• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: Pro teslu byl každej model skoro krach až po (a včetně) Modelu 3. A to nebyla šílenost. Pořád si myslim, že se ten risk ve výsledku vyplatil.

    BOBASH: Na messengeru jsi byl velmi jasnej, že se akcií mam zbavit (a ne v horizontu 5let). To byla hodnota 420$. Mam v kalendáři na únor 2022 upomínku, takže počkej, ozvu se ti a připomenu tvá slova :)

    A ach jo, musim makat. Rád bych se tu hádal hodiny (kecám), ale práce nepočká.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Žádná Tesla tě bez řízení domů neodveze, i když si to spousta majitelů myslí (a pak bouraj). Viděl jsem videa, jak ta věc funguje – aby tě to třeba po městě odvezlo domů, tak to má před sebou ještě roky vývoje, teď to prostě samo řídit neumí (ano, umí to "řídit" v 98% času, ale v ty 2% tě to zabije, což je trochu problém).

    A rejd na parkovišti je důležitej vcelku pro každýho, protože lidi obvykle parkujou. Nebo zatáčej.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: pro někoho je důležitej raid na parkovišti, pro někoho ten strašlivě napyču nespolehlivej lvl.2 asistant, co tě doveze domů bez řízení, uvidíme, která je větší, IMHO celkem brzo...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Protože ta kapitalizace je furt blbost.

    Samozřejmě je to z části projev naprosto zdeformovanýho stavu současný ekonomiky a zejména kapitálovejch trhů, kde se dějou úplně divný věci, co se nikdy neděly, do značný míry dost možná kvůli věcem jako jsou drobní investoři z Robinhoodu, ale do mnohem větší míry kvůli naprosto nekontrolovanýmu tištění peněz.

    V žádným vesmíru nedává smysl, aby Tesla měla fundamentální hodnotu vyšší než 10 největších automobilek.

    A krach přijde, ale jak jsem psal na FB, rozhodně bych Teslu neshortoval, protože ten pád může taky přijít za 5 let.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DAN_F: Loni na jaře jsem psal, že začnou přicházet na trh letos. Což se děje. Ale ještě nenastala ta druhá podmínka, totiž že jich dokážou vyrobit a prodat víc.

    Tesly už teď nejsou nijak výjimečný – možná výkonem u modelu Plaid, ale to nikoho moc nezajímá, už normální elektromobily jsou až zbytečně rychlý. To, co je pro Teslu reálně důležitý, jsou Modely 3 a Y, a ty už mají spousty srovnatelný konkurence, ať už je to Enyaq, Mach E, Kia EV6, BMW i4, Mercedesy EQA nebo EQC...

    Jediná šance Tesly na to, zůstat opravdu významnou automobilkou, by bylo dokázat spustit reálně fungující FSD, který by bylo fakt FSD ( = daly by se spustit robotaxíky). Jinak už bude její význam spíš klesat.

    Stoupne asi podíl na trhu, ale s tímhle směřováním nemá šanci překonat pozici dejme tomu BMW, což ale nestačí na potvrzení hodnoty firmy.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Dokud ty píčoviny neohrožujou produkt jako takovej, tak je to v pohodě a love brand chápu.

    Problém Tesly je, že některý ty píčoviny produkt už ohrozily (Falcon Doors málem způsobily, že nestihli Model X, což je ještě mohlo poslat ke dnu) a další ji ohrozí, zejména proto, že Musk ty píčoviny vymýšlí čím dál větší. A dopadne tak přesně stejně jako Henry Ford, kterej taky stvořil úžasný věci a pak ho museli příbuzný normálně vykopat z vedení automobilky, která málem zkrachovala.

    Závody, speciální modely a podobně jsou něco jinýho než to, že překopeš nějakou naprosto klíčovou část auta tak, že bude hůř fungovat, jen aby byla víc cool.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    BOBASH: Počkej, nepsal jsi tu, že tradiční automobilky už mají stejně dobrý elektromobily jako Tesla někdy loni na jaře? :D
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: Tak zrovna u tebe bych čekal, že tyhle píčoviny můžeš chápat - aneb jak vytvořit love brand. Všechny tyhle píčoviny jako falcon doors atp. prostě stály za tim hypem okolo těch aut. A je to dobře. Prodávaly by se i bez toho? Ano. Ale byl by kolem nich takovej "kult" a cool faktor? Ne. Protože o těch věcech mluví každej. Když někdo přijede s teslou a otevřou se falcon doors, tak je to prostě zážitek pro všechny zúčastněné.

    Jinak teda s timhle přístupem by se automobilky měly vysrat na jakýkoliv závody a další kokotiny, který jsou na první pohled vlastně zbytečný a plejtvaj prostředky (ač kolikrát pomohly tvořit image značek).

    A škoda, že ta toyota chce yoke taky prodávat, taková to tradiční automobilka.

    BOBASH: tobě ta kapitalizace nedá spát, co? :)) Už to bude rok, co jsme to řešili a ty jsi předpovídal ohromný pád. Zatim na něj stále čekám. Ale mam to v kalendáři.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: Cílovku tohohle auta chápu a věřím, že je to auto nadchne.

    Ale ty nechápeš, že pokud by Tesla měla dostát tomu, co slibuje její tržní kapitalizace, tak musí prodávat auta cílovce Toyoty a Volkswagenu. A ty jí pošlou s autem, se kterým se nedá pořádně otočit na parkovišti, do prdele.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: aletovíšžejo...

    proto je z půl hodinový recenze prvních pětadvacet minut věnovanejch interiéru, tomu, jak propojit auto s dvě různejma bluetooth sluchátkama, jak zapnout děckám video vzadu, a posledních pět minut ježdění. Seš dinosaur, co naprosto nechápe cílovku tohodle auta, hledáš v něm věci, po kterejch oni neprahnou a pak se tu rozčiluješ, jak je na hovno, zatímco Tesla boří další rekord.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Krach dost možná nebude, protože Muska vykopnou. Ale tak do 5-10 let přijde ta chvíle, kdy to budou muset udělat.

    Nejde jen o yoke, jde o to, že Musk vymýšlí naprosto iracionální píčoviny, který nejsou k ničemu dobrý, a věnuje na ně obrovský prostředky a úsilí Tesly. Není žádnej dobrej důvod pro yoke a zrušení páček pod volantem, volant s páčkama funguje skvěle. Důvod je jen "bejt jiný", a šokovat. Stejně jako raketky na stlačenej vzduch na Roadsteru a další vocasoviny.

    Teď to ještě není tolik vidět, ale za chvíli přijde okamžik, kdy tradiční automobilky budou mít stejně dobrý elektromobily jako Tesla, budou schopný jich vyrobit víc, a Tesla narazí na limit, kolik může prodat aut přesně kvůli těmhle kravinám.

    Věc jako yoke je lákavá jen pro Tesla fanboye. Pro většinu normálních lidí je to odpuzující a budou si chtít koupit normální auto.

    A to je problém, protože tržní kapitalizace tý firmy odpovídá největší automobilce světa, kterou s tímhle přístupem nikdy nebude.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: to je drive-by-wire, takže nic, co by se nedalo vyřešit, nebo je vyřešené nastavením (viz obrázek). Já bych si to rád vyzkoušel, než začnu všude psát něco o kokotech, krachu, magorech a tak.

    SITH
    SITH --- ---
    no ten volant je samozřejmě naprosto hroznej a já doufám, že es tam půjde dát normální volant
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    OMNIHASH: myslíš u toho auta vybavenýho nepříliš spolehlivýho Level 2 asistenčním systémem? Hele asi ne člověče...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Aby ten volant dával smysl, muselo by to mít strmější převod při otáčení, pak by nebyl problém s ručkováním. To očividně nemá, a podle toho co vidím já ve videích, tak je to naprosto příšerný.

    Že nějakej Tesla fan říká, že je to super, nic neznamená. Kdyby dostal místo volantu odlitek Muskova hovna, bude říkat to samý.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: tak však je v tom volant stejně jenom jako opěrátko na ruce a držák pro airbag...
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: Po internetech píšou, že když budeš mít variantu s drive-by-wire, tak ne.

    BOBASH: Technicky tam neni žádnej "pevnej" převod, takže tipuju, že při nastavení sportovního řežimu, se ti změní nastavení stejně jako při vyšší rychlosti. Zatim, co to lidi ve videích zkoušej, tak na to nenadávaj a líbí se jim to. Stejně jako řazení na displeji. Zrovna to řazení na displeji jsou si zkoušel simulovat v autě a normálně bych s tim dokázal žít. Zkoušel jsem simulovat i yoke a taky to docela šlo. Kor když to můžeš ovládat následovně :D

    https://twitter.com/i/status/1403843220602122243
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Jenomže u Toyoty je to koncept, vsadím se, že v sérii to nebude.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: I kdyby se za pár roků neměl používat, tak není důvod ho nahrazovat něčím, co TEĎ je nahovno.

    Ad používání volantu:

    O víc než 360 stupňů točíš kdykoliv, když děláš velmi neobvyklý věci jako například:
    - parkuješ
    - otáčíš se
    - zatáčíš do pravýho úhlu (nebo ostřejšího)
    - projíždíš třeba vracečkou někde na okresce

    Dost na to, abys musel přehmatávat, zatáčíš běžně třeba v pravým úhlu po městě.

    Viz video o příspěvek níž.

    Na to, aby se v takový situaci řídilo úplně debilně, stačí třeba hranatej zploštělej volant co je v Peugeotech. Tohle bude ještě o třídu horší.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Tak snad nezkrachuje ani toyota :)

    Toyota bZ4X dostala výrazný žraločí design a jako první na světě vidlicový volant – DesignMag.cz
    https://www.designmag.cz/technika/96822-toyota-bz4x-dostala-vyrazny-zraloci-design-a-jako-prvni-na-svete-vidlicovy-volant.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam