži.
    KRYSTOF_
    KRYSTOF_ --- ---
    nevite jak to vypada s hotovostními transakcemi ? měl jsem za to , že v obchodní síti žabka se daji ukladat penize v hotovosti na účet avsak pak se nejak zmenil zakon a od prosince netusim jestli se neco zmenilo.

jo a nevitej ak to tedy vypada s mezinarodnimi transakcemi ?
    PISTA1
    PISTA1 --- ---
    NELDE: Doufam mas pravdu. Ve ctvrtek o pul 10 vecer me kamos poslal prachy, stal sem vedle nej, cislo uctu (bez predcisli) on ma komercku, zatim nic nedorazilo :o(
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NELDE: problém je, že v leckteré smlouvě od mBank je účet uveden bez předčíslí. Tohle je celkem slušnej vopruz a jedna z prvních věcí, která se mě osobně dotkne.

Navíc sama mbank prostřednictvím svých zaměstnanců píše o problému nejen s inkasem, ale i trvalými příkazy. Takže až se posere nějaká platba přesunu vše jinam a bude klid.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DEMONOFANARCHY: mLinka, jdi přes nulu, vysvětli jim co a jak. nebo můžeš na pobočku, ale ti ti maximálně pomůžou tak, že vysvětlí a zavoláš od tam na mLinku. ale tam máš volání zadara :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Měl bys užívat číslo účtu i s předčíslím. Pokud ti přijdou peníze na číslo účtu bez předčíslí, tak to mBank zpracuje správně (alespoň to slibují). Peníze odeslané z tvého účtu budou chodit s předčíslím. A to je asi ten zakopaný pes - inkaso bude poslané na účet bez předčíslí a přijde z účtu s předčíslím. Tedy to nemusí inkasní banka správně zpárovat a je tedy nutné ji zpravit o správném čísle účtu. SIPa se to netýká, tak tu změnu provede Pošta centrálně.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Ja vim ze se to tu predc isli jiz probiralo... Ale porřad jsem nejak nedotcen i po precteni
    ADAMM.

Pokud nekdo provede (spusti) ulozeny prikaz ve svem uctu stylem posli XYZ na 123456789/6210 1000Kc tak je vse OK? Zlobi to jen u inkas a takovych veci? nebo pro kazde poslani penez (treba vyplata, jednorazovy prevod ke me, ...) musi se davat predcisli?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: poslal jsem Tomovi upozornění. správný odkaz je tento: http://www.mbank.cz/pruvodce/faq/index.html?category=47
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam