• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    mozna uz to tu bylo
    Nový report evclinic.eu - zabývají se opravami BEV a hybridů včetně baterií..
    Analýza a vyvracení mýtů: EV nejsou dražší, dražší jsou fosilní vozy a hybridy!
    • Kolik stojí nová baterie? Kolik stojí nový motor nebo převodovka? Krátce a jasně – nekompetentní novináři a mainstreamová média vás roky dezinformují. Přitom tohle měla být jejich práce.
    • Excel dokument (odkaz níže) obsahuje ceny jednotlivých částí pohonných systémů, katalogová čísla, obrázky dílů z katalogů a další parametry. Ceny se mohou lišit podle zemí. Chybějící údaje jsou doplněny z katalogů z USA.
    Po měsících sběru dat z katalogů autorizovaných servisů jsme zjistili, jaké značky přežijí přechod na specializované servisy. Vše se odvíjí od 3 parametrů: Jednoduchost, servisovatelnost a dostupné ceny.
    Klíčové body:
    1. Hlavní problémy EV:
    • Největší slabinou nejsou baterie (kromě hybridů), ale:
    1. Elektromotory
    2. OBC (Onboard Charger)
    3. Tepelná čerpadla
    4. Baterie až na 4. místě
    • Kvalitní systém right-to-repair (právo na opravu) je zásadní.
    2. Ceny:
    • Hybridy mají nejdražší baterie na kWh – průměrně o 40 % dražší než EV.
    • Hybridní pohony jsou celkově nejdražší, následují fosilní vozy, zatímco EV jsou nejlevnější (průměrné ceny).
    3. Nejhorší značky pro opravy:
    • Xpeng, MG, BYD, Stellantis, Honda, Nissan, Volvo, Rivian, Lucid, Mazda, Hyundai, Kia
    • Kia blokuje přístup k systému “Kia Connect” pro HR a SLO majitele.
    • MG a BYD nemají aktivní RMI (právo na opravu).
    4. Neudržitelná vozidla:
    • Dacia Spring – vysoké ceny dílů vedou k totálním škodám i při malých opravách.
    • Lucid a Rivian nemají systém podpory, což z těchto vozů činí rizikovou investici.
    5. Tesla je král:
    • Nejlevnější baterie a elektromotory.
    • Nejlepší RMI systém, přístupný i běžným osobám zdarma.
    • Finančně nejdostupnější pohonný systém.
    6. Japonské značky a Toyota:
    • Pro hybridy nejlepší volba: Toyota a Lexus.
    • Pro EV: Tesla, BMW, Mercedes, Hyundai, Polestar, Volvo.
    Shrnutí: Největší ekonomičnost EV systémů spočívá v nižších provozních nákladech a cenách dílů. Hybridy jsou nejdražší, a pokud chcete jednoduchou a udržitelnou volbu, Tesla nebo Toyota vedou.
    Kompletní data v tabulce:

EV vs ICE vs HEV by EV CLINIC - Tabulky Google
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/10_jF89qI2njlzqcPw4BNmeW-F2AzMc9yR5PPxvmIdnU/edit?usp=sharing

Mythbusting EV, ICE and Hybrid powertrain price Comparison – EV Clinic
    https://evclinic.eu/2025/01/19/ultimate-ev-ice-and-hybrid-comparison/
    MAGE
    MAGE --- ---
    Pekne reseni pro majitele cybertrucku =)

https://x.com/robert08938405/status/1896524968734904671?s=46
    IV0
    IV0 --- ---
    DIM_: Hyundai Ioniq 6
    DIM_: Měl jsem aut mraky a uměla to zatím jen Tesla. A to máme druhé auto plně vybavený Mercedes rok 2022
    DIM_
    DIM_ --- ---
    NIGHTHUNTER: Jak pises o ty automatice (rychle se nahreje volant a pak se to uklidni, kdyz uz OK, atd), ktery jiny auto/znacka to ma?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    LOPIK: Oni to chapou. Jen to zamerne ohybaji, jak se jim hodi.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    JYRKA: Tak zrovna tady je to dost jasný, jen na autofóru asi moc nepochopili jak fungujou aukce - jako že se to nemusí vydražit.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    IV0: Na autoforum neklikam, ale mam taky takoveho posilace zprav (byt jsem zatim jen fanousek a vlastni BEV nemam).
    Najdu si na FB profil autoforum, kde je tutove dany clanek - projdu diskuzi, kde zatim vzdy byl nekdo, kdo clanek uvadel na spravnou miru, zkopiruju a poslu znamemu zpatky.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    IV0: Nic ve zlym, fakt. Ale jsou to lhari a da strasnou praci se dohrabat k tomu, co byla puvodni skutecnost
    IV0
    IV0 --- ---
    JYRKA: Ok, tak já se mažu, sorry.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    IV0: Hele, cokoliv z Autofora nema cenu komentovat, repostovat a ani jakkoliv si toho vsimat.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jako vždy, revoluce začne ve Francii

A dozen Tesla cars burned at store, arson is suspected amid global protests | Electrek
    https://electrek.co/2025/03/03/a-dozen-tesla-cars-burned-at-store-arson-is-suspected-amid-global-protests/
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    AVATAREK: nemá, neumí, co tak koukám do konfigurátoru tak ani nemůže... :-(
    a kromě toho, že ta masáž je na úrovni mého starého Passata (takže na nic), tak jak jsem zvyklý na sedačky z ID.7 s proti tomu skvělýma masážema, vyhříváním i chlazením, nejvíc mi chybí ta automatika (kterou umí i třeba Tesla), že prostě v tomhle počasí sednu do auta, chvíli to hřeje (včetně volantu), potom časem vypne vyhřívání, eventuálně pak přidá chlazení... tady prostě zapni si a vypni si sám (což normálně jde taky, ale rád bych tu možnost nechat to na automatice, se kterou jsem byl naprosto spokojenej)

LAUNCHER: jj, dokonce i ten divočák zdrhnul po svých... ono to vypadalo jen jako ohnutá SPZ a pár prasklých plastů, jenže bohužel včetně jejich uchycení, takže prej na výměnu, nový nárazník se musí lakovat... a když 3 roky platím havarijko, proč ho taky jednou nevyužít a nenechat si vyměnit předek, stejně už tam bylo pár kosmetických drobností od parkování :-)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    SCHWA: Gratuluji, doufám že s Teslou budeš alespoň tak spoko, jako já. Pojištění dobrý nápad. Tohodle bych se zrovna nebál, ale jiných věcí ano. Pořád je to auto, průšvihy se bohužel dějí, ostatně viz níže.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NIGHTHUNTER: To mě mrzí pane. Všichni OK, doufám?
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    Zitra přebírám novou TM3 LR RWD. Držte mi palce, musím hned pak na schůzku na Letnou do Liberálu a klepu se, aby mi tam někdo nevyryl hákáč.. :) Raději jsem auto nechal pojistit.

Každopádně rád zodpovím nejrůznější dotazy. Až se s autem trochu sžiju :)
    NIGHTHUNTER: Na vyhřívaná sedadla kašlu, potřebuju odvětrávaná. Má je to?
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    JYRKA: Naboural jsem svoje auto a řešil náhradní - tak jsem na HoppyGo našel tohle a vyšlo to levněji než nějaký Enyaq nebo starsi Tesla. Zase jsem nechtěl to nejlevnější (typu BMW i3 nebo Kona), určitě pojedu i nejakou 400+ km cestu, kdy bych se rad co nejmene zdrzoval nabijenim :-)

https://www.hoppygo.com/cs/car-detail/514c19a02d
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    NIGHTHUNTER: první otázka: jak jsi to udělal? Chci taky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam