• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    Vážení přátelé, zasloužilé matky (a otcové), tato diskuze vznikla jako reakce na nedávné zkušenosti s přijímáním dítěte do školky. Nás naštěstí vzali, ale soudě podle rozčarování v řadách známých, klientek nebo jen z rozhovorů s matkami tříletých capartů někde na hřišti toto štěstí měl opravdu málokdo. Ráda bych tuto diskuzi věnovala osobním zkušenostem ať už s kontaktem s konkrétními mateřskými školkami či přímo názor na chod školky v případě, že do ní vaše dítě dochází či docházelo, v každé mi totiž bylo řečeno něco jiného a podle všeho má každá školka jiná kritéria pro přijímání dětí. Dále by mě osobně zajímal i záhadný systém jednotlivých obvodů v Praze pro výběr školky pro dítě v případě, že bylo přihlášeno na více školek atp. Tak kdyby o tom někdo něco věděl...
    rozbalit záhlaví
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    LILY: tohle umí druhé dítě v pořadí, býval v tom mistr světa, jen poslední roky už moc netrénuje, ale jinak fakt předváděl výkony, nad kterými i lékaři užasli.
    LILY
    LILY --- ---
    ANNAWA: moje dítko zase chápe základní principy psychosomatiky, takže v noci hrůzostrašně chrchlalo, asi aby mě přesvědčilo, že je nemocné a zůstalo dnes doma. :)
    Na druhou stranu jsem celkem ráda, že má klidový režim, i když už byl ráno celkem v pohodě, tak víc než před týdnem chytil takové to permanentní školkové nachlazení a den poflakování doma si asi zasloužil.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    A moje dvouleté dítě včera plakalo kvůli tomu, že nejde do školky. S mnou asi musí být děsná nuda :-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TETA_JELENA: My jsme to Matymu vysvětlili tak,že rodiče musí do práce,tak děti chodí do školky si hrát,a pokud to jde tak si ho vyzvedne někdo po o,pokud mám volno zůstává se mnou a něco podnikneme.Naštěstí to chápe.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    bambina zatim mlatil po hlave nejakej kluk v skakacim hrade, on nic. ja rikala, teousku, jak jsme se to ucili! levej hak, pravej hak, direkt!
    :)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    Matyáš v prvních dnech přišel s tím, že ho nějací kluci tahali za nohy z průlezky, druhý den říkal, že už je to v pohodě, že oni byli včera jakože zlí psi a dnes už hodní psi. Když jsem se ho ptala, co byl on, tak říkal, že taky hodnej pes. Tak buď to nějak ustál a nebo se naopak spikl s největšími výtržníky.( no, uvidíme časem.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TETA_JELENA: já osobně děti nenabádám k tomu, aby někomu něco vracely....tedy nedělám to slovně, výslovně, ale řekněme, že se snažím, aby děti v podtextu pochopily, že jsou situace, kdy to fakt není možné jinak a jsou prostě agresoři, na které ani nic jiného neplatí....tudíž to dětem tak jako tiše toleruju :-) jsem ráda, že mám holky, u kluka bych ještě řešila, že holky se nebijou a agresor amálka by bylo problém.....ale jinak klasické je hučení, že si nesmí nechat všechno líbit, nejdřív se snažit s dítkem dohodnout samostatně a pokud to k dohodě nevede, tak do toho zapojit dospělého....ostatně tak to funguje i doma....nejdřív snaha vyřešit si věci mezi sebou a až potom rodič jako vyšší autorita.....
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    YENNEFER: pravda, pravda. no jo, vsechno je otazka zkusenosti;)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    TETA_JELENA: nejlepší je naopak ptát se, jak ses měla, co jsi dělala, s kým sis hrála, líbilo se ti to? atd... když se dozvíš, že jí někdo ubližuje, tak si hned promluvit s učitelkama - ve stylu dcera říkala to a to, tak se chci zeptat, jak to bylo, někdy se dozvíš, že se nic nedělo, jindy se dozvíš, jak to bylo, ony si děti někdy trochu vymýšlí... klidně je totiž možné, že si zrovna tvoje dcera s amálkou sedne a budou výborné kamarádky :-) i na to musíš být připravená :-)))
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    je dobry to slyset ze vsech stran, zatim jsem vyjukana matka ditete, co nastoupilo pred tydnem do skolky. nicmene uz jsem vypozorovala to nedojedeni:), hned jak prijdem, tak krici, ze ma hlad. to me ale netrapi, vsak ona se nauci, ze se proste musi najist, kdyz se "musi" a ne kdyz ona chce.

ja zatim o Amalce nemluvim, az nastane problem primo u nas, tak uvidim. ale nevim, co ji ucit. zda "vratit" nebo se naucit vyhybat. Pry se Amalka hned druhy den cele dopoledne zrovna s nasi Zuzi dost dlouho hrala a nic se nedelo. pred chvili mi kolegove rikali to stejne jako vy, ze je ve skolce pokazdy nekdo "takovy".
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    YENNEFER: a pak jsou děti, které to dělají a nikdo neví proč, asi ani oni sami , a jednoho dne s tím přestanou...vývojová fáze....jeden nick tady na nyxu by mohl vyprávět :-))) souhlas, že je prostě třeba naučit dítě, jak se efektivně bránit....naše starší se taky ve školce celkem rychle otrkala ač já jí vnímala jako citlivou chudinku.....brzy pochopila, že takhle to prostě není možné dál vést :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    TETA_JELENA: v každé školce se vyskytne aspoň jedna taková amálka, co jsem vypozovala, tak je to fakt různé, od dítěte, které si agresí vynucovalo pozornost, kterou nemělo doma, přes dítě, které hodně špatně mluvilo a když mu ostatní nerozumněli, tak se začalo vztekat a být agresivní, dítě, které je doma opečováváné a je vždy po jeho a když to nemá, tak si to vynucuje všemožnými, někdy až docela drsnými prostředky, až po dítě, které je prostě divoké a zřejmě má i nějakou poruchu, protože nevydrží chvíli v klidu.
    jediné co můžeš udělat, je naučit dítě bránit se. tzn. že když se jí něco nelíbí, tak to dát najevo, agresora odstrčit, případně se mu vyhýbat. Svoje děti jsem to taky musela naučit, s takovými se budou potkávat celý život a čím dřív se naučí, jak se v takových situacích chovat, tím líp...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TETA_JELENA: Nejsem si jistá tím "vrácením to". Dcerka mé jedné velmi dobré kamarádky štípe (a jakože opravdu velmi silně) i starší děti. U nás se naposled naší malé zakousla do obličeje, vůbec jsme nestačily zareagovat. Je to pro ty děcka takový šok, protože to dělá nečekaně, mnohdy se přiblíží zezadu, když si děti hrají - dokáží zareagovat už jen pláčem. Navíc je mrňavá, je vidět, že jí nechtějí ublížit.
    Nešťastní jsme z toho všichni, protože musíme být holkám v patách, v našem případě se pro jistotu míjíme v soukromé školce, nedá se to uhlídat. A hlavně je jasné, že to poznamenává i vztahy nás, dospělých, i když se s tím snažíme nějak poprat (muž pokaždé trne, co se máme vidět).
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    MEDVED007: tak ja mam pocit, ze mam hodne citliby dite (po me:), takze strach trochu mam. maminky vypravely, jak maji deti modre kousance a chtely hned vedet, kdo je maminka. Kazdopadne je na prd, ze je Amalka starsi, nez ostatni deti. Oni jsou to vsechno sotva triletaci. Kdyby byla ve tride se starsimi, treba by z toho meli vic rozumu a vratili by ji to. U tech mrnat si tim nejsem jista.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TETA_JELENA: nedělala bych z toho vědu....naše děti vymetly tři školky a v podstatě v každé se vyskytlo nějaké agresivní dítě....naposledy to byla kousavá kačka, které takhle říkaly děti...prostě kousala a to dost surově ostatní děti a nebylo v moci učitelky jí v tom zabránit, to by jí musela stát za zadkem nonstop :-( naštěstí naše zuza toho byla ušetřena, protože díky tréninku od starší sestry je zvyklá, že je třeba se bránit a nenechat si ubližovat čili se proti tomu hned poprvé velmi razantně ohradila a kousavá kačka jí už potom nechala na pokoji.....ale vím, že se starší to byl docela problém, protože ona byla hrozné trdlo co tak maximálně brečí, ale nevyřeší nic.....
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    Ok. diky za nazory, dohodli jsme se jak doma, tak s ucitelkou, ze to dame postupne, sem tam ji tam nechape spat a posledni tyden zkusime cely. Kazdopadne nam rekla ucitelka, ze si nemysli, ze by jim se, ze s tim dcera mela nejake problemy.
    Nekteri rodice vylozene aktiviste, nekteri si zapisovali kazde slovo, co ucitelka rekla a kdyz nestihali zapisovat, tak se patli zpetne (vtipne, ja sebou nemela ani tuzku, dulezite info zkoncilo v telefonu).
    Z ucitelky i skolky jako takove mam dobry pocit, ale zarazila me informace, ktera se rozebirala celkem dlouhou dobu. Ve tride je 4 leta Amalka, ktera je velice agresivni, kouse, kope, nejen deti, ale i ucitelky. Zuzi s ni behem tech 3 dnu zatim konflikt nemela, ale vetsina rodicu se na ni ptala. Jak pani ucitelka, tak reditelka nam rekly, ze je jim lito, ze maminka Amalky neprisla, ale vedela asi proc. Ze pry s ni spolupracuji aktivne, ale ani sama matka nevi, co s ni. BEhem toho mesice se ani jedne ucitelce nepovedlo vykoukat, co je spousteci faktor Amalciny agrese. Snazi se tomu predchazet, ale ona to pry dela naprosto necekane. Na druhou stranu je i hodne hodna, kdyz zrovna nepere deti, tak je hladi a pomaha jim. Preradit ji nemuzou a pry to neni reseni, chteji pozvat psychologa, ktery ji bude pozorovat.
    Mno, radost z Amalky nemam, mam pocit, ze se muze stat, ze kdyz zatoci ci kousne nektery dite vicekrat, tak to decko nebude chtit chodit do skolky nebo se v opacne m pripade prida a zacne byt agresivni taky. Nejsem psycholog, ale pokud by to melo mit nejaky nasledky na dochazku deti do tridy, tak nevim co s tim.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TETA_JELENA: taky mi přijde lepší postupné zvykání.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TETA_JELENA: my to tehdy střídali - nejdříve před obědem, pak po obědě, pak mi nezbylo, než o půl čtvrté, pak jsem ji zase vzala po obědě - prostě jsem to malé vždy řekla, kdy si pro ni přijdu - nakonec ty odchody po spaní začaly samovolně převažovat...
    problém s tím měla mamka muže a občas muž - ani já a ani malá ne, když jim párkrát předvedla divadélko, jak je jí tam dobře a jak zasahují do jejích osobních svobod, když ji odtamtud berou, pochopili a nechali to být
    LILY
    LILY --- ---
    TETA_JELENA: mně přijde lepší postupné zvykání. Mišák zpočátku chodil do školky "čekat, až si ho někdo vyzvedne". Což mi přijde lepší, když čeká 4 hodiny místo osmi. Teď už si celkem zvykl, tak věřím, že už by nebylo takové trauma nechat ho tam dýl.
    TETA_JELENA
    TETA_JELENA --- ---
    LILY: Zuzi, nezvykne si potom/ Je lepsi pomalu adaptovat? Ja prave vubec nevim a v tomhle hodne moc tapu. Na druhou stranu chapu, ze mi ucitelka asi rekne to samy, aby jim tam nebrecela v dobe spanku. Jeste to doma probereme a uvidime. manzel si vybira starou dovolenou a do prace nastupuje az v listopadu, takze to muzeme delat.

LILY
    LILY --- ---
    TETA_JELENA: pokud máte možnost ji měsíc vyzvedávat "poo", tak bych to tak dělala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam