• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

1) Zadne vulgarity. Zadne drama.
    2) Toto je SFW board (pouze obsah vhodny pri praci).
    3) Pokud mozno bez ICE (aut se spalovacim motorem) prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam. Chapu nutkani napsat nam, ze si to nikdy nekoupite, nebo jeste nekoupite, ale prosim vyuzijte jine boards. Uvazujte, jak by to tu vypadalo, kdyby nam sem tohle napsal kazdy z uzivatelu Nyxu.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod #6, nebo dokonce bod #1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.
    8) Při vkládání linků je nutné vždy přidat vlastní input (shrnutí, komentář, oponentura/souhlas apod.), stačí v pár větách zdůvodnit proč je sem odkaz umístěn.

Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

* Work in progress
    rozbalit záhlaví
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    ELIJEN: hmm, tak ten kocarek zrovna chapu. To je opruz. Ja poridil Teslu, kdyz dceri byli skoro 3 a s kocarkem akorat koncila. Daval jsem ho tam celkem tak 3x a byl to oser. Klukovi bylo 6, takze tam pohoda. Nakonec jsem si na ten kufr zvykl, zjistil jsem, ze je o dost vetsi nez v byvalem BMW 3 series kombi. Mas tam tu obri diru v podlaze kam se toho vejde hromada. A pak frunk kam das skoro celej nakup na vikend. Za me je to nakonec hodne prakticke auto. Kocarek ti ale fakt vymlouvat nebudu.
    Vadi mi jen delitelne sedacky 60-40. Nekolikrat jsem uvazoval, ze bych si tu diru uprostred nechal vyriznout :)) V zime jezdim rad na bezky a vzdy kvuli tomu musim vyndavat jednu detskou sedacku. Pripadne musim dat bezky cele dovnitr do auta.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    SCHWA: Do kufru se vejde kocarek a pak uz skoro nic. Vetsi veci se tam taky nevejdou. Sedadla vzadu jsou pohodlna jen pro deti. Jako mozna by to SUV stacilo, ale nechci stejny problem resit zase za rok az pribude dalsi dite :D
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    ELIJEN: Hele co presne myslis, ze by te omezovalo u TM3? Taky jsem hledal EV kombik, ale nakonec poridil trojku. Po roce me tam vadi uz jen jedna jedina vec. Dost jsem s tim autem
    zmenil ten klasickej kombikovej mindset. Zjistil jsem, ze to neni takovy problem, jak se puvodne zdalo (mam dve deti).
    Ale samozrejme zalezi na tvem usecase ;)
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    ELIJEN: Máš ID.7 Tourer, CLA Shooting Brake a BMW i5 Touring. Já měl před TMY Passata kombi a už bych kombi znovu nechtěl.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Nevíte někdo, proč se skoro nedělají EV kombíky? Potřeboval bych něco praktičtějšího než Tesla Model 3, ale většina SUV jsou prostě jen vyšší sedany :D
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    JYRKA: Tesla Dual Motor při běžné jízdě používá primárně zadní motor a přední zapojuje podle potřeby kvůli vyšší účinnosti.
    When Exactly Does A Tesla Go Into AWD? Exploring The Hidden Dual Motor Logic
    https://youtu.be/Lqdk9dIO2OI?si=OaAAz9X0TVeNJgCh
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ADAM: Vetsinou se prave neodpojuje, vetsina aut to neumi.
    ADAM
    ADAM --- ---
    JYRKA: Druhý motor se většinou odpojije, když není potřeba, takže tohle vesměs neplatí, ne? (nevím, jestli to platí i u enyaqu)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BUCKOWSKI: Jo, jezdil jsem víceméně všema. U 85 už je výkon stejnej předo- a zadokolka, takže tahle výhoda odpadá. Rejd už někdo zmínil. Trakce bude problém jestli fakt hodně často jezdíš třeba na hory a hrabeš se v hlubokým sněhu a tak. RWD EV je na tom o dost líp než FWD EV, co do trakce do kopců, protože poháněná náprava je při jízdě do kopce "pod" největší zátěží.

A Peaq je fakt o hodně větší vevnitř vzadu (vpředu moc ne, protože je to basically stejný auto jako Enyaq) a i ten interiér je o dost příjemnější. Rozhodně bych preferoval Peaq 90 proti Enyaqu 85x, pokud bych teda nutně nepotřeboval jezdit do těch kopců a nebyl mi jedno prostor.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    BUCKOWSKI: já bych do čtyřkolky nešel, zbytečně to žere.
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    HELVETE: Diky...

Řeším právě kuli rozpočtu, jestli Enyaq 85x (RS) nebo Peaq 90.
    Primární varianta je Peaq 90x, ale obávám se, že tam narazím cenově.
    HELVETE
    HELVETE --- ---
    BUCKOWSKI: Mám jen malé srovnání mezi 80x (jezdil jsem 2024 asi 1000km vysoká výbava) a teď 85 (cca 10k km a Selection). A rozhodně novější zadokolka vede. Na běžné ježdění mi přijde zadokolka vlastně lepší kvůli rejdu. Oboje jsem měl i v zimě.
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    Ferrari Luce: The Worst Ferrari Ever Made? An Ex-Mercedes Designer Explains What Went Wrong.
    https://www.youtube.com/watch?v=rCPfLgq4n3I
    BUCKOWSKI
    BUCKOWSKI --- ---
    někdo srovnání enyaq 4x4 vs zadokolka?
    Je tam velký zásadní rozdíl?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: Já jsem zvědav na spotřebu Peaq vs Ioniq 9 neno EV9. Peaq by teoreticky mohl žrát spis jako Enyaq, což by mohlo částečně vyrovnat těch 400 V.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Nějak se nám s těmi “vlajkovými loďmi roztrhl pytel. :)

Názor autora na design nesdílím (za mě konvenční, futuristický ani smykem), ale to nic nemění na tom, že produkt vypadá schopně nejen na pohled.

Test elektromobilu Hyundai Ioniq 9 Performance Calligraphy
    https://www.garaz.cz/clanek/testy-nova-auta-hyundai-ioniq-9-performance-calligraphy-vybava-vykon-baterie-dojezd-nabijeni-cena-21017258
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KORKMAZ: Tak s e-Upem půjdou otočky přes ručku skvěle, jak je krátkej!

(disclaimer: nikdy jsem žádnou takovou věc na veřejnosti nezkoušel a ani by mě to samozřejmě nenapadlo :)))
    KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    GOR: Mám na EV normální rukáv na lanka, takže můžu dělat dojem...horší je teda vzhled nákupní tašky, protože je to starej eUp :-D
    PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    dalsi premiéra SUV, konkurence modelu Y od Xpengu s rychlým nabíjením představení bude v červenci , ceny počítám podstřelí model Y o něco málo.

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    jeste vnitřek

PEPAZZ
    PEPAZZ --- ---
    BYD SEAL 08
    nabijení 10% to 97% za 9 minut!

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam