• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MINER: kia pv5
    DIM_
    DIM_ --- ---
    MINER: Kia EV9 je velka ne? Az moc.
    MYKEZ
    MYKEZ --- ---
    MINER: Hledal jsem dost a nenašel, ani Buzz nevyhovoval. Snad bude někdy relativně brzy BEV Staria.
    MINER
    MINER --- ---
    Je nějaký EV, kam se vzadu pohodlně vejdou 3 děti (dvě velký, jedno v sedačce) a pes s vercajkem do kufru, plz?

Kámoš potřebuje, a tvrdí, že všichni jsou vzadu úzcí (včetně Enyaqu) a Buzz nechce.
    Nemělo by to stát raketu. Cena Enyaq je asi max.

Dík za tip případně, pokud něco takovýho je.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    PEPAZZ: ale i tak furt lepší jak CT, ne? :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    PEPAZZ: vlastne nechápu pro koho takovy auto dělaj : ) model 2 by měl sai tak 100x vetsi zakladnu potencialních kupců nez tohle monstrum
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    New Tesla Model Y Performance Breaks Cover, Plaid Wheels And All | Carscoops
    https://www.carscoops.com/2025/05/new-tesla-model-y-performance-breaks-cover-plaid-wheels-and-all/

NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    PEPAZZ: Nepleteš si to s novym S plaid?

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    btw. model Y performance uz se testuje na nurburgringu.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    MESTREY_: požáry jsou extrem ale nafouknuté články, to je celkem realita co tak čtu
    RSZ
    RSZ --- ---
    PEPAZZ: to si na autoforum.cz smlsnou, už čekám, jak mi kolegové začnou posílat články..
    MESTREY_
    MESTREY_ --- ---
    PEPAZZ: Pouch cells jsou i v Enyacich a nezaznamenal jsem pozary.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    PEPAZZ: Hele ani ne, nejčastěji celkem plynulé jízdy po periferii Prahy
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    PEPAZZ: Ano a proto pouch cells používají mraky automobilek a nic se neděje. Jde o způsob aplikace a zabezpečení, což podle všeho Porsche a Audi (které s nimi taky mělo problém) nezvládlo..

Btw: mám brát EV clinic vážně, po te co předvedli s tím článkem u modulu tesly? Budou něco psát o katastrofě, ale katastrofa z pohledu bezpečnosti je ten jejich zásah..
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Zajimalo by me jestli to Porsche chce i od sec gen taycanu který maj taky pouch cells ale s jinou chemií. Zepta se nekdo Honzy Staňka? ;))
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Porsche advises its customers not to charge the Taycan above 80% and not to park it near buildings, as there is a risk of 🔥🚒🧯🧑‍🚒 fire.

You really can't make this stuff up.

The Taycan's battery technology is a clear disaster, as I noted in my Teslarati article years ago based on solid information I received from an insider at that time.

I was heavily attacked at that time from all sides because of the article but latest today everone is silent.

Porsche is trying to hide the problems they had with the Taycan back then and even hired a security firm to find my insider. Today they are still not transparent about the problems they have because they continue.

With all good will, I can really only warn against buying a Taycan, no matter what generation because its not safe technology and the fun driving it is not worth the risk and money you spend.

Odpověd od ev clinic:
    Pouch cells are absolute disaster as choise in any automotive and performance applications. Anyone in Porsche who made that decision should be imprisoned
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    KORKMAZ: Jo, mám to stejně, jen ten můj prevít žere 20 :)
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KORKMAZ: ale stejne stojíš v zacpě a to kdyz je hezky nasere :)
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Tohle je přesně to roční období, kdy rád jezdím se svým eUpem, protože na jízdy po městě a okolí si teďka bere něco kolem 7kwh/100 a přitom normovaná spotřeba je skoro 13.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    Škoda nabízí možnost půjčit si EV na vyzkoušení za celkem O. K. cenu. Akorát bohužel asi nevrací cenu půjčovného při případném nákupu, což mi přijde jako trochu fail.
    Diskuze – Škoda vám na dva týdny půjčí Enyaq a Elroq. Jen tak poznáte, jak se žije s elektromobilem – Živě.cz
    https://www.zive.cz/clanky/skoda-vam-na-dva-tydny-pujci-enyaq-a-elroq-jen-tak-poznate-jak-se-zije-s-elektromobilem/sc-3-a-234813/default.aspx?artcomments=1
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    FEDAJKIN: já nejsem na videu, ale chci udělat delší zápůjčku a víc to otestovat.
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    NIKDAS: U nabíjení přes Typ 2 opravdu neodjede. Pokud zásuvka vozu detekuje kabel přes odpor mezi PP a PE, zastaví vozidlo pohon a zabrzdi se..
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    Nabíjecí obrubníky, to zní zajímavě, i když nevím jak budou fungovat s českou údržbou...

Nabíjení elektroaut z chodníku - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/nabijeni-elektroaut-z-chodniku/r~79603118355111f0a26cac1f6b220ee8/

Jinak mě teda v článku zaujala tato věta:

"Obrubník také údajně snižuje možnost nehody, kdy řidič odjede od stojanu s kabelem v autě."

1. Neznám jediné auto, které by dovolilo rozjezd při zapojeném kabelu
    2. Kdybych měl od pasu určit, u které nabíječky je větší pravděpodobnost, že si jí řidič nevšimne, rozhodně volím patník oproti sloupku...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam