• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    RYBKA: to jo, ale uz si rodič asi nevybere, na jakou ZŠ dite da, jako to jde ted....pude tam kam patri podle spadove oblasti, at uz je skola dobra nebo ne.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    JELLYBEAN: No, to asi bude :-) Ale u školy má člověk aspoň zajištěno, že dítě vezmou. Problémy si bude řešit škola, ne rodiče.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    JELLYBEAN: já jako husákovo dítě si říkám, že já taky žila v konkurenčním prostředí kam jsem vlezla a nebylo to nic špatného....čili naše děti ani nijak zásadně nelituju...pokud budou dobré, tak se prosadí, když nebudou dobré, tak smůla....
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EUCHENIE: za mě, pokud chceš dítě fakt dostat do školky, tak stojí za to, se o to zajímat předem a otravovat, otravovat, otravovat......co vím, tak obvykle měststká část stanoví nějaká jednotná kritéria na přijímání, která by ředitelky školek měly respektovat (a občas nerespektují), ale samotný výběr už je na ředitelkách....a pak se sejde "porada" všech ředitelek a řeší, jestli by někam (třeba i jinam než bylo žádáno) neupíchli přebývající děti....děje se to na půdě městské části a tam je právě prostor pro ty otravné, kterým radši to místo dají než aby je furt prudili.....čili školský odbor, sehnat příslušnou referentku, zajít, promluvit, zajímat se
    aspoň takhle to funguje na Praze 11 a co jsem slyšela, tak je to podobné (byť ne stejné) v rámci Prahy všude
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    RYBKA: tak ono se to urcite nejak udela, spis se to zas bude resit za 5 minut 12.

Jinak situaci se skolkama maminkam nijak nezavidim. Ja mam deti ze slabych ročniku, jsou od sebe 1 rok a 3 mesice, kdyz sla starsi dcera ve 4 letech do skolky, tak se me rovnou ředitelka ptala, jestli tam nechci dat i tu mladsi. Tak sly obě.
    Silny rocniky to budou mit težsi i v budoucnu.... dostat se treba na osmilety gympl, nebo potom na nejakou vyberovou středni skolu atp. Bude proste velka konkurence.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    EUCHENIE: řekla bych, že zlom nastal někde u ročníku 2005, což je moje starší dcera...ještě rok před tím to jakž takž šlo, ale u tohohle ročníku to začal být velký problém...kamarádka má syna jen o rok staršího a tam šlo všechno v podstatě hladce....a pak už se to jen vezlo a bylo to horší a horší, protože top narozených dětí je ročník 2008 (moje druhá dcera) a ta teprve od příštího roku jde do školy...takže pak to bude pomalu polevovat....
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Kdysi se to dělalo tak, že si školy zřídily první (někdy i druhé a třetí) třídy v budovách vylidněných školek. Třeba to teď taky tak udělají. Spousta škol má taky možnost udělat kmenové třídy z odborných pracoven apod. Přijde mi, že těch možností je víc, a taky mají větší páky na zřizovatele, protože školní docházka je ze zákona povinná, školková ne.
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    ANNAWA: ja jsem o tom nedavno mouvila s nasi starostkou....rikala, ze stat trochu zaspal. Na dalsi rok jsou vypsany granty a davaji se dotace na rozsiteni MŠ, ale uz to nikdo nechce delat, protoze to do roku, dvou let nebude vubec potreba. Na zvyseni kapacity ZŠ, kde uz se ted celorepublikove od zari cekaji navaly prvnich silnych rocniku nula.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ANNAWA: chm.... hlasitá závist.)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EUCHENIE: tak jistě, že jsou takové roky. Když byly moje velké děti malé, mohla jsem si mezi školkami vybírat.

JELLYBEAN: u nás už přistavujou ;-)
    JELLYBEAN
    JELLYBEAN --- ---
    no, zajimalo by me, jak jsou zakladni skoly priprave na to, co je ted nekolik poslednich let problem ve školkach a v pristich se presune prave na zakladky. Uz aby zacali pristavovat patra.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ANNAWA: , já teda se přiznám, že jsem to začla sledovat až teď, ale přijde mi, že porád je někdo někde nespokojenej, páč se dítě nedostalo do školky. Nebo jsou fakt roky, kdy jsou všichni spoko?
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EUCHENIE: žádná obec nebude budovat donekonečna nové školky, když baby boom už pomalu pomíjí, to s těmi akcemi na náměstích souvisí už jen volně.

EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    ILLUZE: no co jsem se zatím bavila s mou novou šéfovou - zástupem za mateřskou, tak je proti vyjímkám, aby to nedělalo zlou krev. slaďování rodinného a pracovního života jak řemen.)) pravej opak. ale uvidíme, třeba povolí...

Jinak s tou socializací to je taky blbý, o tom žádná. Jak to vůbec funguje, tenhle státní školkovej "byznys"? jestli to chápu dobře, zřizovatelem je město či městská část, ta už pod nikým není? a co by moh bejt impuls pro zřízení novejch školek? jako šestka píše, že jich má 31, počet lidí dětí matek atp netuším, ale zato vidím, že na kulaťáku bude x předvánočních koncertů. Nemáte někdo nějaký kontakty v tědlech úřadech? nebo bloncka neví? Esi jako po přidělení rozpočtu sednou, řeknou todle dáme na školky, todle na xy, todle si necháme na koncerty a čau. Nebo prostě co by mohlo vést k nějakým činům? Nespokojení občané, co dělaj co? kdy jsou volby?.)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem si onehdá spočítala, že dát školce úplatek padesát tisíc za to, že mi dítě vezmou, by se mi ve skutečnosti vyplatilo - a to docela hodně, když rozdíl mezi platbou za státní a soukromou školkou je sedm set versus jedenáct tisíc měsíčně :-(

což teda neříkám, že udělám, na takové věci jsem moc poctivá, ale velmi vážně uvažuju o schůzce se starostou ve vedlejší vesnici (kde mají novou školku a možná i kapacitu a kam mi kvůli nespádovosti dítě nevezmou - on mi to vysvětloval, že jak jednou dítě přijmou, už ho nemůžou vykopnout a že by pak chyběla příští rok místa pro děti z jeho vlastní obce) a případné oficiální domluvě o tom, že bych za umístění dítěte za jeden rok prostě platila jako soukromá osoba. Protože do školky u nás mi Pavla od tří nevezmou a do té soukromé, kam chodí teď, se jinak než autem nedostaneme - kdyby chodil do téhle ve vedlejší vesnici, může ho tatínek vozycit autobusem a já odpoledne vyzvednout autem (abych byla doma rozumně, budu pracovat od sedmi, tzn. vyjíždět v šest ráno...)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    EUCHENIE: hele, ono to máš mnohdy jedno, jestli tohle řešíš "s nebo bez chlapa" - makám, jsem na druhém rodičáku, ale prostě se to bere tak, že "jsem doma", takže stejně lítám jak hadra na holi... a to mám naštěstí zlatého muže, který aspoň ráno děti do školky rozveze, ale jezdím s ním samozřejmě také (pak letím do práce), ale jak si to odpoledne zařídím, je jen na mém hrbu...

na částečný home office by se u vás domluvit nedalo?
    vždyť stejně toho ještě musíš dost polaďovat po večerech...

P.S.
    a ad. to placení soukromé - trabl je v tom, jak píše MEDVED007: - mateřská školka je již vzdělávacím zařízením a od určitého věku ty děti prostě potřebují jisté vzdělávací a socializační podněty - když stojíš vedle holky, která si nárokuje školku ve dvou letech dítěte (protože prostě potřebovala peníze z vyššího rodičáku, protože je samoživitelka), a že by "díky státu" přišla o své původní zaměstnání, a ty tam stojíš s pětiletým děckem, které tím pádem "nemá nárok" na školku, když ty jsi na rodičáku, v tu chvíli na to fakt není co slušně říct...
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    MEDVED007: tak tohle chápu, co se týče úplatků atp, to se mi taky nelíbí. ne tak viz já.)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    plus se těším na kolotoč vstát ráno nejdýl v půl 7 a doma bejt nějak po 18 a to ještě nejspíš nebudu stíhat bejt v práci tak dlouho, jak mám, takže dost možná bduu zkracovat úvazek aspoň o chlup... páč dítě do školky povedu já a vyzvedávat budu taky já. no uvidíme, zkusíme a pak budu/budem řešit dál
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    LENNI: nějaký ještě plný nejsou, koukala jsem asi na 4, z toho dvě joo.. .)

ILLUZE: nebo nastoupit do práce může, ta nesezdaná matka, a ze DVOU platů platěj soukromou, že. To je myslím ten markantní rozdíl... asi tak, no
    Já budu platit soukromou od února, kdy jdu do práce, a budu ráda, když jen do srpna/září, dá-li Bůh a školky.)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ILLUZE: souhlas, v podstatě se osobně přikláním k ombudsmanovi, který víceméně řekl, že školka není hlídárna, ale vzdělávací zařízení a jediné podstatné (a nezfalšovatelné) kriterium je věk dítěte. Jak se do toho motá cokoliv dalšího, tak už tam je prostor pro různé manipulace, podvody a podvůdky....a že se dějou ve velkým :-(

mohl mě vzít čert, když jsem měla starší dceru doma, protože pro ní nebylo místo, ale hošík z vedlejší ulice, kteý byl o víc jak rok mladší a s maminkou na mateřské v identické školce místo dostal. halt tatínek truhlář se dohodl, že školce "udělá cenu" na nový nábytek a ejhle, místo se jako zázrakem objevilo :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam