• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    ORIKA: mně přijde jogurt a sušenky co se zdravosti týče zhruba to samé.
    A teda trochu přemýšlím, že až půjde dítě do školky, tak to taky budu řešit nějakým pečivem nebo sušenkami nebo podobnou maličkostí (momentálně se mi většinou daří do něj narvat jáhlovou kaši s nějakými ořechy a sušenými plody). Nebo možná taky snídat nebude. On jí stejně až tak hodinu po probuzení, tak kdyby vstal nedlouho před odchodem, tak by ta svačina byla tak akorát místo snídaně.
    WERKA
    WERKA --- ---
    ORIKA: Náš mladej obvykle snídal rozmačkaný banán s bílou Hollandií, posléze nějaký ochucený jogurt. Nejčastěji Fantazii, ale měl období Yoplaitů a taky jogurtů Prince, ze kterých jsem úplně odvázaná nebyla, ale časem z jejich obliby vyrostl a zásadní stopy to na něm snad nezanechalo (je mu 19 ;-)
    SHEDI
    SHEDI --- ---
    ORIKA: Já jsem se celkem bála, že syn nebude chtít snídat, mívá odjaktěživa složitá rána (to má po tatínkovi:))) a chtěla jsem, aby vždycky šel do školky nasnídaný, protože pak mají kolem desáté svačinu a to by padl hlady:) A hlavně jsem to chtěla kvůli návyku do školy, protože bez snídaně jsou ty děti prostě dopoledne mrtvý. Lupínky nedávám, kromě cukru v nich prakticky nic není a najít nějaké, které by měly hodně vlákniny a přitom chutnaly dítěti, není snadné. A samotné vločky (s rozinkami, oříšky atd.) mu nejedou. Takže snídá jogurt a po něm klasiku - celozrnné tousty s džemem nebo vyjímečně s nutelou.
    A tedy vstává v 6:30 a do školy odcházíme v 7:40 - už jsme to stáhli prakticky na hodinu, ale když chodil do školky, trvalo to 1,5hodiny tyhle ranní akce.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ORIKA: mladší syn obvykle snídá mandarinkový kompot. :-D

Ale když potřebuju, aby do sebe něco rychle hodil, tak mu dám Bebe Brumíka. Přiznávám nestoudně, že si s tím žádnou hlavu nedělám.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    ORIKA: Maty občas bebe dostane,když ho sbalím na svačinu.Každý den to není,to bych mu asi nedala,ale zase tak to neřeším.
    My pokud jsme vstavali v šest,tak vyfasoval občas brumika v autobuse cestou,pokud jsme neměli napečeno a já mu to dala v krabičce,at si to pak sní.
    pokud jsme chodili do školky tak na půl devátou (až jsme vstali),tak doma jsme měli čas i na snidani,nemusela být ale velká,protože před devátou ve školce měl hned svačinu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ORIKA: o Vojtech si ode mne už párkrát slyšela ;-)

pí. Vojtová - že zásadně se těmhle věcem vyhýbat - ať už složení (cukry a příměsi), druhá záležitost je skladování těchto příměsí - onehdá byl i někde článek o plísních v těchto výrobcích...
    nejsme ideální, takže i po tomhle zjištění se k tomu malá občas i přese mne dostane (jeden, max dva plátky, třeba cestou ze školky) - mladší se k tomu zatím nedostala vůbec

a vím, že muž to Eli občas ke snídani dá, když ráno nestíhali - přiznám se, že mne to vyburcovalo k tomu, že jim chystám snídaně večer, když vím, že nemám čerstvě napečeno - a vrazím to na noc do lednice, ráno jim to tu pak, než vyrazím, připravím na talíře nebo do pytlíků s sebou
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    mám dotaz ohledně snídaně :) synátor obvykle snídá jogurt s musli, jenže mu to strašně dlouho trvá, je ochoten se s tím paplat i půl hodiny a vymrčovat, co všechno mu do toho mám ještě přihodit...vzhledem k tomu, že ráno je docela spěch a já k tomu musím obstarat i čerstvý novorozeně, tak mě to jeho tempo celkem ničí, ale chci, aby do školky šel nasnídanej...je velký prohřešek dát mu k snídani Bebe dobré ráno? nedávno to dostal od muže a olizoval se až za ušima a měl to snězený během chvilky, což jsem dosti ocenila...
    TUTIK
    TUTIK --- ---
    U nas je 60(!!) predskolaku ze sta deti ve skolce. To bude pristi rok zapis do skoly. :-( Zas ale pristi rok budou mit snad deti vetsi sanci ve skolce.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    ORIKA:tak nějak. Jak jsem tu psala, u nás letos brali z 54 hlásících se 20, vesměs jen předškoláky.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TRISSIE: např. dánsko to pokud vím nastavené má - rodič požádá a městská část má určitou lhůtu, do které mu místo má zajistit. a nemyslím si, že by byli sami, ačkoliv je to jistě méně častá varianta.

EDERA: a kvalita péče tady nikoho asi netankuje, že jo... proč nenechat dítě hlídat 18ti letou maturantkou, ehm, to je myslím fakt spíš výraz zoufalství, že ty rodiče nemohou jinak. nemluvě o tom, že představa, že dáš dítě do školky a tím pádem se o něj nestaráš, ale stará se stát, je poněkud ujetá. stát přebírá péči o děti, které jsou v děcáku a hele, to je zvláštní, že tam teda je míst spousta, na ty se žádné fronty nestojí... grr....
    EDERA
    EDERA --- ---
    ORIKA: Taky poněkud zapomněl na fenomén aupair - v Anglii, Francii, Německu, Rakousku najdeš hlídací slečnu v podstatě za byt a stravu, protože ty holky se chtěj naučit jazyk. Čeština nějak netáhne:-)
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    ILLUZE: "Nyní se do školky dostane každé tříapůlleté a starší dítě."
    že ho huba nebolí, takhle lhát! Ari se dostal jako v létě 4,5-letý a to je poslední nad čarou, všechny děti před ním mají 5 a 6, on byl nejmladší přijatý...a ve svém okolí znám opravdu hodně dětí ve věku 3,5 a školka je pro ně letos bez šance

navíc neskutečně lže i co se toho zahraničí týče, konkrétně v Anglii instituce babiček/dědečků příliš nefunguje, rodiče platí k malým dětem drahé chůvy a od určitého věku jdou děti do školky, stejně jako u nás...to stejné Francie atd...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    na jednu stranu, ano, právo na umístění dětí ve školce od tří let opravdu není (a není ani v zahraničí).
    na druhou stranu, pokud je celá legislativa a celý systém (tedy rodičovský příspěvek, rodičovská dovolená jako omluvená absence v práci) nastavená na to, že se matka vrací do práce úderem třetích narozenin dítěte, tak si stát může vybrat, jestli bude radši dotovat školky nebo nezaměstnané matky dětí 3+, že...
    LILY
    LILY --- ---
    A pak si budou pro změnu stěžovat, že je čím dál víc důchodců a málo lidí v produktivním věku, protože lidi jsou líní si pořizovat děti.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ANNAWA: Mě na tom rozčílilo, že člověk s tímhle přístupem k věci šéfuje odboru školství. Je-li legální, aby úředník na tomto postup měl takovíto názor, je něco shnilého ve státě českém.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA:
    LILY: já jsem si řekla, že je to takový idiot, že se snad kvůli němu ani nebudu rozčilovat či nějak rozepisovat.
    EDERA
    EDERA --- ---
    LILY: To mě rozčílilo už včera úplně do běla. Pitomec!
    LILY
    LILY --- ---
    ILLUZE: mě dostalo tohle: "lidi si pořídí děti a pak chtějí, aby se o ně od dvou tří let staral stát"
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: Brno
    To ale neřeší situaci systémově. Nepřijatých dětí jsou letos víc než dva a půl tisíce. Co s tím hodlá město dělat?
    Podívejte, lidi si pořídí děti a pak chtějí, aby se o ně od dvou tří let staral stát. To přece není vůči těm dětem zodpovědné a ani to není jinde v Evropě obvyklé. Za svého pobytu v Anglii jsem viděl, že třeba tam toto není vůbec běžné. Pokud rodiče musí chodit do práce, tak malé děti hlídají například babička s dědečkem nebo chůva.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/...olkach-v-brne-bude-dost-do5-/domaci.aspx?c=A130615_1941017_brno-zpravy_ekr
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Pozor... "hořlavé"...
    Školka má sloužit dítěti. Ne rodičům, aby mohli do práce, říká úředník
    Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/...olkach-v-brne-bude-dost-do5-/domaci.aspx?c=A130615_1941017_brno-zpravy_ekr
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    LAURA: to nemám blízko, nicméně kdybych se tam někdy ocitla s volným časem, tak už je jasný, jak s ním naložím .. díky.
    LAURA
    LAURA --- ---
    SEVERINE: konkrétně tohle je z Pankráce, sekáč je v druhém patře téhle budovy http://goo.gl/maps/XZuar
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    LAURA: prozradíš ve kterým? nebo to chce umět hledat .. ,-)
    LAURA
    LAURA --- ---
    SEVERINE: no je to tak, koupeno v sekáči za 20 Kč :)
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    LAURA: tomuhle ty říkáš stará košile? to bych chtěla vidět ty nový :)
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    LAURA: s číslama, to musí být max nadšenej!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam