• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER:

Power Your Home with the Cybertruck | Tesla Powershare Install + Details
    https://youtu.be/rk8vtSHJYF8?si=JKkSmGtgjUxFDP_q
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TEAPACK: Cybertruck to prý umí, nevím jak real. Nevím jak další auta.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    DZODZO: no, tohle umí akorát F-150 a to ještě k tomu jen do tvého baráku, nikoli jako vyrovnávací prvek distribuční sítě =)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    LAUNCHER: Zatim nijak. A s platformou MEB myslim nijak i do budoucnosti
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    DZODZO: Coz mi pripomina... JYRKA: Jak je na tom pls Enyq s Powershare? Pripadne jak to u VW vypada do budoucna s Powershare? Omlouvam se, ja si vzdycky navymyslim :-)) (moznost sdilet baterii vozu s rodinnym domem, dost mozna jsem nepouzil vhodnou terminlogii - pripadne se omlouvam)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TEAPACK: 1) Protoze sumu nakladu vsech tech vetrniku bys nepostavil v dnesni EU ani jednu JE. To neni mmch primarne kritika nakladu vystavby JE, to je kritika nakladu vystavby JE v EU. Jen naklady uradu Dany a jejich boys & girls: "Výdaje úřadu pro jadernou bezpečnost v příštím roce vzrostou na 486,1 mil. Kč." Ja vim, taky je mi podle jejiho TW sympaticka, ale pak slysim i tu vecnou kritiku "rozsahu" z oboru.

Výdaje úřadu pro jadernou bezpečnost v příštím roce vzrostou na 486,1 mil. Kč
    https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/vydaje-uradu-pro-jadernou-bezpecnost-v-pristim-roce-vzrostou-na-4861-mil-kc

2) Protoze si v DE na zaklade tesneho hlasovani, patrne za masirky ruskych penez, vypli fungujici JE.

3) Pokud se to smi, je vyhodne stavet oboje. A urcite extremne nevyhodne z poli duvodu JE vypnout.

TLDR; mate pravdu oba 😊

DZODZO
    DZODZO --- ---
    TEAPACK: prechod na elektromobilitu toto vyrovna, lebo ti vznikne obrovska distribuovana bateria, kde ludia budu motivovani spotovymi cenami nabijat ked je elektriny prebytok
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    RSZ: O.o a proč tam mají tolik větrných farem, když by jim bohatě stačila jedna, dvě jaderky a nebyly by problémy s přetoky do ČR, nebo s velkými proudy ze severu na jih...

Z toho letáku je vidět, že vytěžitelnost větrníků předpokládají cca 30%, takže místo 7GW instalovaného výkonu větrníků ti stačí 2GW instalované v jaderce a nemáš problém s tím, že ti přestane foukat, nebo naopak začne, zrovna když svítí sluníčko a fabriky jsou kvůli státnímu svátku v útlumu a FVE ti začnou hnát napětí v síti do nebes (příklad letošních Velikonoc) ;)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    LAUNCHER: Nejak mi nepride ze by se Norci hroutili z cen el. energie 🤷🏻‍♂️
    Norway: monthly electricity prices 2024 | Statista
    https://www.statista.com/statistics/1271469/norway-monthly-wholesale-electricity-price/
    ⚡️ Electricity prices Europe
    https://euenergy.live/
    RSZ
    RSZ --- ---
    LAUNCHER: pardon, koukám, že to zní trochu přehnaně, ale vlastně jsem to tak nemyslel - já mám větrný park na dohled a přijde mi to fakt jako něco samozřejmého, stejné překvapení by pro mě bylo, kdyby si někdo stěžoval na podobu sloupů VN (a to to VNko je větší zásah do krajiny)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RSZ: Zkusil bych to napsat jemneji, ale vnimam to bohuzel stejne jako ty. Pratele, pohodlnost a bezpeci doby laka, ale prosim vas, nestouchejme s NIMBY do te EU energetiky, uz tak zazila prilis. Napr. nechat pri blackoutu ztuhnout ocel v ocelarne je nesmirny prusvih. Jsme Evropa, energie vetru tady ma neskutecnou tradici a prosim pamatujme na moudrost nasich predku.

#patek Umelecky poklad, znazornujici technologicky poklad te doby, z roku 1670. Hluboce se sklanim pred obema aspekty. Windmill of Wijk bij Duurstede, autor https://en.wikipedia.org/wiki/Jacob_van_Ruisdael .

RSZ
    RSZ --- ---
    TEAPACK: vždycky mě překvapí, že lidi jako ty existují, já jsem z Německa zvyklej na větrníky všude a nic o mrveni krajiny by mě nikdy ani nenapadlo
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HERR_FLICK: Ano prosim, vcera bylo pozde. Jen nesdilim Tvuj optimismus, ze se nekde podari realne velke parky vystavet, protoze CZ NIMBY. Pro jistotu dodavam, ze v diskuzi zda "dalsi reaktory nebo vitr" jsem zastancem "oboje, hlavne stavte". S timto mym nazorem se, priznavam se, "opicim" po Polsku - plany jak na vetrne parky, tak na 2 jaderky.

Nemecko je udajne mmnt velky fanousek vystavby JE v PL + CZ. Ach jo, no. Prosim, jestli nekdo mate more info o pozici DE, rad si to poslechnu, klidne posta.

A konci veskera sranda vazeni, bohuzel. Nadseni "nasi" nejvetsi "baterie" na dorovnavani skoro-blackout situaci (nefouka + nesviti) vypada takto:

x.com
    https://x.com/michalpur/status/1867221679048413454

TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JYRKA: ano, stejně jako u větrníků, kdy taky nefouká jen když potřebuješ nabíjet atp =)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    TEAPACK: A vis o tom, ze to nejde sumarizovat? Musis brat vzorky minutu po minute a pak se dostanes k jinym cislum.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    HERR_FLICK: což je taky zhruba vývoz elektřiny z naší země.. takže proč si mrvit krajinu, když stačí snižovat prodej do zahraničí ;)
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    Další díl talčítkové ságy, ukázalo se že fosilní dědictví přináší víc tlačítek než jsem čekal
    Tlačítka v autě, jsou potřeba? 2. díl
    https://youtu.be/c9OoNCE20-A
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Lidl má nějakej bug, že hlásí nabíječky offline, takže kdo chce nabíjet zadara, má možnost :)
    MINER
    MINER --- ---
    COMODOR_FALKON: vize nám nekazíš, ty grafy to zohledňují.
    Proto je ten potenciál taky tam, kde je, a ne na 100%.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    HERR_FLICK, MINER, PEPAZZ, LAUNCHER: Nerad vám kazím utopické vize pánové, ale tahle země je dost závislá na srážkových mracích z vnějšku - a ty dost často neprojdou přes kopce samotné, natož s větrníkem…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam