• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KATUSARomipen * cesta k romské duši *
    MTO
    MTO --- ---
    kdyby si nekdo chtel vzpomenout na veru gondolanovou

    R.I.P

    GONDOLAN VERA - Klenoty romske hudby (CZ 2004)[MP3.CBR.320].rar | Ulož.to
    https://uloz.to/file/V3Qz7KnaFFFV/gondolan-vera-klenoty-romske-hudby-cz-2004-mp3-cbr-320-rar
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Bývalá poslankyně Mihaličková: Mladí Romové jsou ambicióznější než rodiče - Pražský deník
    https://prazsky.denik.cz/...ika-mihalickova-mladi-romove-jsou-ambicioznejsi-nez-rodice-20190408.html
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Křeček minulou středu na webu svého úřadu uvedl, že dokument je „nerealizovatelný a sestavený bez znalosti věci“. Ve svých připomínkách kritizuje neziskové organizace a vládní agenturu pro sociální začleňování, kterou považuje za zcela nefunkční. Podle veřejného ochránce práv mají někteří Romové problémy s bydlením ne kvůli diskriminaci, ale kvůli tomu, že „devastují bytový fond a přeměňují část obcí ve vyloučené lokality“. Křečkovi ve strategii chybí zapojení Romů do řešení. Diskriminační jednání vůči nim nepopírá, podle něj ale k jeho odstranění nepomůže „potěmkinovská vesnice Strategie“. Je také proti tomu, aby se jeho úřad podílel na zprávě pro vládu o dřívějších protiprávních sterilizacích.

    Zdroj: https://www.lidovky.cz/...mbudsmana-krecka-cilene-pry-podkopava-dustoj.A210118_191953_ln_domov_lihem
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Policajtov, ktorí pokutovali Rómov na ceste po drevo, ministerstvo nepreverí - SME
    https://domov.sme.sk/c/22574472/policia-dokazy-proti-romom-z-moldavy-nezverejni.html
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Nouzový stav nic neznamená. Romské rodiny ve Varnsdorfu přišly před Vánoci o bydlení – A2larm
    https://a2larm.cz/...vy-stav-nic-neznamena-romske-rodiny-ve-varnsdorfu-prisly-pred-vanoci-o-bydleni/
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Nebyli jen oběťmi. Romové, zapomenutí hrdinové protinacistického odboje - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...nacisticky-odboj.A150518_122519_xman-styl_fro?c=A150518_122519_xman-styl_fro
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    RÓMSKA ENCYKLOPÉDIA
    Romano kher – Rómsky dom o.z.
    Úvod - Rómska Encyklopédia
    http://amariluma.romanokher.sk/
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: neuspěl :(
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    FRUITS: Vím, že S_TEJK to řešil, ale netuším, jestli nějak uspěl ...
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Zdravím nemáte náhodou nněkdo staženého toho serinka z vltavy? :)
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Je pozice romské komunity naším ekvivalentem kulturně nadřazeného vztahu ke koloniím?
    Umělecké artefakty se vracejí do bývalých kolonií. „Je to složitý proces,“ říká historička | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...e-artefakty-se-vraceji-do-byvalych-kolonii-je-slozity-proces-rika-8379758
    MTO
    MTO --- ---
    S_TEJK: coz pokrocilym uzivatelum internetu nevadi :-)

    Ó, ty černý ptáčku (1995) 720x576i (4:3) rbbs.mkv | Ulož.to
    https://uloz.to/file/87JFAwdmRa4p/o-ty-cerny-ptacku-1995-720x576i-4-3-rbbs-mkv
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    bohužel není online

    Ó, ty černý ptáčku
    O pořaduNeděle 8. 4. 2018 na ČT2
    Holocaust, který měl být zapomenut. Tragická svědectví o osudech českých a moravských Romů za 2. světové války (1995). Připravili K. Slach a B. Rychlík
    Ó, ty černý ptáčku — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/124127-o-ty-cerny-ptacku/
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Do poslední chvíle varoval před covidem. Slovenský bloger zemřel v sanitce - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...r-smrt-jozef-kmeto-covid-19-koronavirus-video.A201026_145020_zahranicni_baky
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    V Praze vzniká Centrum Romů a Sintů. Nebude ale jen pro Romy, bude pro širokou veřejnost https://bit.ly/2FhoHGX
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Demolice vepřína v Letech se o rok odkládá, otevření památníku holokaustu Romů se ale nezpozdí | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...e-odklada-otevreni-pamatniku-se-ale-nezpozdi.A200912_085204_ln_domov_libsm
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    MFD 26. 8. 2020

    Láska rodinám navzdory zažehla spory Romů
    Václav Janouš, Dominika Hromková

    Pár let se spolu jako rodiny nebudeme bavit, kdo si teď začne bitku, dostane dvě stě tisíc korun pokuty a bude jakoby v kriminálu dva roky. Nebude se moci s nikým z rodiny bavit, stýkat a bude vyloučen a žít úplně sám. Naše spory urovnal olašský král. Kdyby nám neuměl pomoci, nemohl by to být král, ne?“ vypráví Stewe Lakatoš, pětadvacetiletý mladík z Přerova, kterému se před pár měsíci narodila dcera Esperanza.

    Právě kvůli ní se v polovině července pomlátily v centru města dvě znesvářené rodiny olašských Romů, které si vysloužily přezdívku přerovští Montekové a Kapuleti. U bitky zasahovaly desítky policistů, musely použít i slzný plyn.

    Na jedné straně sporu stojí rodina Stojkových, jejichž dcera se zamilovala do Stewa z rodiny Lakatošových a narodila se jim Esperanza.

    Olašští Romové se berou jen mezi sebou. Obě rodiny sice k této komunitě patří, s láskou mladých přesto nesouhlasily. Když šly oslavit narození dcery do cukrárny, vygradovalo to rvačkou desítek lidí. Soukromá válka rodin pak pokračovala o pár dnů později, kdy v noci za hlasitého křiku vyhazovaly z okna různé kuchyňské náčiní, třeba paličku na maso, a poničily zaparkovaná auta místních.

    „Oni ti mladí mají svou hlavu. Rodiče nesouhlasili, aby spolu byli, a oni že ne a kvůli tomu to celé vzniklo. Nicméně spory trvají už delší dobu, teď to jen propuklo. Kvůli čemu to původně ale vzniklo, to už nikdo neví,“ říká babička z Lakatošovy rodiny, kterou Romové přezdívají Šejinka.

    Olašští Romové mají svůj svět a svá pravidla. Poznáte je na první pohled – ženy nosí barevné dlouhé sukně, zlaté náušnice, řetězy. Na zlato si potrpí i muži, kteří zase okázale dávají najevo, že jsou víc než obyčejní cikáni. Nosí jen značkové oblečení, jezdí v drahých limuzínách, byty zdobí nábytkem, na kterém musejí být alespoň hrany pozlacené. Tedy naoko pozlacené.

    Ostatně zlato tu řídí všechno – věří, že je ochrání před nemocemi i zlými silami.

    A věří v něj po desetiletí – už jako kočovníci nemohli ukládat peníze do věcí, které by si nemohli odvézt, a proto vše investovali do zlata. Čím více zlata, tím vyšší postavení. Jak si na to vydělají, však jasné není.

    Ostatním cikánům přezdívají Rumungre, nebaví se s nimi a opovrhují jimi. „Mají i jinou řeč než my. Já jim nerozumím, ani když mě třeba proklínají,“ šeptá v průjezdu pasáže na náměstí T. G. Masaryka v centru Přerova postarší Romka. Je oblečená v černobílých umazaných šatech a s olašskými Romy má společné jen to, že bydlí ve stejném bloku domů. „To je jiný svět. Jezdí v drahých autech, jsou hodně hlasití, pořád slaví. Nechápeme, kde na to vydělávají. Kdyby nám to tak chtěli říct,“ zasní se.

    Neřeknou. Dostat se do komunity olašských Romů není vůbec jednoduché. Když už vám povolí nahlédnout do svého života, vše, co vám vypráví, musíte dělit dvěma. Mezi sebou mluví výhradně olašským dialektem romštiny, což považují za otázku cti. „My máme svůj soud, svoje pravidla,“ vysvětluje další z olašských Romů, muž v tričku s logem Mercedesu s pozlacenými slunečními brýlemi Gucci. Spíš než promlouvat o životě olašských Romů chce ukázat, jaký vliv v komunitě má. „Promluvím s lidmi z té bitky, aby se s vámi bavili,“ slibuje například a začíná vyprávět, co se v Přerově odehrálo a proč.

    Z problému viní mladíkova dědu, který podle něj nejde pro ránu daleko. „Furt dělá problémy, hlavně když se opije, nafetuje,“ prohodí ještě a odchází do svého šedivého superbu poslední generace. Je to paradox. Jezdí v autě za milion a žije v pasáži, která rozhodně není dobrou adresou pro bydlení.

    Unesená Mercedes

    Olašský král se poslouchá na slovo. Kdyby řekl, že mají znovu začít kočovat, muži se stát opět koňskými handlíři a ženy věštit z rukou jako v minulosti, nebude nikdo váhat. Král je tu nejvyšší autorita. Když je problém, jako byla bitka v Přerově, přijede, rodiny si pozve a při takzvané krisi, což je vlastně forma soudu, rozhodne.

    V Přerově rozhodl – už žádné hádky, bitky, a kdo toto první poruší, zaplatí pokutu dvě stě tisíc korun a bude vyčleněn z komunity. Úplně, na dva roky. Nikdo z rodiny s ním nepromluví. A pro olašské Romy, kterých je mezi Romy zhruba 10 procent, je rodina to nejdůležitější.

    Zdánlivě obyčejná přerovská bitka dvou rodin má přitom daleko hlubší kořeny. Hádky mezi oběma rozvětvenými klany jsou letité a vzdáleně se vztahují k události z července 2007. Tehdy se domů v Prostějově nevrátila patnáctiletá Mercedes Lakatošová. Policie následně zadržela čtveřici ostravských olašských Romů, které obvinila, že dívku unesli. Dívku našla, ale ta tvrdila, že s muži odešla dobrovolně, protože se do jednoho z nich zamilovala.

    Podle obžaloby od jednoho z obviněných Luciána Daniše utekla manželka Sylva Lakatošová (sestřenice Mercedes) a ostravští Romové chtěli podle policistů zpět takzvané věno, které za dívku zaplatili. Únos mladé Mercedes byl tak pomsta a jakási forma vydírání – vrátíte peníze, my vrátíme dceru.

    Právě placení za nevěsty je mezi olašskými Romy běžné. Cenu dívky určuje její krása. Někteří tvrdí, že historicky se cena odvíjela od toho, jak měla hbité prsty. „Za nevěstu se platí sedmdesát, sto i třeba dvě stě padesát tisíc korun,“ popisuje další z Romek praxi.

    I v případě unesené Mercedes rodiny spor vyřešily dohodou. Stal se však základem nevraživosti mezi dvěma velkými rodinnými klany, která přetrvává dodnes a měla za následek i popisovanou bitku v Přerově. Mladí z přerovského páru, kvůli kterému se rvačka strhla, totiž pocházejí ze znepřátelených rodin ze sporu o Mercedes.

    V Přerově je teď klid. Primátor Petr Měřínský řekl, že obě rodiny radnici slíbily situaci zklidnit. Až do odvolání ale policie posílila hlídky a monitoruje, zda nedochází k dalším šarvátkám. Mezitím napětí vře mezi ostatními obyvateli města. Ti přišli na schůzku s vedením Přerova a kritizovali, že místo aby všechny incidenty vyřešila policie, nechají úřady situaci řešit olašského krále, neoficiální autoritu.

    MTO
    MTO --- ---
    ‚Děti, nechcete si zazpívat?’ Pro mnoho romských dětí je Fečová inspirací, nyní je nominována na vyznamenání | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...o-mnoho-romskych-deti-je-olga-fecova-inspiraci.A200822_192634_ln_domov_ele

    Romským dětem z ulice chtěla dopřát lepší život. A tak s nimi zpívala, hrála, tancovala, malovala. Pro mnoho z nich – a nejen pro ně – je inspirací. Řidičský průkaz si udělala v šedesáti letech a maturitu o pět let později. Osmasedmdesátiletou Olgu Fečovou, jež vychovala řadu vynikajících muzikantů, navrhla etnoložka a pedagožka Zuzana Jurková na státní vyznamenání za celoživotní „nezištnou pomoc dětem“ a početné kulturní i pedagogické aktivity.
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    Romské tance na Žikově v P39 26.9.
    https://www.facebook.com/events/2751845218270955/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam