• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    K_A_R_K_U_L_K_APsychosomatika, celostní medicína
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    COOLKA: ajurveda je indicka medicina, resp. umeni zit. jestli skutecne dotazujes na ajurvedu, posta. venuju se tomu, lecim vlastne podobne veci jako ty, plus nejake dalsi, ale nemam cas vzdy prolezat auditka.
    LU_EXE
    LU_EXE --- ---
    Hranice v psychosomatice — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10213330156-hranice-v-psychosomatice/20956226658/

ale jeste jsem nekoukala ;)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ANIQUE: Myslím, že ten, kdo dělá jen věci, o kterých ví, proč je dělá, už je osvícenej ;-DD...
    Těch programů je tolik, že mi přijde prakticky nemožný podchytit všechno, protože si člověk především ani zdaleka není všeho vědom.

Ale jasně, rozhodně to je hodně dobrej směr, kterým vyvíjet snahu :), i když odychtím a změním jeden zvyk, může to podstatně pomoct :)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    LILY: Bere mě na tom ta pravdivost:P
    LILY
    LILY --- ---
    ANIQUE: to s tím štrůdlem je výborná anekdota :)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    ANIQUE: Ještě mě napadá...

Možná že kdybychom šli dál u té historky a zjišťovali, proč že to ta maminka krájí ty syrový patky a neumotá kratší nohavici, tak bychom třeba mohli objevit to, že její maminka odkrajovala ty patky po upečení, protože je neměla ráda a její manžel taky ne....
    Mysl ještě navíc má tendence občas motat pátý přes devátý a rozkódovat ty mimovolný činnosti je občas pěknej porod:)
    Ale v praxi léčení to má výborný výsledky. To člověk kolikrát zjistí, že si myslí že má problém, který třeba ve skutečnosti vůbec nemá:)
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    YMLADRIS: Lidi mají tendence (a je to dáno složkami osobnosti a rozporem nebo bariérou mezi nimi) žít život navyklým způsobem. Příklad, uvedu klasickou historku:

Ženka vždycky, když dělá štrůdl, smotá nohavici, upajcne jí jednu patku, druhou patku, hodí je do koše. Bezpatkovej štrůdl hodí na vymazanej plech a šup s tím do trouby. Její manžel na ní se zájmem kouká a říká: "čéče, Máňo, proč vždycky krájíš ty patky a vyhazuješ je?" "No přece proto, že takhle má štrůdl vypadat." "Jak jako má vypadat?" "No štrůdl má vždycky ukrojený patky, jinak to není štrůdl." "Proč by nebyl?" "Vždycky jsme doma měli takovejhle štrůdl."
    Jedou na víkend za tchýní, tchýně motá štrůdl, na konci procesu odstraní patky a muži to nedá a ptá se: "Maminko, proč vždycky takhle krájíte ty patky?" "Protože mám krátkej pekáč," odvětí tchýně.

Mám kamaráda, s nímž čas od času děláme různé vařící seance. Jednou jsem takhle po jídle šla mýt nádobí, tak jak to umím a dělám já. Dostala jsem strašlivě vynadáno za to, že jsem dala lžičky o deset centimetrů jinam než je zvykem.
    Kdybych šla do hloubky, tak určitě zjistíme, že kámoš je takovej proto, že ho jeden z jeho rodičů nutil do podobnejch pitomostí, a že jemu samotnýmu je úplně jedno, jestli lžička okape ve stojánku nebo na utěrce.
    Podnět spustí soubor emocí a reakcí a člověk se sveze určitým navyklým systémem; naučil se to tak dělat.

Anebo: Kdykoliv jsem našla něco ve schránce, úplně ve mě hrklo. Neměla jsem klid, dokud jsem nezjistila co mi přišlo a co z toho vyplývá. Když jsem zjistila, že se schránce vyhýbám, začalo mi to být podezřelé. Začala jsem vzpomínat na všechny věci vázající se k poštovní schránce. Mě osobně nikdy špatná zpráva poštou nepřišla, vždycky telefonicky. Vzpomínala jsem jak divá a pak mi došlo, že tohle je zvyk manžela, z doby kdy jsem s ním ještě nežila a jen jsem k němu jezdila. Dál mi došlo, že vlastně výběr schránky přenechal mě, že jsme se domluvili, že on to dělat nebude. Měl z toho z nějakýho důvodu strach (buď to od někoho chytil jako já od něj, nebo mu chodilo něco k nezaplacenýmu pojištění nebo tak....) a prostě mi tu povinnost přenechal i se svým strachem.

Takže uvědomit si: Proč mě poloha lžičky vytáčí k nepříčetnosti? Proč mám strach vybírat dopisy ze schránky?
    ...spíš tedy sledovat původ našich reakcí.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ANIQUE: jak to myslis s tim delat jen veci o nichz vis, proc je delas?
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    CONTINUITY: Ano, výklad karet je opravdu trochu něco jiného než léčení. Výklad karet může přispět k léčbě, ale nemusí. Při léčení se cíleně používá hlavně k získání nadhledu nad prožívanou životní situací (panika fakt neléčí).
    Hodně se setkávám s lidmi, kteří využívají symbolů (ať už karty, zvířata, obecný symbolony nebo třeba i-ťing, spektrum je přeširoké) k přiblížení a rozboru problému a přitom je hlavní těžiště jejich zájmu úplně jinde - 90% času se věnují reflexním zónám, speciálním masážím, cvikům, upravují držení těla, životosprávu pacienta atd (tedy tělu).
    Evropskému pacientovi neleze do hlavy, jak souvisí jeho zdravotní problém, nemoc (úžeji orgány, kosti, krev, svaly) s tím, že má pár zlozvyků a mračí se na manželku.

Celostní medicína se věnuje zároveň všem třem složkám člověka (tělu, mysli, duchu) a snaží se harmonizovat nerovnováhu, čímž se podnítí proces samoléčení, (což je v podstatě jedna z nejcennějších věcí, co máme). Nejúčinější je pracovat ve všech třech oblastech. Díky tomu se člověk poznává a léčí sám, a vyléčí se trvale a i z nemocí, u kterých byste to nečekali.

Jenže to málokdo dělá, obecně spíš panuje trend, že problém je v těle, tak se musí působit na tělo. Jelikož to drtivá většina lidí považuje za fakt, tak je taky spousta léčitelů atp. fixovaná na léčení těla. Jednoduše - začnete někde mluvit o celostním léčení (které v praxi často skrývá drsné questy, pracuje se mj. i s emocemi), tak na přísedících vidíte, že přemýšlejí o tom, že by bylo pohodlnější vás upálit:P

Léčit se dá spoustou způsobů, což je geniální, protože si každý může vybrat co jeho jest...

Velmi stručně:
    Tělo se léčí hlavně přijímanou stravou, což zahrnuje i ostatní příjem vitamínů, minerálů atd. Dále se léčí stimulací rozložení energie v lidském těle, její obnovou (přes akupunkturní body atd.). Provádí se regenerace a detoxikace, která sama může mít mnoho podob.

Mysl se léčí hlavně pozorováním. Je dobré, když nějaký čas děláte jen věci o nichž víte, proč je děláte. Na pozadí nemocí stojí myšlenková schémata vyplývající většinou z některých nepochopených skutečností v lidském životě. S myšlenkami přicházejí emoce a ty dokážou člověka zrušit. Je šikovné se s nimi naučit zacházet.

No a u duše... pro začátek je super aspoň si uvědomit, že každý máme svou.

Různé techniky, které různí léčitelé/doktoři využívají plynou od různých kultur a jsou dost různě staré. Léčení je delší proces, takže je dobré využívat (a samozřejmě dobře účelně kombinovat) několik metod, které se budou vzájemně doplňovat. Je fajn rozložit rovnoměrně síly na celého člověka, když už teda celostní medicína.

A pokud dobře vyloženej tarot udělá dobře na duši, problém se pojmenuje a vysvětlí, tak může hodně přispět k léčení.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    CONTINUITY: Přijde mi, že výklad karet apod. je něco jiného než léčení, obvykle to dělají různí lidé. Taky by to ve mně asi nevzbudilo úplnou důvěru.

Hledej dál, možná pomůže právě trošku víc se seznámit s tím, co celostní medicína je, a jaké druhy jsou, vybrat si, co se ti bude zamlouvat, a pak můžeš snadněji hledat opravdové odborníky, je jich dostatek.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    DAGOBYJ: To je nesmírně širokej pojem. Mám osobní zkušenosti s lékaři, co praktikují homeopatii (ti jsou obvykle zároveň MUDr), ájurvédu, a s několika léčiteli, 90% těch zkušeností je pozitivních a pomohlo mi daleko víc, než cokoli, co mohla nabídnout západní medicína.

Nikdo z těch lidí ale nevykládal z kávové sedliny, s takovou kombinací odborností jsem se nesetkala ;-D
    EKIM
    EKIM --- ---
    měl by tu někdo zájem bavit se o sovislostech psychosomatiky a léčbou disociativy? prosím do pošty nebo, přímo na mě email. mrakoplast@sezam.cz
    ANIQUE
    ANIQUE --- ---
    DAGOBYJ: Mám - můžu doporučit jednoho pražáka a jednu liberečandu, kdyby byl zájem, tak pošta. Samozřejmě i strašně záleží "na co" ho potřebuješ, co očekáváš....

BTW někdo zkušenosti s nějakou hypnózou nebo regresní terapií v souvislosti s prenatálními traumaty?
    DAGOBYJ
    DAGOBYJ --- ---
    Ahoj. Máte nějaké osobní zkušenosti s lékaři zaměřenými na celostní medicínu? Když na stránkách najdu, že krom jiného vykládají z karet a kávové sedliny, tak to moc důvěry nevzbuzuje...
    KAATHA
    KAATHA --- ---
    Radkin Honzák: Psychosomatika
    http://vimeo.com/24118746
    KAATHA
    KAATHA --- ---
    COOLKA
    COOLKA --- ---
    ahoj,

mam dotaz, zna nekdo odpoved?:-) Moc mi chutnaji ajurvedske caje a uvazuji o jejich systematickem uzivani. Nicmene nevim, jak presne na to. Moc toho o cinske medicine nevim, ale vim, ze je potreba v ramci mesicnich cyklu posilovat ruzne organy. Nicmene co s vecmi, ktere se "jiz vlecou". Napr. v unoru by se mely posilovat ledviny, ja mam ale zaroven pomerne bolestive menstruace a zahajila jsem kuru na zlepseni. Pokud mam dodrzet klasickou kuru 3 tydnu zbyva mi na ledviny tyden, coz je malo. Jindy zase muzou prijit problemy s nachlazenim atd. Kuru na menstruaci bude potreba zopakovat atd.

Diky za jakykoliv tip

C.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    CONTINUITY: jj, vidím to stejně ... (a to jsem pro jednoduchost přeskočil, jak se dostaly k tý regresi, to je malej zázrak sám o sobě :-) )
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    NIKOPOL: Tak to měla obrovský štěstí, že se dostala k té regresní terapii, malej zázrak :o))

fakt snadno s z ní mohla stát doživotní zombie na psychiatrický medikaci na potlačení těch hlasů

Moc dobrý slyšet, že se takovýhle věci dějou :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam