ADAM: Výpočet je jednoduchej, ale individuální, neznám tvou cenu elektřiny.
Když máš "nejdražší" elektřinu co jde, tzn 6kč/kw a žere ti to 20kw/100km (spíš vyšší spotřeba, nejnovější EV žerou míň), tak tě to to vyjde na 1,2kč/km.
Takovou vysokou cenu ale spousta lidí nemá, navíc se s trochou snahy dá využít nočního proudu(resp tarifu pro elektromobily) a najednou to je 4kč/kw, takže jezdíš za 0,8kč/km.
Já osobně nabíjím kromě nočního proudu i z přebytků ze soláru, takže jezdím za 0,5kč/km. (pokud bych přebytky prodával ČEZu, tak za ně dostanu tak směšný drobný, že to snad radši budu pouštět do země, naposled mi nabízeli 0,5kč/kwh...)
Samozřejmě pokud bys chtěl nabíjet jen na veřejných nabíječkách (a ještě k tomu rychle) tak se cenově dostaneš úplně jinde, ale to už musí napsat jiní. Tím, že já nabíjím jen doma, tak u žádné společnsti nemám tarif (navíc nemám auto z koncernu, takže ani nemůžu využít jejich zvýhodněné sítě), takže když vyjímečně jedu trasu, na které musím dobít, stojí to docela raketu. Naposled když jsem nabíjel na rychlonabíječce, tak 1kwh vyšla na 14kč, ale dobíjel jsem jen 20kw (za 10min, ani jsem nestihl dochcat a musel jsem to jít vypnot, abych nepřeplatil :D) takže mě 1km na té konkrétní trase vyšel asi 4kč.
Když máš nafťáka, co žere 7l/100km tak to při ceně 35kč/l vyjde na 2,5kč/km. Takže za mě se to určitě vyplatí (nehledě na to, že auto v mojí kategorii by žralo min 10l/100km, a jezdil bych za 3,5kč/km)