• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NATASHARELATED - spříznění na cestě
    SETEC
    SETEC --- ---
    CONTINUITY: Ja to beru tak ze dite je stejne jako dospely clovek, jen je male, takze se s nima bavim jako se sobe rovnyma. :)
    PETRA_SLUNICKO
    PETRA_SLUNICKO --- ---
    NATASHA: To víš, že mu často odpovídám "nevím". Anebo "půjčím nějakou knihu a přečtem si to". :-) A že nejsme božstvo, to už si ten náš vůdce uvědomil dávno. To jsou diskuze a boje :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    já se vám divím, co si všecko nepamatujete. já si nejsem jistý, co jsem včera měl na oběd, natož, co jsem jako děcko stvařal..
    VON_ZEPPELIN
    VON_ZEPPELIN --- ---
    No já jsem jako dítě moc abstraktně neuvažoval, co se pamatuju, nebo spíš moje uvažování mělo takový zvláštní ráz snění a hraní si - takového magického symbolismu. Pařez mohl být hrad - zvířata, třeba brouci v trávě byla záhadná jako draci... Ale myslím, že jsem věci (třeba atmosféru místa a všelijaké skryté významy a pocity mezi lidmi, skryté v jejich slovech při vzájemném hovoru) vnímal citlivěji a ostřeji než dospělí. Nasával jsem to každým pórem, i když jsem moc racionálně nepřemýšlel. ... I když nevím kolik je v tom "magie minulosti, jež vzpomínkami sálá" - jak nějak podobně píše Březina.:)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    btw ahoj vsichni :o)), zdravim....zabrousila jsem sem po dlouhe dobe, a je tu prijemne, a koukam hned takovy impuls k rozepsani...:))
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    btw k tomu konci: To stesti me pak potkalo v podobe babicky, ktera se o mne zacala starat jako o zhruba triletou a zacala se mnou hned mluvit naprosto normalne jako s dospelym clovekem :) - uzasna moudra bytost :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SETEC:
    NATASHA:
    Pamatuju si jasne svuj zivot od veku cca 3.5 roku vcetne myslenek - a vim, ze jsem vedela, ze dospeli nevedi. Bylo to az bolestive zjevne.
    Bylo jasne, ze se orientuji v aktualni realite okolo lepe nez ja, ze maji vice informaci. Ale uz tehdy jsem videla, ze spoustu veci nevedi, nevi si s nimi rady. A spousta veci je nejasnych a spornych.

    Deti se v nasi spolecnosti nesmirne podcenuji. Deti, zvlast pokud to jsou trochu starsi bytosti, jsou uz prave od zhruba tech tri let, a v utrzcich a okamzich (nebo konkretni jednotlivci) i drive, schopny naprosto jasneho a hlubokeho uvazovani, vcetne vysoce abstraktniho. Navic maji jasnejsi a jemnejsi vnimani a silnejsi spojeni se svou dusi nez dospeli.

    Myslim, ze si zaslouzi poctive a pravdive vysvetleni. S pouzitim pojmu, ktere odpovidaji jejich zkusenostem, ale jinak podle me neni nutne takove to extremni zjednodusovani reality, takovy ten umely "detsky svet", ktery je v nasi spolecnosti vytvaren. Dite instinktivne pochopi paradox, rozpor, a dokaze prijmout i to, ze rodic presne nevi, podle mne spise, nez nejake podivne konstrukce, ktere si dospeli nekdy vymysli..

    Mne osobne ze vseho nejvic bolelo a trapilo, kdyz mi dospeli nechteli odpovidat na otazky, protoze "bych to jeste nepochopila". Treba kdyz jsem jako trileta sledovala v televizi prvni setkani prezidentu Reagana a Gorbacova. Nesmirne me to zajimalo a troufam si rict, ze mi v zakladnich rysech dochazelo, o co jde. Ale kdyz jsem kladla dospelym otazky, jako by me neslyseli...
    Je fajn, kdyz dite muze rovnou zit mezi lidmi, a nemusi cekat roky a roky, nez ho zacnou povazovat za normalniho partnera k rozhovoru :)
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: Myslim, ze dite dokae pochopit ze dospeli vi vic nez ono samo. :)
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: Peklo v mem pojeti neni po smrti, stejne jako nebe... to nas jen nekdo zkousi presvedcit, ze nas to ceka teprve az po zivote :)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    PETRA_SLUNICKO: Myslíš, že dítě nemůže pochopit, že dospělí vlastně nevědí? V určitém věku by už mělo být seznámeno s tím, že rodiče nejsou vševědoucí božstvo (stejně na to ve 2 letech přijde samo :-)
    PETRA_SLUNICKO
    PETRA_SLUNICKO --- ---
    To je pekne :-) po nejake dobe se sejdete k diskuzi a to je tema!



    SNOP: Diky za preklad :-)




    A ted - dite me mori podobnymi otazkami :-))) A to, babo, rad! Jak vysvetlovat, kdyz kazdy ma jiný nazor a pohled (viz. mistni debata :-)... Tak jsem KVitkovi (4r.) rekla, ze se na pohrbu lidi louci s tim, kdo zemrel (jezdime denodenne kolem olomouckeho krematoria domu) a ze ti zemreli s nami stejne jsou, jako andele... a jeste dalsi souvislosti, ktere jsou osobni pro meho syna :-)
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    SETEC: Jde o to, čemu věříš. Pokud věříš na peklo, hrozí Ti peklo (a nebo budeš odměněn rájem, samozřejmě.)
    SETEC
    SETEC --- ---
    NATASHA: Kdyby slo jen o Prachetta tak uz jen kvuli SMRTovi jeho dilo opravdu stoji za to :) Nicmene tvoje intrpretace jeho vykladu mi nepripada presna, protoze v nekterych pripadech SMRT odvedl lidi tam kam si zaslouzili. A pak uz zbyva otazka byt hodny nebo si muzu sem tam dovolit nejakou kulisarnu? :)
    SETEC
    SETEC --- ---
    KUATO: Srandicky, jen pockej az zemres, to te smich prejde :))
    KUATO
    KUATO --- ---
    SITTING_BULL: doufám, že bude aspoň nějaké to ubytování a slušná strava :o))
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Což o to, co bude potom - pěkné téma na složitá spřádání všelijakých vláken...ale co je teď, to je napínavé.
    SITTING_BULL
    SITTING_BULL --- ---
    KUATO: Však potom se dělá všechno v rámci akcí Z .. neboli zdarma :DD
    NATASHA
    NATASHA --- ---
    Zrovna jsem si doma otevřela některé z Pratchettů - myšlenka, že každý je Smrťem odveden tam, kde věřil, že se ocitne, se mi vyloženě líbí.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SETEC: proč? ty máš po smrti nasmlouvány nějaké fušky ;o). Co jsem slyšel, tak svatý Petr má mizernou platební morálku :o))
    SETEC
    SETEC --- ---
    KUATO: no to asi nebude :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam