• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PEDROBEAR: Sealion má problém, že fakt strašně žere, ten dojezd je tragickej i v reálu, nejen na papíře. A je dost malej proti třeba Enyaqu, BYD má pozoruhodnou schopnost dělat auta zvenku o třídu větší než zevnitř.

Zkus jestli ti bude stačit velikostně Enyaq, ten mi přijde, že je cca jako Superb, možná o něco málo menší. A nemá dotykovej volant, má kolečka, který fungujou super. Jestli ti jde o funglovku, tak chvíli počkej, než naběhne výroba s novým HW a věcma jako bezklíčový otevírání telefonem, frunk a mnohem lepší infotainment.

Pokud bys chtěl fakt mega kufr, tak si počkej ještě chvíli a kup si Peaq. Kufr tuším ještě není oficiální, ale asi můžu říct, že je poměrně hodně velkej :)
    JANOS
    JANOS --- ---
    PEDROBEAR: Ja mam Junipera od vanoc a je to skvely. Manzelka byla takove nerozhodnuta, ale po tydnu uz rikala ze je to super auto. Elon je kreten, o tom zadna, ale ty auta jsou porad jeste top.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    PEDROBEAR: iX3 Neue Klasse, Volvo EX60 nebo Juniper. Záleží na rozpočtu.
    LELI
    LELI --- ---
    PEDROBEAR: zalezi co s tim chces delat a na jak dlouho to chces - z toho se ovidji jaka rada bude pro tebe dobra a smysluplna. Nabijet a jen kolem komina, nebo hodne a casto cestovat? kolik let to chces mit?

u cinanu bych se obaval ze jsem posledni majitel vzhledem k resale value...
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    PEDROBEAR: Pokud myslíš funglovky. Tak bych se být tebou ještě podíval na škodu Enyaq a VW iD7....
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    PEDROBEAR: VW ID.7 Tourer? záleží pak na rozpočtu, jestli si vyklikáš novej s předním kufrem, digitálním klíčkem a zásuvkou na 230V a 3600W... nebo stačí nějakej starší kus, třeba s 250 kW, 4x4, zatmavovacím střešním sklem, masážníma odvětrávanýma sedačkama atd... ;-)
    Volkswagen ID.7 Tourer ID.7 GTX People 250 kW, kap. 8 | Sauto.cz
    https://www.sauto.cz/osobni/detail/volkswagen/id7-tourer/209324304
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PEDROBEAR: ID7?
    PEDROBEAR
    PEDROBEAR --- ---
    Jdu si pro radu - aktualne mam superba - korab se velkym kufrem a hledam neco podobne prostornyho v ciste elektro provedeni.

Nasel jsem Tesla model Y Juniper, ale mam trochu problem s Elonem a Tesly se mi nelibi vzhledove.
    Soused je distributor BYD a zaujal me Seallion 7, kterej jsem si mel moznost projet a je to frčák v awd + bezpecnostni normy, a dostanu na nej dobrou cenu, ale mensi kufr, mensi dojezd.

Nejakej jinej tip nebo doporuceni?
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    AHARAZ: Apku používám jen na hledání stanic, jinak mám Chip (přijde mi to pohodlnější ho mít na klíčku od auta). Na PRE nenabijím, takže taky většinou Futurego u Kauflandu a teď Lidl, který od dubna, jestli jsem dobře koukal, vychází cenově jak domovská DS, tak to spíš info pro tebe pokud už to nevíš taky. Primárně pak AC doma a v práci.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    PEPAZZ: KBA píše, že vadné moduly. Ale primárně to chtějí řešit SW updatem a výměna HW jen pokud neprojdou testem.

Takže to vypadá na vinu subdodavatele, což se holt stává

Rückruf
    https://www.kba-online.de/rrdb/buerger/#/ergebnisliste
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Honda zařízla Afeelu těsně před startem.
    Honda’s EV Pivot Just Wiped Out The Entire Sony Afeela Brand | Carscoops
    https://www.carscoops.com/2026/03/sony-honda-afeela-cancellation/#Echobox=1774444194
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    KORKMAZ: vidis to a janzil v tom ze od 2024 uz jsou baterky ve VW ok a ono ne. By me zajímalo co na te svolavčce fyzicky upravují
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    KORKMAZ: Chválím, že řeší. Chápu, že se do nich bude snažit kde kdo kopnout, ale za mě dobrý 👍
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    VW svolává ID auta 2023-2024 riziko požáru a není jich málo, přeliv i do Seatu, Škoda prý ne (ta si dělá battery pack přímo v CZ)

VW ruft fast 100.000 E-Autos zurück: Brandgefahr durch Akkus | Leben & Wissen | BILD.de
    https://www.bild.de/leben-wissen/vw-ruft-fast-100-000-e-autos-zurueck-brandgefahr-durch-akkus-69c28515d8eccf8272e7e768
    LELI
    LELI --- ---
    AHARAZ: mam pre i cez app a k oboum chipy a asi bych se obesel i bez toho cez chipu. Nabijim temer vyhradne verejne.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    DZODZO: Já s tim docela žiju a funguje to. Občas to neukazuje nabíječky (žádný, vlastní, roaming...) a je potřeba přenastavit filtr. Tohle dělá ale polovina appek, do nedávna i gigant typu Eon.

U nás je IMHO top PRE, kde je i super webový rozhraní. Hned v závěsu Tesla, to jsem zkusil prvně a jen dva faily: ujetý lokalizace vzhledem k poloze k nejbližším SCHs. A pak tak trochu mimo mísu fotky u jednotlivých SCH - koho zajímá, že třeba v Hradci mají zámek anebo na Zličíně kostel a zapadlí vlakový nádraží? Nabíječ by rád viděl, kde je ta nabíječka. To asi vyžaduje supervizi komunitní (ne)soudnosti. Ale funkčně naprosto spoko!
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    futurego som si minuly rok instaloval ked som siel na vylet do jihlavy, ale nakoniec som to nepouzil, nabil som na sc jamne cestou domov, odvtedy aplikacia nebola ani spustena :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    AHARAZ: Powerpass
    AHARAZ
    AHARAZ --- ---
    Zdravím, používáte někdo aplikaci Futurego pro nabíjení? Posledních cca 14 dní jim moc nefungují PRE nabíječky, většinou nedojde k autorizaci nabíjení. Občas půlka nabíječek z aplikace úplně zmizí, možná to není problém jen s PRE, to abych jim nekřivdil. Jediná jistota jsou teď pro mne nabíječky u Kauflandu...
    Není nějaká rozumná alternativa k aplikaci, která má pokrytí a jste s ní spokojeni? Nechtěl bych mít čipy, nebo víc jak jednu aplikaci. Já nabíjím hlavně doma, tak to nepoužívám zas tak často.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Mám pocit, že ne takhle jednoduše.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    BOBASH: To sdílení přes Wallet už má dneska víc značek, ne? Škoda spíš dohání standard než že by byla napřed. A stejně si na začátku musíš stáhnout appku a založit účet na MyŠkoda.
    Škoda’s electric bestsellers Elroq and Enyaq receive model year updates - Škoda Storyboard
    https://www.skoda-storyboard.com/en/press-releases/skodas-electric-bestsellers-elroq-and-enyaq-receive-model-year-updates/
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KORKMAZ: U škodovky znamená, respektive dva nejvyšší tarify ho mají nejlevnější. A "komerční použití" předpokládám že bude něco jako že to nemůžeš dát k autu z půjčovny nebo tím nabíjet cizí auta za peníze.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: Ale zato chytřejší než u většiny jinejch značek, včetně možnosti ho snadno sdílet přes Wallet.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Digitální klíč konečně dorazil do škodovek, ale jen pro nejnovější modely s novým hardwarem.
    Škoda zásadně vylepšila Enyaq i Elroq. Dostaly vše, co jim chybělo | fDrive.cz
    https://fdrive.cz/clanky/skoda-zasadne-vylepsila-enyaq-i-elroq-dostaly-vse-co-jim-chybelo-16336
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    BOBASH: Jako tak napůl. Nejdražší tarif u VW kupodivu neznamená nejlevnější Ionity. A navíc je tam nějaká výhrůžka, že se to nesmí využívat pro komerční užití - co to znamená a jak se to kontroluje, tak to netuším, ale něco ve smyslu že kdo bere moc, tak je podezřelej a bude prověřován :-)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KORKMAZ: Ionity s nejvyšším tarifem u Powerpassu (a tedy určitě i VW ekvivalentu) stojí 12 Kč.
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    NANUQ: Tak u VW se nekoná žádná sleva, sic v Ionity mají podíl. Oni mají tu svou dceřinku Elli, ale skrz to je Ionity ještě o pár korun dražší.

Jo a jel jsem nedávno někde uprostřed stredočeských východních prérií a bylo tam pod 4Kč, bohužel chademo a na AC jsem neměl čas. Nicméně taková cena se jen tak nevidí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam