• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KATUSARomipen * cesta k romské duši *
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    věděli byste někdo o tomto článku v lidovkách, jak ho najdu?:
    http://romove.radio.cz/cz/clanek/22353
    ...O víkendu jsme si v Lidových novinách mohli přečíst text, který nám nastavuje zrcadlo: americký student v něm účtuje se zdejším svatouškovstvím a píše: V zemi, kde se to jen hemží rasistickým útiskem v nedávné minulosti - desítky let provozované sterilizace romských žen, hilsneriáda, ta příšerná dvoumetrová zeď v romském ghettu v Ústí nad Labem - se Češi stále berou jako oběti: ubližují jim Rakušané, Němci, Rusové. To, že by snad sami Češi mohli hrát roli Goliáše a Davidem byl někdo jiný, nezapadá do národní vyprávěnky. Když Čecha upozorníte na něco neobhajitelného, jen poukáže na nějakou větší a ještě hrozivější sílu zla. Takže i když se zdejší města stávají čas od času bojišti rasové války, slýcháte obhajobu: Ale aspoň nejsme jako Poláci!" konec citátu Dodejme, že to věru ne. Na rozdíl od nás si totiž Poláci dokáží svůj rasismus aspoň přiznat. Rasismus po česku je tabu....
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    něco jsem přidala na nástěnku, postupně to tak budu doplňovat...
    kapura - zmizelí romové a romové dnes
    holocaust
    muzeum romské kultury - Brno
    rozcestník sdružení aj.
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    A to se jako ptáš koho konkrétně? Mě to spíš přijde, že tu naši usedlou společnost je třeba vychovávat, k jinému obrazu romů, než jaký je v ní zakořeněný...? A že výchova (nejen) romských dětí nemusí být nutně jejich přeměna k obrazu svému...spíš by právě, jako každá správná výchova, je měla vést k sobě samému......a na těch lidech, ať už romech či neromech, kteří ty děti vychovávají, leží právě ta vychovatelská zodpovědnost, aby dětskou duši pokud možno vůbec či nejmíň pokřivili a usnadnili tak dítěti "vstup" do společenského života, s vědomím sebe sama, svých kořenů, schopností a umění je využít atd. A že to spíš je to ono, o co se lidé zde přispívající snaží ve své práci uplatňovat, ne nějaké předělávání k obrazu svému...
    BUGZC
    BUGZC --- ---
    skoro mi to tak pripada, ze jste se rozhodli resit romskou problematiku tak, ze neromove vychovaji mala romcata ku obrazu svymu?
    cili jim vymetete romskou dusi z tela?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUZKAOU: už to všechno prozkoumávám, díky za tipy :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ECLECTICA: Nejspíš ne. Jako pedagogické vzdělání se hodí, ale jinak je to stejně spíš o komunikativnosti, schopnosti vymyslet činosti, které to dítě zaujmnou, trpělivost, odolnosti na frustraci.

    5P určitě dobrovolníky trénujou sami, nevím jak stím doučováním, člověk v tísni jim určitě nabízí supervizi a tipla bych si že nějaká společná vzdělávací setkání taky, ale to si cucám z prstu a musela bych se optat.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUZKAOU: potřebuju si pro to nějak doplnit vzdělání?
    Vlastně jsem měla neco takového na mysli, pomoct dětem s úkoly a podobně.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUZKAOU: zrovna jsem chtěla napsat, že mi kamarád dal tip na Člověka v tísni - pracuje pro ně asi 6 jeho známých :)

    To doučování by mě bavilo asi hodně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ECLECTICA:
    Člověk v tísni. Hledávaj dobrovolníky na doučování, umí s dobrovolníkama velmi dobře pracovat.

    Jinak kroužky po praze dělá víc organizací - seznam tu

    Pět 5 v Praze taky bude mít romčata - tuším že ID TYCZKA pro ně dřív dělala, nevím jak teď.

    Na netu moc informací nenajdeš, cílová skupina na netu stejně nehledá a natož aby věřila tomu, co si tam přečte :-)

    Jinak občasné víkendové hlídání děcek na seminářích pro pěstouny s romčetem bude určitě uvítáno romske.dite@seznam.cz

    V pro případné brněnské - dobrovolníky určitě uvítají v Ratolesti a v IQ roma servisu , což je neziskovka, která se sice jmenuje úplně děsně, ale fungujou slušně a hlavně nejsou jen pro určité klany, jako některé jiné brněnské...
    ZLATKA
    ZLATKA --- ---
    ECLECTICA:
    anebo ještě možná nadace Milana Šimečku,InfoRoma..snad Ti to pomůže..:-)
    ZLATKA
    ZLATKA --- ---
    ptala jsem se matky,tá dělá v neziskovce s rom.dětmi
    ZLATKA
    ZLATKA --- ---
    www.nos-osf.sk
    ZLATKA
    ZLATKA --- ---
    ECLECTICA:
    no na Slovensku existuje Open society fondation..možná to bude i tady..a když ta mě jěště napadá Clověk v tísni??
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    ECLECTICA: myslela jsem, že k tomu bude sloužit tahle diskuse, už nevím, jak to jinak do toho záhlaví napsat... je to tolik nesrozumitelné? Klidně to změním, když dá někdo nějaký návrh... nebo musí být nutně diskuse o romství něco jiného, než o romech a romistice...?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DIVA: docela mě to začalo zajímat :)
    DIVA
    DIVA --- ---
    ECLECTICA: v Ově o jedné vím :) teda de o problematiku romských rodin, ale ve finále to je hlavně snaha spasit ty děcka (vesměs marná)

    prečo? :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jak tak koukám, on vůbec pořádný klub o romech a romistice na nyxu chybí.
    Pro začátek bych se chtěla zeptat: nevíte o nějaké dobré neziskovce, která se zabývá problematikou romských dětí?
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    ZUZKAOU: tvoji sestru jsem tedy jednou potkala, přes pěstounství:) já toho o romech nevím zdaleka tolik, co vy, ale starám se o nějaké děti, to je můj kokrétní osobní vztah, a taky jsem vždycky kypěla vztekem, když si někdo vybíjel své komlexy na slabších, zobecňoval, odsuzoval (ne že bych taky nebyla taková, ale snažím se s tím něco dělat) - do toho patří i zasednutí si na romy, tady na nyxu jsem nenašla pořádnou diskusi, jak píšu v záhlaví, jenom takové typu dobrého vojáka švejka a jeho zesměšňování a banalizování všeho... tak jsem ji založila... a název je v podstatě podle diplomové práce mého spolužáka, kdy pro mě, stejně jako pro něj, romství = romská duše = romipen. Jde jen o ujasnění si pojmů asi... já například ty různé sociologické a sociální pojmy, co jste tu občas použili, vůbec neznám, jejich definici a tak, takže se v nich nedokážu bavit. Ale mám oči, uši, srdce... (vidím, slyším, cítím...:))

    Jinak, já bych byla, v mezích anonymity, když to tady tak sleduju, pro nějaké konkrétní příklady a diskusi o nich, nějakou hlubší - např. když DIVA napíše, že má dost svých zkušeností, tak ať zapátrá v paměti, něco popíše a na tom už se třeba budeme moct nějak bavit, ne? Jinak je to stále jen "pes jitrničku sežral..."
    BUGZC
    BUGZC --- ---
    Ve městě se rozmnožili holubi a všechno bylo zaneřáděné.
    Starosta vypsal konkurs, že město zaplatí milion, když ho někdo holubů zbaví.
    Přihlásil se jeden a povídá : "Zbavím vás holubů zadarmo,ale nesmíte mi dát žádnou otázku. Pokud mi nějakou otázku položíte, tak mi pak musíte ten milion vyplatit!"
    Vytáhl z tašky žlutého holuba, vypustil ho a všichni holubi z města letěli za žlutým holubem neznámo kam. Starosta chvíli přemýšlel a pak řekl: "Vím, bude nás to stát milion, ale stejně se Vás musím zeptat: "Nemáte náhodou ještě žlutého cikána?!?"

    Nemeli vzdycky Romove svyho krale? No kazdopadne si myslim, ze jak sou Romove nespoutani, tak zaroven potrebuji nejakou romskou autoritu v podobe nejakyho krale bo barona.

    Hledani romske duse...to se mi moc libi a ani nevim jak jinka resit romskou problematiku nez prave takle...

    Jinak romska duse je asi hodne v jejich pisnich, nechtelo by to studovat prave ty pisne a texty?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam