• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JIMIQ: Já mám pocit, že Raval se dělí o fabriku (taky ve Španělsku) s ID.Polo, dříve známým jako ID.2, a Epiq se dělí o tu druhou s ID.Cross. Takže kapacity by mohlo být dost.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    BOBASH: nevím jaké mají produkční kapacity. Epiq se bude vyrábět ve Španělsku a dělí se o fabriku s Cupra cosi a nevím jestli něčím dalším
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    Jinak jsem si teď přivezl domů na test Leapmotor B10.

Jako...

Znáte takový ty předsudky o čínskejch autech, který se nenaplnily a třeba BYD jsou mnohem lepší, než se čekalo?

Tak si vezměte všechny předsudky, co máte o Stellantisu.

Vynásobte je předsudkama, co máte o čínskejch autech.

A pak si představte něco ještě tak o půlku horšího.

Něco, co by bylo alespoň vzdáleně podobně špatný, jsem mezi autama seriózně určenejma pro masovej prodej (nepočítám Kaipany a podobně) zažil naposledy u prvních Daewoo-Chevroletů, ale ty pořád nebyly zdaleka takhle blbý.

Test bude až to vrátím, ale zatím se to jeví, že je na tom úplně blbě úplně všechno, snad kromě toho, že to relativně nežere a má to slušnou baterku. Ale auto, který se musí na rovný dálnici aktivně řídit, aby se udrželo v pruhu, už jsem nezažil HODNĚ dlouho.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JIMIQ: Bych se nedivil, kdyby to byl víc než dvojnásobek, Epiq podle mě bude tak jako Enyaq a Elroq dohromady. Peaq o něco míň než Enyaq.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    JIMIQ: na cestach je to uz teraz poznat, minimalne v okoli Brna je kopu Elroqov, bola by to dobra slovna hricka keby prodeje Epiq boli epic :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Škodovka šlape na plyn, rekordní zájem je o elektroauta. V Číně se nedařilo - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/skodovka-slape-na-plyn-zajem-o-elektroauta/

Doslova raketový vzestup zaznamenala Škoda u elektromobilů. Zájem o ně se meziročně téměř zdvojnásobil (+92 procent) a automobilka jich za tři měsíce prodala téměř 52 tisíc. I tady Škoda vyčnívá – odbyt elektrických aut v celém koncernu totiž o osm procent poklesl.

------
    s Epiqem a Peaqem čekám další zdvojnásobení
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ta nová Toyota vypadá fajn...
    Toyota C-HR+ (2026): Dojezd elektromobilu, výbava, cena
    https://www.garaz.cz/clanek/testy-toyota-chr-plus-2026-dojezd-vybava-cena-21016785
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TEAPACK: LG a asi nejen LG v pohodě. // Omlouvám se za OT

TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JYRKA: Srovnatelné s debug modem na pračce ... =D
    ADAM
    ADAM --- ---
    BTW, Mrkl jsem na ten konfigurator buzze a ty verze s větší baterkou nejsou o moc dražší.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    NIKDAS: Ano
    NIKDAS
    NIKDAS --- ---
    JYRKA: Tím 5× za sebou přepněte páčku blinkru pro dálková světla, chtěli říct 5x problikni dálkovky (zapni/vypni)?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    JYRKA: Asi to má být tak složité, aby se to nemohlo stát náhodně. Například u BMW i3 musíš jet do servisu.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Upřímně, někdy mě šokuje magie, s jakou se dají řešit problémy- tento je s 12V baterií Mustang Mach-e:

Zapněte auto do režimu příslušenství (stiskněte START bez sešlápnutí brzdy), pak 5× za sebou přepněte páčku blinkru pro dálková světla, 3× sešlápněte brzdový pedál a sledujte ikonu 12V baterie vpravo dole na přístrojovce – po 5–10 sekundách několikrát problikne. BMS je resetován.

Funguje to.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Ještě k FSD. Regulátor uvádí, že správné používání FSD pozitivně přispívá k bezpečnosti silničního provozu. Systém přísně monitoruje řidiče a musel splnit specifické evropské bezpečnostní požadavky, které se liší od těch amerických.

Otázka je, jak dlouho Tesle tahle „chvála“ vydrží. A jestli na to Škoda, VW a ostatní mají nějakou odpověď, nebo jen zatím předělávají tlačítka, displeje a vylepšují aplikace.

Pro ty, pro které je FSD pořád nebezpečný experiment, se tímhle stejně nic nemění.

Zdroj: https://www.rdw.nl/en/news/2026/rdw-explanation-of-european-type-approval-tesla-with-provisional-validity-in-the-netherlands
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    TOMBRIDER: jenže u VAG si na to lidi stezovali od roku 2020. Ted možná udelaji update který to v prvních verzich snad povolí po 6+ letech ty voe
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    W_NOICE78: Je to tak.
    Konkrétně předehřev baterie, bylo v zimě dost aktuální téma. A spousta uživatelů bez předehřevu bylo rozčarováno, jak mají nízký výkon nabíjení. (Hlavně ve VW/Škoda diskuzích)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    TOMBRIDER: Zajímavej rozbor, ale trochu to působí jako promo na korejský auta 🙂 SoH Hyundai/Kia neukazuje reálnou kapacitu, ale číslo, jak by podle výrobce mělo být opotřebení, takže to může zkreslovat (viz Pepazz).

A u Tesly ten předehřev baterky bych nebral jen jako mínus. Sice zvedá spotřebu, ale díky tomu má rychlejší nabíjení a menší zátěž pro baterku.
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    Měsíční předplatné by mělo stát 99 €.

Tesla FSD Approved in Europe: Hands-Free, €99/Month — What to Do
    https://www.basenor.com/blogs/news/tesla-fsd-approved-in-europe-hands-free-99-month-what-to-do
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Tak v holandsku uz su za rokom 2000 so supervised fsd https://x.com/Tesla/status/2042710059818586562
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam