• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KATUSARomipen * cesta k romské duši *
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZAMOTEK: díky za vyčerpávající informace :)
    ZAMOTEK
    ZAMOTEK --- ---
    Tak tedy:
    na našem území se používaj 3-4 varianty/dialekty romštiny. Předně tu máme tzv. slovenskou romštinu (ještě navíc její východní variantu) - vzhledem k tomu, že většina Romů žijících u nás přišla po válce ze Slovenska a od tý doby tu žijou. Jejich varianta je u nás nejrozšířenější z historických důvodů.
    Dále jsou tu pozůstatky české a moravské romštiny (spíš ta moravská, rodilí mluvčí český romštiny mám pocit už nežijou) - pozůstatky proto, že za války byla většina původních Romů na našem území vyhlazena.
    Pak také samozřejmě olašská/vlašská romština - záležitost donedávna velmi prestižní a celkem střežená,nechtěli se moc otevírat většinové povětšinou utlačující společnosti. Dokonce si dokázali udržet kočovnej způsob život až do roku 1958.
    A pak je tu taky tzv. Sintská romština - mluvčí jsou Sintové,žijící většinou v německy mluvících zemích a oblastech, u nás bejvali nejčastěji v pohraničí, kočovali a jejich rodiny byly po obou stranách hranice. Sintština je hodně odlišná od ostatních našich a Sintové dodneška jen zřídka nechávaj nahlídnout vnější pozorovatele do svý společnosti.

Tak snad jsem nic nevynechal :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZAMOTEK: teď projevím základní neznalost, ale: u nás se používá slovenská romština?
    Nechceš udělat malý exkurs do jazyka? :)
    ZAMOTEK
    ZAMOTEK --- ---
    ECLECTICA: http://www.alescenek.cz/detail/romani-chib---ucebnice-slovenske-romštiny:99:575059.html můžu doporučit tuhle ;) je u nás asi nejlepší,co se dá sehnat
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Taky bych docela uvítala nějaké kursy :)
    Mimochodem, nevíte o nějaké dobré učebnici?
    ABRAMERLIN
    ABRAMERLIN --- ---

http://www.stream.cz/video/291472-cesky-vyber ..cigansky prezident v cesku...?
    ZAMOTEK
    ZAMOTEK --- ---
    CAMELLA: jo,naši učitelé jsou hodně vstřícný,určitě to stojí za pokus ;)
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    Zde více info (www.akademietabor.cz):
    Romská duše: úterý 26.5.2009 od 9 hodin do večera
    Nápad uskutečnit setkání na téma "Romská duše" vznikl na obhajobě diplomové práce Jana Chromečka … Romipen – cikánské nebe, které je esencí, ideou lidské důstojnosti a pravdivosti se dnes Romům začíná vzdalovat. Dokud se s láskou nenaučíme porozumět romské duši, nepochopíme jejich romipen, budeme jen dál „páchat dobré skutky“ ve jménu asimilace a integrace. V případě našeho chování k romskému etniku ještě stále sklízíme plody toho, co zaseli nacisté a komunisté před několika lety, kteří však jen pokračovali v linii nastavené již v 16. století."
    Setkání nad tématy romské duše se zúčastní PhDr. Eva Davidová, Csc., mladí romští muzikanti z komunitního centra Cheiron-T v Táboře a další. Večer bude promítán film „Latcho Drom“, na jehož přípravě paní Davidová spolupracovala a který pravdivě a bez zbytečných slov zachycuje život Romů v různých koutech světa. Program bude časem upřesněn.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZAMOTEK: aha:( já sice student jsem, ale z uplne jiné školy:/
    Ale zkusím se poptat, zda by to přeci jen nějak nešlo. Díky moc:)
    ZAMOTEK
    ZAMOTEK --- ---
    CAMELLA: pokud jsi student (FF) UK,tak můžeš chodit na romštinu pro neromisty

http://www.romistika.eu/docs/ROM_LS0809-platny.xls letos v úterý od sedmi,ale každej rok to bejvá jinej den i hodinu.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZAMOTEK: to jako student obecně, nebo student romistiky? Asi to druhé, že:/

KATUSA
    KATUSA --- ---
    BUGZC: hmmm, tak ne, no... :)

Ahoj, u nás ve škole (Praha 7) bude 26.5. jednodenní seminář Romská duše, je to ve spolupráci s paní Davidovou, vážní zájemci o účast se mi ozvěte do pošty - je to míněno spíše pro naše studenti a lidi z nejbližšího okolí, které to téma zajímá, čili nepočítáme s masami...
    BUGZC
    BUGZC --- ---
    KATUSA: hmm ok, jako bych nic nenapsal
    ZAMOTEK
    ZAMOTEK --- ---
    CAMELLA: jsou u nás na romistice,ale nevim,jestli se tam dá chodit i když nejseš student
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    KKKWIXXX: cikáni jdou do nebe jsem tuhle koupila v levných knihách v Praze na Letné... jinak to teda mám na to dvd...:) jestli teda chceš ten starý ruský film...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    Nevíte někdo, jestli v Praze existují kurzy romštiny (pro začátečníky)? Docela by mě to zajímalo, ale na internetu jsem našla jen neuplne nebo zastarale informace.
    Díky moc:)
    KKKWIXXX
    KKKWIXXX --- ---
    ahojte, nemate nahodou nekdo exil od gatliffa a cikani jsou do nebe?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KATUSA: díky mému skinu nyxu vubec neni možné přečíst nápis na záhlaví...nešlo by to změnit na defaultní barvu?
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    trochu jsem vylepšila nástěnku a záhlaví, snad se vám bude líbit...
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    tady jsem ještě něco našla...kdybyste ten film sháněli, mám ho doma...
    http://www.dailymotion.com/relevance/search/latcho+drom+part
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam